Τράπεζες

Τι προβλέπει η Fitch για τις ελληνικές τράπεζες το 2023


Ισχυρούς ρυθμούς αύξησης των κερδών, όπως επίσης και ουδέτερες προοπτικές για την εξυγίανση της ποιότητας του ενεργητικού παρά τις αυξημένες πιέσεις, προβλέπει η Fitch για τις ελληνικές τράπεζες το 2023.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης υποστηρίζει στην έκθεσή του ότι οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν στο μονοπάτι της υψηλής κερδοφορίας και την επόμενη χρονιά, τονίζοντας ότι ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος πραγματοποίησε άλμα σ’ ό,τι αφορά στα βασικά πιστωτικά του μεγέθη.

Οι συντάκτες της έκθεσης προβλέπουν ότι τα συνολικά λειτουργικά κέρδη θα διατηρηθούν κοντά στο 2% του ενεργητικού, ενώ ο δείκτης απομειωμένων δανείων (κόκκινα ανοίγματα) θα συνεχίσει να μειώνεται σε περίπου 5% έως το τέλος του 2023. Προς το τέλος της τρέχουσας χρονιάς ο συγκεκριμένος δείκτης θα φτάσει το 7%.

Αναφορικά με τις θετικές προοπτικές που δίνει για Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς με αξιολόγηση Β και Β- αντίστοιχα, έναντι ουδέτερων προοπτικών για τις Εθνική και Eurobank με αξιολογηση Β+ και για τις δύο.

Η Fitch επισημαίνει, ωστόσο, πως οι αυξημένες πιέσεις στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων ή χαμηλότερη παραγωγή κερδών σε περίπτωση ύφεσης σε Ελλάδα θα μπορούσε να αμφισβητήσει την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα