Διεθνή

Έρχονται μεγάλες ανατιμήσεις – Σοκ πληθωρισμού και χαμηλή ανάπτυξη!


Ζοφερή εικόνα για τις οικονομίες της Δύσης, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, περιγράφει σε ανάλυσή της η Goldman Sachs

Οι σκληρές κυρώσεις προς τη Ρωσία που δύναται να γονατίσουν την οικονομία της, έχουν διττή ανάγνωση και δεν περιορίζονται μόνο στα… δεινά που περιμένουν τη Μόσχα, η οποία ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με το ρούβλι και το τραπεζικό της σύστημα. Η οικονομική συντριβή της Ρωσίας θα οδηγήσει σε οδυνηρό στασιμοπληθωριστικό σοκ τη Δύση, η οποία θα έρθει αντιμέτωπη με τεράστιες ανατιμήσεις σε εμπορεύματα, σε βασικά αγαθά όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι, καθώς σε και ραγδαία άνοδο του πετρελαίου.

Πρόκειται για εκτιμήσεις της Goldman Sachs και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι πρόκειται για ένα δυτικό κολοσσιαίο «φορέα», ο οποίος δεν προσεγγίζει με μονοδιάστατο τρόπο το μείζον ζήτημα των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία. Αντιθέτως, προβάλλει και τη διάσταση των επιπτώσεων που θα προκύψουν για Ευρώπη και  τη λοιπή Δύση, η οποία θα έρθει αντιμέτωπη με ένα σοκ στασιμοπληθωρισμού, δηλαδή ενός συνδυασμού χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι οι κυρώσεις στο τραπεζικό σύστημα της Ρωσίας σε συνδυασμό με την άνοδο των ενεργειακών τιμών αλλά και των εμπορευμάτων που αφορούν κυρίως τρόφιμα, θα «συνθλίψουν» μεν τη ρωσική οικονομία, ωστόσο δε θα οδηγήσουν σε ένα οδυνηρό σοκ τιμών για τους πολίτες σε όλο τον κόσμο σε συνδυασμό με το χειρότερο στασιμοπληθωριστικό σοκ εδώ και χρόνια!

H Goldman Sachs προβλέπει ότι τιμές των εμπορευμάτων θα εκτιναχθούν στα ύψη το επόμενο διάστημα, με δεδομένο βεβαίως, ότι  Ρωσία αποτελεί βασικό εξαγωγέα των περισσότερων εμπορευμάτων, περιλαμβανομένων του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, των λιπασμάτων, του αλουμινίου, του παλλαδίου, του νικελίου, του σιταριού και του καλαμποκιού. 

Εξαιρετικά δυσχερές είναι και το «περιβάλλον» που δημιουργείται στην περίπτωση των γεωργικών τιμών, καθώς Ρωσία και Ουκρανία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 25% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού και καλαμποκιού. Μια τέτοια εξέλιξη, όπως γίνεται αντιληπτό, θα έχει άμεσο και κυρίως αρνητικό αντίκτυπο στις τιμές του ψωμιού, των δημητριακών, των ζυμαρικών ακόμη και των σανών που δίδονται ως τροφή για τα ζώα. Τέτοιου είδους ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και προϊόντα, προφανώς θα ενισχύσουν τις πιέσεις στον πληθωρισμό, ο οποίος αποτελεί παγκόσμιο «φαινόμενο».

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές του σιταριού και του καλαμποκιού, βρίσκονται σε συνεχή ανοδική πορεία το 2021 και η κατάσταση προφανώς επιδεινώνεται τους τελευταίους μήνες. 

Στα 120 δολάρια το πετρέλαιο

Επίσης, η Goldman Sachs «βλέπει» βραχυπρόθεσμη άνοδο της τιμής του πετρελαίου, από 110 δολάρια ανά βαρέλι έως 120 δολάρια ανά βαρέλι, σημειώνοντας, μάλιστα, ότι  η προσφορά σχιστολιθικού πετρελαίου δεν θα είναι κατάλληλος μηχανισμός εξισορρόπησης για ένα τόσο μεγάλο και άμεσο σοκ, με τις εξαγωγές αργού και πετρελαϊκών προϊόντων της Ρωσίας να ανέρχονται στα 7,3 εκατ. βαρέλια.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα