Διεθνή

Γάλλος ΥΠΕΞ: Το no deal Βrexit είναι το πιο πιθανό σενάριο


Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου είναι «το πιο πιθανό» σενάριο δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

«Γνωρίζετε τη θέση της Γαλλίας, που θεωρεί ότι μια συμφωνία αποχώρησης είναι η καλύτερη λύση, αλλά σήμερα το σενάριο μιας εξόδου χωρίς συμφωνία είναι το πιο πιθανό», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας σε μια συνεδρίαση του γαλλικού Κοινοβουλίου.

«Οι προτάσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής δεν επιτρέπουν την προσαρμογή στο πλαίσιο της της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής για το ιρλανδικό ζήτημα και την ακεραιότητα της εσωτερικής αγοράς», συνέχισε ο Λε Ντριάν

Οι συμφωνίες ειρήνης του 1998, έθεσαν τέρμα σε τρεις δεκαετίες εμφυλίου πολέμου ανάμεσα σε καθολικούς και προτεστάντες. Η Ιρλανδία φοβάται μια αναζωπύρωση της βίας σε περίπτωση που υπάρξουν χερσαία σύνορα και έλεγχοι μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει διαθέσιμη για άλλες προτάσεις, για προτάσεις που μπορεί να είναι συμβατές με τη συμφωνία αποχώρησης, αλλά προς το παρόν δεν έχει υποβληθεί σχετική πρόταση», πρόσθεσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ.

Τη Δευτέρα, το ιρλανδικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTÉ μετέδωσε ότι η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον πρότεινε σε non-paper να δημιουργηθούν «κέντρα εκτελωνισμού» και στις δύο πλευρές των συνόρων μετά το Brexit ώστε να αποφευχθεί η ανάγκη να γίνονται έλεγχοι στα σύνορα. Το Δουβλίνο απέρριψε την ιδέα.

Παράλληλα, σήμερα η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JPMorgan αύξησε την πιθανότητα μιας αναβολής του Brexit σε 85% από 60% και μείωσε την πιθανότητα ενός no-deal Brexit σε 10% από 25%.