Αγορές

Φρενάρει το χρηματιστήριο, αλλάζουν κατεύθυνση οι τράπεζες


Οι τραπεζικές μετοχές που πρωταγωνίστησαν στο μινι ράλι των τελευταίων εβδομάδων στο ΧΑ, αλλάζουν σήμερα κατεύθυνση, φρενάροντας την ανοδική πορεία της αγοράς. Οι ρευστοποιήσεις βραχυχρόνιων κερδών συνεχίζονται οδηγώντας τα τραπεζικά χαρτιά στο κόκκινο, ενώ ο ΓΔ παραμένει "αγκυροβολημένος" στην περιοχή των 700 μονάδων.

 Μικρά κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανοδικό άνοιγμα προμηνύουν τα futures στη Wall Street, ενισχύονται τα ελληνικά ομόλογα (οι αποδόσεις τους υποχωρούν).

Χρηματιστηριακοί παράγοντες επισημαίνουν ότι η σταθεροποίηση των βασικών δεικτών του ΧΑ στα τρέχοντα επίπεδα τιμών αποτελεί αναμενόμενη φυσιολογική εξέλιξη, μετά από 4 εβδομάδες ανόδου που απέφερε πάνω από +75% στις τραπεζικές μετοχές και κέρδη της τάξεως του 25% σε πολλά εμποροβιομηχανικά blue chips και nid caps.

 Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις τράπεζες και σε επιχειρηματικούς κλάδους όπου σημειώνονται έντονες διεργασίες με κυοφορούμενα deals.  Στην κορυφή της ατζέντας τα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου των τραπεζών και των μεγάλων εισηγμένων επιχειρήσεων, που εκτιμάται ότι θα είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα

Το ζήτημα τώρα είναι πόσο θα επηρεάσουν την αγορά οι κινήσεις κατοχύρωσης βραχυχρόνιων κερδών, που θα επιταχυνθούν αν επιβεβαιωθούν οι ενδείξεις “κόπωσης”, μεταστροφής, ή επερχόμενης διόρθωσης.

Μετοχές και δείκτες

Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με κέρδη, αλλά οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν πτωτικά, καταγράφοντας χαμηλά ημέρας στις 11:00. Ακολούθησε ανοδική αντίδραση που επανέφερε τους δείκτες στα υψηλά ημέρας.Μετά τις 14:00 η αγορά άλλαξε πάλι κατεύθυνση και τα κέρδη εξανεμίζονται ενώ οι τραπεζικές μετοχές έχουν περάσει στο κόκκινο..

Ο Γενικός Δείκτης πήγε από +1.02% (707,54 μονάδες) μέχρι -0,27% (698,55). Τώρα βρίσκεται στις 700,7 μονάδες με οριακή θετική μεταβολή +0,05%%  Τώρα βρίσκεται στις 705,8 με κέρδη 0,90%.
Κατά 0,15% ενισχύεται ο FTASE25  της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, στις 1.658 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε +2,57%, και τώρα έχει γυρίσει στο κόκκινο, "γράφοντας -1,70%. Με θετικό πρόσημο μόνο η Attica Bank (+0,4%). Στον αντίποδα Εθνική -3,4%, Πειραιώς -3%, Alpha και Eurobank -1,3%. Αμετάβλητη η Τρ. Ελλάδος.

 Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +3,3%, ΕΛΠΕ και Jumbo +2,6%, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Σαράντης +1,5%, Coca-Cola +1%.

Στο κόκκινο Φουρλής -2,3%, Τιτάν, ΕΥΔΑΠ και Lamda -1,3%, ΕΧΑΕ και Lamda -1,2%

Στα mid caps  Ολυμπιακή Τεχνική +3,7%, Πλαίσιο +1,8%, Ευρωπαϊκή Πίστη +1,5%, Autohellas +1%. Με τις μεγαλύτερες απώλειες MIG -5,8%, Ικτίνος -3,6%, Ιντρακάτ και Αβαξ -3%, Intracom -2,6%.

Διαβάστε επίσης