Διεθνή

Γερμανικά ΜΜΕ: Ο εφιάλτης του στασιμοπληθωρισμού


«Στασιμοπληθωρισμός» είναι ο τίτλος στο σχόλιο της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) που αναβιώνει μνήμες της πετρελαϊκής κρίσης στη δεκαετία του ‘70 και προειδοποιεί για ένα εκρηκτικό μείγμα καλπάζοντος πληθωρισμού και αυξανόμενης ανεργίας στην ευρωζώνη: «Οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ανατολική Ευρώπη θα επιβαρύνουν και την ΕΕ.

Στην οικονομική θεωρία η συνύπαρξη υψηλού πληθωρισμού και χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης ονομάζεται ‘στασιμοπληθωρισμός'. Είχε εμφανιστεί μετά το ‘πετρελαϊκό σοκ' του 1973, όταν η υποτίμηση του χρήματος επεκτάθηκε από τον ενεργειακό κλάδο σε ολόκληρη την οικονομία. Από την ανάλυση όσων συνέβησαν τότε, προκύπτουν σημαντικά συμπεράσματα για την αντιμετώπιση του στασιμοπληθωρισμού και στη σημερινή εποχή. Ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός είναι η αύξηση των επιτοκίων. Το πρόβλημα με τον στασιμοπληθωρισμό είναι ότι τα υψηλότερα επιτόκια επιβαρύνουν μία οικονομία, η οποία ούτως ή άλλως δεν αναπτύσσεται πλέον. Το αποτέλεσμα είναι η αύξηση της ανεργίας. Πριν από 50 χρόνια μερικές χώρες είχαν καταφύγει στην υποτίμηση του χρήματος, ελπίζοντας να στηρίξουν την οικονομία τους. Το αποτέλεσμα ήταν ποσοστά πληθωρισμού της τάξης του 23% στην Ιαπωνία, 19% στην Ιταλία και 16% στη Μ.Βρετανία».

Για το ίδιο θέμα η Rheinische Post παρατηρεί: «Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία υπάρχει κίνδυνος να επιβραδυνθεί ή και να μην έρθει καν η ανάκαμψη της οικονομίας, στην οποία με τόση προσμονή προσβλέπουμε εδώ και μήνες. Πιο πιθανή φαίνεται η στασιμότητα ή ακόμη και μία ύφεση. Ενδεχόμενος στασιμοπληθωρισμός, δηλαδή ο συνδυασμός πληθωρισμού και οικονομικής στασιμότητας, θα έφερνε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) ενώπιον διλήμματος: Να αυξήσει τα επιτόκια ή να αναθερμάνει την ανάπτυξη; Και τα δύο μαζί δεν γίνονται…»

Πηγή DW

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα