Οικονομία

Φοροελαφρύνσεις-κίνητρα σε «ελληνικές offshore» για να έρθει ξένο χρήμα


Εκτιμώντας ότι η αυξανόμενη εμπιστοσύνη των αγορών στην ελληνική οικονομία δεν αρκεί για να έρθουν ξένες επενδύσεις και ότι  η προσπάθεια  προσέλκυσης τους μπορεί να καρποφορήσει μόνον σε βάθος χρόνου, η κυβέρνηση προσανατολίζεται τώρα σε κινήσεις που θα  διαμορφώσουν πρόσφορο έδαφος για την έλευση «ευκίνητων» διεθνών κεφαλαίων και τη δημιουργία ιδιότυπων «ελληνικών offshore».

Το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να προωθήσει ένα πλέγμα νομοθετικών ρυθμίσεων που θα περιλαμβάνουν κίνητρα σε φυσικά πρόσωπα και σε επιχειρήσεις του εξωτερικού, για να μεταφέρουν την «φορολογική κατοικία»/έδρα τους  στην Ελλάδα και να πληρώνουν φόρους εδώ, γλιτώνοντας μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται.

Στο ΥΠΟΙΚ  συζητούνται πολλά εναλλακτικά σχέδια, με στόχο  να διαμορφωθεί ένα συνολικό πλαίσιο ρυθμίσεων με βάση τις πραγματικές δυνατότητες και τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες της δημόσιας διοίκησης να ανταποκριθεί στις πρόσθετες υποχρεώσεις που θα επωμισθεί.

 Μπίζνες έξω, φόροι εδώ

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», η βασική ιδέα είναι να θεσπισθεί ειδικό καθεστώς φορολόγησης με μειωμένους συντελεστές  για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις του εξωτερικού, που θα γίνουν «φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος» αποκτώντας στη χώρα μας κάποια εγκατάσταση (γραφεία ή κατοικία).

Θα είναι ένα ισχυρό κίνητρο κυρίως για ξένους επιχειρηματικούς ομίλους με διεθνείς δραστηριότητες και πολλές θυγατρικές στο εξωτερικό, οι οποίοι θα μπορούν να εμφανίζουν τα ενοποιημένα κέρδη τους σε μια ελληνική χόλντινγκ και να φορολογούνται εδώ με χαμηλό συντελεστή.

Ισχυρό δέλεαρ θα  αποτελέσει και για φυσικά πρόσωπα που κινούν κεφάλαια στις διεθνείς αγορές: Αποκτώντας φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, τα κέρδη τους, τα έσοδα από τόκους κλπ, θα φορολογούνται εδώ με χαμηλό συντελεστή.

Τι θα πληρώνουν

Πέραν της φορολογίας επί των κερδών, οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος θα υποχρεούνται να καταβάλλουν ένα ετήσιο τέλος. Εναλλακτικά μπορεί να ορισθεί ένα μίνιμουμ ποσό φόρου, που θα καταβάλλεται ακόμη και στην περίπτωση που δεν υπάρχουν φορολογητέα κέρδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ΥΠΟΙΚ εκτιμούν ότι «καταλληλότερο» για την Ελλάδα είναι το  μοντέλο της Μάλτας, όπου για τους ξένους ομίλους που αποκτούν φορολογική κατοικία στη χώρα,  προβλέπεται ενιαίος συντελεστής φόρου 15% επί των κερδών από διεθνείς δραστηριότητες, με μίνιμουμ φόρου 15.000 ευρώ ετησίως.

Εξετάζεται επίσης το ιταλικό μοντέλο, το οποίο αφορά κυρίως μεγάλες επιχειρήσεις με διεθνείς δραστηριότητες. Μεταξύ άλλων προβλέπει σταθερή καταβολή ετησίου φόρου 100.000 ευρώ για τα εισοδήματα που αποκτώνται εκτός Ιταλίας.

Στα υπόψιν και το μοντέλο της Κύπρου, το οποίο προβλέπει αφορολόγητες αγοραπωλησίες μετοχών και ομολόγων και αφορολόγητα εισοδήματα από μερίσματα και τόκους.

Το κυβερνητικό σχέδιο αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και θα λάβει τη μορφή νομοσχεδίου που θα πάει για ψήφιση στη Βουλή τον Οκτώβριο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα