Αθλητικά

Γεραπετρίτης: Τα σχέδια της κυβέρνησης για διαιτησία και ΕΠΟ


Τις προθέσεις της κυβέρνησης για ανεξαρτητοποίηση της διαιτησίας από την ΕΠΟ αποκάλυψε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος χειρίζεται τα θέματα του ποδοσφαίρου, μετά τον παραγκωνισμό του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε: «Υπάρχουν σκέψεις για αυτονόμηση της διαιτησίας, με έναν ανεξάρτητο φορέα για τους διαιτητές. Τώρα συνδέονται άμεσα με την ΕΠΟ. Αυτό συμβάλει σε παθογένειες. Πρέπει να μην λογοδοτούν στην ΕΠΟ. Για να είναι αδιάφθοροι οι διαιτητές, πρέπει να έχουν οργανική και λειτουργική ανεξαρτησία. Θα λειτουργούν κανονικά οι υφιστάμενες δομές στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Πιστεύω πολύ στη δύναμη των θεσμών, όχι στους μεσσίες. Όπου χρειαστούν πρόσωπα θα είναι απολύτου εμπιστοσύνης και καθαρότητας. Πρέπει να υπάρξει ριζική αναδιάρθρωση των εκλογών στην ΕΠΟ. Ο τρόπος που εκλέγονται και η βάση...».

Για το σχέδιο των αλλαγών στο ποδόσφαιρο, σημείωσε: «Όταν καταλήξουμε στον τρόπο για τις αλλαγές, μετά και τη συνεννόηση με FIFA, τότε προφανώς θα υπάρχει διαβούλευση και με την ΕΠΟ. Για το καλό του ποδοσφαίρου πρέπει να υπάρχει συνέργεια όλων. Αν πηγαίναμε πρώτα στην ΕΠΟ, δεν ξέρω αν θα ήταν καλύτερο. Όταν πήγα στη Νιόν, στους πίνακες της UEFA με τις στατιστικές ποδοσφαίρου, η Ελλάδα είχε πάρει την κατιούσα. Μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε την πλήρη ανασύνταξη του ελληνικού ποδοσφαίρου».

Όσον αφορά την υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας ΠΑΟΚ και Ξάνθης, τόνισε: «Δεν ισχύει ότι πως σε κάθε ματς θα αφαιρούνται οι βαθμοί. Εφόσον διαπιστωθεί η πολυϊδιοκτησία, δηλαδή περάσει από τα δύο δικαιοδοτικά όργανα της Αθλητικής Δικαιοσύνης μετά την εισήγηση της ΕΕΑ, θα αφαιρούνται 5 έως 10 βαθμοί. Με τη δικαστική απόφαση, θα πρέπει οι παραβάτες να συμμορφώνονται. Θα πρέπει να αναιρείται η πολυϊδιοκτησία. Αν δεν γίνεται, θα παρεμβαίνει ξανά η δικαιοσύνη με καταγγελία ή με παρέμβαση της για νέα τιμωρία. Εφόσον δεν τηρηθούν οι κανόνες από όλους τους συμμετέχοντες, θα υπάρχει αποβολή ελληνικών ομάδων. Ο καθένας θα αναλάβει την ευθύνη του».

Τέλος, για το ντέρμπι ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός στις 23 Φεβρουαρίου, στην Τούμπα, δήλωσε: «Έχω εμπιστοσύνη ότι το ντέρμπι θα διεξαχθεί σε κόσμια πλαίσια».

 

Διαβάστε επίσης