Αγορές

Γιατί βουλιάζει η Coca-Cola και συμπαρασύρει το ΧΑ


Χάθηκε η ευκαιρία για κυριαρχία του ελληνικού ομίλου στην αφρικανική ήπειρο - «Βαρίδι» για την αγορά και η μετοχή της Εθνικής

Δραματική είναι σήμερα η διακύμανση της μετοχής της Coca-Cola HBC, κορυφαίας σε κεφαλαιοποίηση και επιρροή στους δείκτες μετοχής του ελληνικού Χρηματιστηρίου, που έφθασε νωρίς ως τα 33 ευρώ, στο υψηλότερο σημείο από την αρχή του έτους, για να βουλιάξει ως τα 30,06 ευρώ (-7,5%) λίγο πριν τις 15.00, συμπαρασύροντας σε «βουτιά» κατά 1,5% χαμηλότερα και το Γενικό Δείκτη στην Λ. Αθηνών.

Πίσω από αυτή την έντονα πτωτική κίνηση της Coca-Cola HBC κρύβεται μια «ψυχρολουσία» που δέχθηκε από την αμερικανική Coca-Cola, η οποία αποφάσισε να κόψει το δρόμο της ελληνικής εταιρείας εμφιάλωσης προς την αγορά της αφρικανικής ηπείρου.

Η Coca-Cola ανακοίνωσε την απόφασή της να κρατήσει τον τον έλεγχο της πλειοψηφίας των μετοχών της Coca - Cola Beverages Africa (CCBA), κορυφαίου εμφιαλωτή αναψυκτικών της Αφρικής, με αποτέλεσμα να δοθεί τέλος στην προσπάθεια της Coca-Cola HBC να αποκτήσει τον έλεγχο της αφρικανικής βιομηχανίας και να κυριαρχήσει πλήρως στην αγορά αναψυκτικών της αφρικανικής ηπείρου.

Η διοίκηση της Coca - Cola ανακοίνωσε ότι είχε συζητήσεις με έναν αριθμό ενδιαφερόμενων αγοραστών της CCBA, αλλά πλέον έχει αποφασίσει να διατηρήσει τη συμμετοχή της στην CCBA. «Η CCBA είναι πολύ σημαντικό μέρος του συστήματος της Coca - Cola και βλέπουμε μεγάλες ευκαιρίες για τη δημιουργία ακόμη περισσότερης αξίας. (...)Είναι προς το συμφέρον όλων των εμπλεκόμενων να συνεχίσει να ελέγχει και να διαχειρίζεται την CCBA η Coca - Cola », δήλωσε ο πρόεδρος της Coca - Cola, Μπράιν Σμιθ.

Η Coca-Cola θα αναταξινομήσει την CCBA στις οικονομικές της καταστάσεις, περνώντας στις συνεχιζόμενες δραστηριότητες. Η επανένταξη της CCBA στις οικονομικές καταστάσεις ως συνεχιζόμενη δραστηριότητα εκτιμάται από την Coca-Cola ότι θα έχει σημαντικό αποτέλεσμα. Θα ενισχύσει κατά 400 εκατ. δολ. ετησίως τα λειτουργικά έσοδα, αλλά θα απορροφά και πρόσθετες επενδύσεις της τάξεως των 400 εκατ. δολ. σε ετήσια βάση.

«Βαρίδι» και η Εθνική

Εκτός από την Coca-Cola, «βαρίδι» σήμερα για το Γενικό Δείκτη αποτελεί και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, που υποχωρούσε περισσότερο από 3% λίγο πριν τις 16.00, έχοντας και τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα στην αγορά, με την αξία των συναλλαγών στη μετοχή να φθάνει τα 5,7 εκατ. ευρώ.

Η αγορά δεν φαίνεται να έχει πεισθεί ότι είναι αρκετά ρεαλιστικό το επιχειρησιακό σχέδιο, που παρουσιάσθηκε την περασμένη εβδομάδα από τη διοίκηση της Εθνικής. Οι αναλυτές χαρακτηρίζουν φιλόδοξο το στόχο για αύξηση της εκτιμώμενης κερδοφορίας του 2022 στο επίπεδο των 600 εκατ. ευρώ, δηλαδή σε ποσό τριπλάσιο από τις ως τώρα εκτιμήσεις της αγοράς.