Οικονομία

Fitch: Στο 6% η ανάπτυξη το 2021 – Σήμα για αναβάθμιση αλλά και προειδοποιήσεις


Τι εκτιμά για έλλειμμα και χρέος

Δεν αποτελεί, έκπληξη, αλλά πλέον είναι αναμενόμενο τρόπον τινά, το γεγονός ότι οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, θεσμοί και φορείς, αναγνωρίζουν εμπράκτως ότι η ελληνική οικονομία βαδίζει στα χνάρια ισχυρής ανάκαμψης. Έχει προηγηθεί μπαράζ αναβαθμίσεων των εκτιμήσεων για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2021, με τις πιο αισιόδοξες, όπως αυτή της Moody’s, να τον «τοποθετεί» στο 8,2%. Στο «γαϊτανάκι» των αναβαθμισμένων προβλέψεων μπήκε και η Fitch, η οποία σε νέα της εκτίμηση προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ για το 2021, στο 6,0%.

Πέραν αυτού, η είδηση που προκύπτει από την έκθεση του διεθνούς οίκου για την Ελλάδα είναι η εξής: πως υπάρχουν. οι προϋποθέσεις για αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας, κατά την προγραμματισμένη αξιολόγηση τον Ιανουάριο του 2022. Ο δρόμος, όμως, προς την αναβάθμιση δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Τουναντίον, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, υφίστανται παράγοντες αστάθειας, όπως οι περιορισμοί στην εφοδιαστική αλυσίδα, η πανδημία, που περιορίζουν το εύρος της ανοδικής αναθεώρησης.

Δεν αλλοιώνεται, όμως, η δυναμική που αναπτύσσει η ελληνική οικονομία, η οποία καταγράφηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021. Παρά τη βελτίωση των προοπτικών για το ΑΕΠ την τρέχουσα χρονιά, η Fitch υπερτονίζει τα δύο μεγάλα «αγκάθια» της ελληνικής οικονομίας. Πρώτον το δημόσιο έλλειμμα, που εκτιμά ότι θα φτάσει το 10% του ΑΕΠ (9,5), η προηγούμενη πρόβλεψη, ενώ το χρέος θα φτάσε το 207%, έναντι του 205,6% που διαμορφώθηκε το 2020. Για το χρέος, πάντως σημειώνει ότι από το 2023 θα υπάρξουν τάσεις υποχώρησης, που θα το διαμορφώσουν στο 196,2%.

Αναφορικά με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2022, η Fitch χαμηλώνει την πρόβλεψή της στο 4% από 5,3%, σημειώνει ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί με κύριο «όπλο» του πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Επίσης  ο διεθνής οίκος επισημαίνει στην έκθεσή του, ότι ανθεκτικότητα της οικονομίας στο α’ εξάμηνο συνοδεύθηκε από σημαντική μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPLs) των ελληνικών τραπεζών αλλά και του αντίστοιχου ποσοστού NPLs σύγκριση με τα συνολικά δάνεια. Αυτά έγινα εφικτά χάρη στην εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» και την τιτλοποίηση, πώληση «κόκκινων» δανείων από τράπεζες.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες Fitch ΑΕΠ