Άμυνα & Διπλωματία

Φραγκογιάννης: Εργαζόμαστε εντατικά και συνεργατικά για το Brexit


Tην ετοιμότητα των υπηρεσιών του υπουργείου Εξωτερικών για την αντιμετώπιση ενός BREXIT, είτε αυτό γίνει με συμφωνία είτε χωρίς συμφωνία, υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, στην ημερίδα «NO DEAL BREXIT: Προετοιμασία Δημόσιας Διοίκησης και Επιχειρήσεων», που πραγματοποιείται σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών σε συνδιοργάνωση με τον ΣΕΒ.

«Προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο, αλλά δεν αγνοούμε και τις δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά μας, είτε το Brexit γίνει με συμφωνία είτε χωρίς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φραγκογιάννης και σημείωσε: «Πολλές φορές, η ζωή έχει μεγαλύτερη φαντασία από εμάς. Και πίσω από μία πολύ δυσάρεστη εξέλιξη μπορεί να κρύβεται μία ευκαιρία. Αρκεί να μπορούμε να την αδράξουμε». Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, ως υπουργείο και ελληνική δημόσια διοίκηση εργαζόμαστε εδώ και καιρό, εντατικά και συνεργατικά, προς την κατεύθυνση αυτή.

«Βρισκόμαστε στη διαδικασία δημιουργίας ενός ουσιαστικού μηχανισμού στήριξης και ενίσχυσης της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και προώθησης των ελληνικών προϊόντων σε όλον τον κόσμο. Στόχος μας είναι, με σταθερά αλλά και τολμηρά βήματα, να ανοίξουμε όλες τις αγορές του κόσμου στις ελληνικές επιχειρήσεις και τα ελληνικά προϊόντα, να διατηρήσουμε τα κεκτημένα μας, αλλά και να διευρύνουμε το μερίδιο αγοράς μας σε κάθε γωνιά της γης. Μία από τις αγορές που θα αποτελέσει αρένα διατήρησης των κεκτημένων μας θα είναι και το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών απευθυνόμενος στα μέλη των επιχειρηματικών, επαγγελματικών και εμπορικών φορέων.

Ο ίδιος, πριν από την έναρξη της ημερίδας, είχε δηλώσει ερωτηθείς ότι σε περίπτωση άτακτης εξόδου της Μ. Βρατανίας «δεν φοβόμαστε τίποτα. Πίσω από μία τέτοια δυσκολία κρύβεται και μία μικρή ευκαιρία. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας, να δουλέψουμε όλοι οι φορείς μαζί με σύμπνοια, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ένα γεγονός, το οποίο κανείς δεν το θέλει αλλά μπορεί να προκύψει».

Επίσης, ο κ. Φραγκογιάννης επισήμανε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σε όρους ΑΕΠ (3.3% παγκοσμίου ΑΕΠ) και τη δεύτερη μεγαλύτερη της ΕΕ. Αντιπροσωπεύει το 13% του εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών της ΕΕ και το 16% του ΑΕΠ της (δηλαδή όσο οι 19 μικρότερες χώρες της ΕΕ μαζί). «Άρα, υπό αυτήν την έννοια δεν είναι ευχάριστο το να χάνουμε έναν συνεταίρο από την καρδιά της ενωμένης Ευρώπης. Από την άλλη, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εκεί, τα εκατομμύρια των Βρετανών πελατών των ελληνικών προϊόντων είναι εκεί και αυτό που κάνουμε στο υπουργείο Εξωτερικών είναι μία πολύ καλή προετοιμασία ώστε να διευκολύνουμε τη μετάβαση από τη χώρα-μέλος της ΕΕ σε μία χώρα, η οποία θα είναι τρίτη χώρα για την ΕΕ», πρόσθεσε.

Εξηγώντας διάφορες παραμέτρους των επιπτώσεων του Brexit, ο υφυπουργός Εξωτερικών έδωσε μία «εικόνα» των οικονομικών συναλλαγών μας με το ΗΒ: «Το ΗΒ καταλαμβάνει την 7η θέση μεταξύ των πελατών της χώρας μας και την 11η μεταξύ των εμπορικών εταίρων της Ελλάδος στην ΕΕ. Το 2018 διμερές εμπόριο Ελλάδος - ΗΒ 2,6 δισ. ευρώ. Ελληνικές εξαγωγές 1,21 δισ. ευρώ και εισαγωγές 1,37 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, οι ελληνικές εξαγωγές υπηρεσιών (κυρίως τουρισμός και ναυτιλία) ανήλθαν στα 3,28 δισ. ευρώ, ενώ οι ελληνικές εισαγωγές στα 1,9 δισ. ευρώ (πλεόνασμα ισοζυγίου υπηρεσιών 1,33 δισ. ευρώ). Αντιθέτως, το διμερές εμπορικό ισοζύγιο κατέλιπε έλλειμμα σε βάρος της χώρας μας, ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ».

Ενδεικτικά ανέφερε, μεταξύ άλλων, και ότι στον τομέα του τουρισμού η χώρα μας είναι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς των Βρετανών, που είναι παραδοσιακά μεταξύ των τριών σημαντικότερων πελατών για το ελληνικό τουριστικό προϊόν, το οποίο το 2017 έσπασε το φράγμα των 3 εκατ. Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα με μία μικρή μείωση το 2018. Ενώ στον τομέα της ναυτιλίας, όπως υποστήριξε, περίπου 60 ελληνικές εταιρείες διαθέτουν γραφεία αντιπροσώπευσης στο Λονδίνο, τα οποία δραστηριοποιούνται τόσο προς τη βρετανική όσο και τη διεθνή αγορά. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, η Ελλάδα είχε πετύχει μερικό επαναπατρισμό ναυτιλιακών εταιρειών μέσω κινήτρων, αλλά και λόγω δυσμενών αλλαγών στο βρετανικό φορολογικό καθεστώς (non-doms.)

Οι δυνατότητες να επεκτείνουμε την οικονομική σχέση μας με το ΗΒ είναι εδώ, κατέληξε ο Κ. Φραγκογιάννης, υπογραμμίζοντας ότι παρά τις αναμενόμενες δυσκολίες, την αλλαγή διαδικασιών και κανόνων, τη διαφοροποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου, τις όποιες καθυστερήσεις προκύψουν, οι καταναλωτές των προϊόντων και υπηρεσιών μας παραμένουν εκεί. Είναι στο χέρι μας να τους κατακτήσουμε.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα