Διεθνή

Fund Amundi: Η οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας δείχνει πως οι δυτικές κυρώσεις είναι αναποτελεσματικές


Η μεγαλύτερη εταιρία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη, η Amundi, αναμένει πως η ρωσική οικονομία θα αναπτυχθεί με τριπλάσιο ρυθμό από αυτήν της ευρωζώνης, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της εταιρίας για επενδύσεις, τονίζοντας την αναποτελεσματικότηα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν σε βάρος της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η Amundi αναμένει πως το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ρωσίας θα αυξηθεί κατά 1,5% το 2024 και κατά 2% το 2025, συγκριτικά με ανάπτυξη 0,5% και 1,2% για την ευρζώνη.

"Σημαίνει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη, η Ιαπωνία, η Αυστραλία --οι μεγαλύτερες ανεπτυγμένες χώρες-- δεν είναι σε θέση να επιβάλουν αποτελεσματικά κυρώσεις σε μια χώρα", δήλωσε ο Βενσάν Μορτιέ της Amundi σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι για τις προοπτικές της εταιρίας για το 2024.

"Αυτό σημαίνει. Μπορεί να μην μας αρέσει, αλλά είναι πραγματικότητα".

Ο αντίκτυπος των κυρώσεων ήταν εμφανής στο πάγωμα περιουσιακών στοιχείων για ορισμένο αριθμό ανθρώπων, είπε ο Μορτιέ, αλλά όχι τόσο πολύ στις εισαγωγές και εξαγωγές της Ρωσίας.

Οι κυριότερες αναδυόμενες οικονομίες κάτω από την ομπρέλα BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική), καθώς και χώρες όπως η Τουρκία και το Καζακστάν επωφελήθηκαν από τις κυρώσεις, καθώς η Ρωσία κατάφερε να μεταφέρει τις εξαγωγές της μακριά από τις δυτικές χώρες, είπε ο Μορτιέ.

"Είναι ένα ταρακούνημα. Τελικά, αν αξιολογήσουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία: η Ευρώπη υπέφερε άμεσα και έντονα, για τις Ηνωμένες Πολιτείες (ο αντίκτυπος είναι) ουδέτερος, όμως η Τουρκία, η Κεντρική Ασία και η Ασία γενικότερα είχαν όφελος", είπε.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα