Πολιτική

Γαλλία: Στους φτωχούς τα απούλητα τρόφιμα των σούπερ μάρκετ


Και με το νόμο απαγορεύεται πλέον στην Γαλλία να πετούν τα σούπερ μάρκετ τα απούλητα προϊόντα τους.

Την περασμένη εβδομάδα η Γαλλία έγινε η πρώτη χώρα του κόσμου που απαγορεύει σε όλα τα σούπερ μάρκετ να πετούν το φαγητό που δεν κατάφεραν να πουλήσουν μέσα στη μέρα και τα υποχρεώνει να το δωρίζουν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και τράπεζες τροφίμων, αντί να τα καταστρέφουν ρίχνοντας πάνω τους χλωρίνη και να τα μεταφέρουν σε χωματερές, όπως έκαναν στο παρελθόν.

Η γαλλική Γερουσία ψήφισε τον συγκεκριμένο νόμο έπειτα από πρόταση που υπέβαλε ο βουλευτής Arash Derambarsh. Τα τελευταία χρόνια είχε παρατηρηθεί πως ένας πολύ μεγάλος αριθμός αστέγων συγκεντρωνόταν έξω από σούπερ μάρκετ και έψαχνε μέσα στους κάδους απορριμάτων για κάτι βρώσιμο που είχε πεταχτεί, με αποτέλεσμα πολύ συχνά να παθαίνουν τροφικές δηλητηριάσεις. Για να αποτρέψουν τις δηλητηριάσεις, οι ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ “έλουζαν” τα σκουπίδια τους με χλωρίνη προκειμένου να μετατρέψουν τα προϊόντα μη κατάλληλα για βρώση. 

Σύμφωνα με κρατικές εκτιμήσεις, ο μέσος Γάλλος πολίτης υπολογίζεται πως πετάει περίπου 20 με 30 κιλά φαγητού ετησίως- με το κράτος να χάνει έως και 20 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

Ο νόμος πρόκειται να συνδυαστεί με μια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που προωθείται, όσον αφορά την σπατάλη τροφίμων, σε σχολεία και επιχειρήσεις. Νωρίτερα, τον Φεβρουάριο, είχε θεσπιστεί και η αφαίρεση της ετικέτας “ανάλωση πριν από”, από τα φρέσκα τρόφιμα.

Όπως διαδίδει το Business Insider, το πρωτοποριακό αυτό νομοσχέδιο ισχύει για όλα τα σούπερ μάρκετ με μέγεθος 400 τετραγωνικά μέτρα και άνω.

Μάλιστα, σε περίπτωση παράβασης του νόμου, οι εταιρείες αντιμετωπίζουν τσουχτερά πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν και τα 75.000 ευρώ ή ακόμα και ποινές φυλάκισης που αγγίζουν τα δύο χρόνια. «Το πιο σημαντικό όφελος από τον καινούργιο νόμο είναι το γεγονός ότι, υποχρεώνοντας τα σούπερ μάρκετ να συνάψουν συμφωνίες με φιλανθρωπικά ιδρύματα, η ποιότητα και η ποσότητα των τροφίμων που λαμβάνουμε και διανέμουμε θα αυξηθεί σημαντικά», είπε στην εφημερίδα Guardian o Jacques Bailet από το Banques Alimentaires, ένα δίκτυο Τραπεζών Τροφίμων.

«Μέχρι σήμερα είχαμε σημαντικές ελλείψεις σε κρέας, φρούτα και λαχανικά. Με το νέο νομοσχέδιο ελπίζουμε πως θα καλύψουμε αυτά τα κενά», επισήμανε, τονίζοντας ότι επιτέλους υπάρχει μια πραγματικά χρήσιμη και αξιόπιστη πηγή ποιοτικών προϊόντων για τα συγκεκριμένα ιδρύματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γάλλος βουλευτής Arash Derambarsh πρόκειται σύντομα να ξεκινήσει μια εκστρατεία για τη θέσπιση πανευρωπαϊκού νόμου που θα απαγορεύει στα σούπερ μάρκετ να πετούν τα απούλητα προϊόντα τους. «Το επόμενο βήμα είναι να ζητήσω από τον πρόεδρο Ολάντ να ασκήσει πίεση στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ώστε να επεκταθεί ο νόμος σε ολόκληρη την ΕΕ», αναφέρει ο ιδεαλιστής βουλευτής, τονίζοντας πως «η μάχη κατά της σπατάλης φαγητού μόλις ξεκίνησε».

Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από περιβαλλοντικές ομάδες, φιλανθρωπικές οργανώσεις και ακτιβιστές, τη στιγμή που ζητείται και η υιοθέτηση ανάλογων τακτικών από περισσότερες χώρες του πλανήτη, που κατασπαταλούν και καταστρέφουν τρόφιμα με ανάλογες πρακτικές.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις