Επικαιρότητα

Πόσο ρεύμα καίνε τα κλιματιστικά και οι ανεμιστήρες


Με τον υδράργυρο στο κόκκινο και το θερμόμετρο να δείχνει 40άρια, η χρήση κλιματιστικών και ανεμιστήρων γίνεται απαραίτητη. Και όσο περισσότερο διαρκεί ο καύσωνας, τόσο θα φουσκώνουν οι λογαριασμοί ρεύματος.

Τα κλιματιστικά, ακόμα και τα νέας γενιάς με μειωμένη κατανάλωση, "καίνε" πολύ ρεύμα.

  • Υπολογίζεται ότι μία συσκευή των 9.000 BTU καταναλώνει κάτι λιγότερο από 2 κιλοβατώρες την ώρα. Με βάση τις τρέχουσες χρεώσεις των παρόχων το ρεύμα αυτό κοστίζει στον καταναλωτή 0,18 ευρώ.
  •  Ενα κλιματιστικό των 12.000 BTU καίει περίπου 0,23 ευρώ την ώρα - ανάλογα με την ενεργειακή του κλάση και το πόσο συντηρημένο είναι.

Η κατανάλωση επηρεάζεται πολύ και από τη ρύθμιση της θερμοκρασίας. Οταν δουλεύει ρυθμισμένο σε θερμοκρασία πολύ χαμηλότερη από την εξωτερική, καίει περισσότερο ρεύμα. Οσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά εξωτερικής θερμοκρασίας με αυτή στο καντράν του κλιματιστικού, τόσο μεγαλύτερη η κατανάλωση.

Ο φθηνότερος τρόπος για να δροσιστεί κανείς μέσα στο σπίτι ή σε χώρο δουλειάς, είναι ο ανεμστήρας: Καίει 15 με 20 φορές λιγότερο ρεύμα από το κλιματιστικό!

Ενας μετρίου μεγέθους ανεμιστήρας δαπέδου καταναλώνει ρεύμα αξίας  0,01 με 0,02 ευρώ την ώρα ( ένα με δύο λεπτά του ευρώ ανά ώρα λειτουργίας).

 Ενας μεγάλος ανεμιστήρας οροφής καίει περίπου 0,03 ευρώ την ώρα (3 λεπτά του ευρώ)

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις