ΕΥΖην

"Φιλοκτήτης" στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου


Σε κείμενο του Χρ. Οικονόμου και σκηνοθεσία Σ. Γ. Ζερβουλάκου, στις 28-29 Ιουλίου

Την παράσταση «Φιλοκτήτης», σε κείμενο του βραβευμένου συγγραφέα Χρήστου Οικονόμου, εμπνευσμένη από το ομώνυμο έργο του Σοφοκλή, παρουσιάζει ο σκηνοθέτης Σαράντος Γεώργιος Ζερβουλάκος στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, στις 28 και 29 Ιουλίου.

Στο πλαίσιο του Κύκλου «Contemporary Ancients» του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το έργο του πολυβραβευμένου συγγραφέα αποτελεί ακόμα μία σύγχρονη ανάγνωση αρχαίου δράματος, που μεταφέρεται στη σκηνή από έναν ανερχόμενο σκηνοθέτη.

Στο εγχείρημα του Χρήστου Οικονόμου, ο «Φιλοκτήτης» είναι ηγετικό στέλεχος μίας ένοπλης επαναστατικής οργάνωσης. Έπειτα από μία αποτυχημένη επίθεση, που είχε ως συνέπεια να τραυματιστεί θανάσιμα μία νεαρή γυναίκα, εγκαταλείπει την οργάνωση και βρίσκει καταφύγιο σ' έναν τόπο αυτοεξορίας. Οι ενοχές για το θανάσιμο σφάλμα του τον σημαδεύουν σωματικά και ψυχικά: Έχει γεράσει πρόωρα, υποφέρει από μία ανοιχτή πληγή στο πόδι και στις παραισθήσεις του βλέπει το φάντασμα της νεκρής γυναίκας.

Χρόνια αργότερα, δύο νεότερα μέλη της οργάνωσης, η Καμία και ο Πυρ, αναλαμβάνουν να βρουν τον Φιλοκτήτη και να τον πείσουν να επιστρέψει στην ενεργό δράση. Η συνάντησή τους θα πάρει τον χαρακτήρα μίας αναμέτρησης που θα αποβεί μοιραία για όλα τα πρόσωπα.

Ο Χρήστος Οικονόμου, βραβευμένος με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας, το Prix Littéraire des jeunes Européens, το Chowdhury Prize in Literature και το O. Henry Prize for Short Fiction, παραδίδει το θεατρικό έργο που έγραψε μετά από ανάθεση του Φεστιβάλ, δημιουργώντας ένα νέο και ανεξάρτητο σύμπαν, βασισμένος σε μία από τις σημαντικότερες τραγωδίες του Σοφοκλή.

Ο Σαράντος Γεώργιος Ζερβουλάκος σπούδασε στο Max Reinhardt Seminar στη Βιέννη, στο Τμήμα Σκηνοθεσίας και Ηθοποιίας. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του σκηνοθέτησε διάφορες παραστάσεις, οι οποίες παρουσιάστηκαν σε διεθνή φεστιβάλ στη Γερμανία, την Αυστρία και τη Γαλλία. Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Εθνικό Θέατρο.

H παράσταση «Επαναστατικές μέθοδοι για τον καθαρισμό της πισίνας σας» της Αλεξάνδρας Κ*, στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου το 2018, ήταν η πρώτη σκηνοθεσία του στην Αθήνα. Το 2011, η παράσταση «Καλοκαιρινή Νύχτα», την οποία σκηνοθέτησε στο Burgtheater της Βιέννης, ήταν υποψήφια για το θεατρικό βραβείο Nestroy στην κατηγορία «Καλύτερου Νέου Δημιουργού». Επίσης, το 2012 αναδείχτηκε καλύτερος νέος καλλιτέχνης σε μία ψηφοφορία ανάμεσα σε κριτικούς θεάτρου, την οποία διηνήργησε το περιοδικό «Theater heute».

Η παράσταση «Φιλοκτήτης» είναι η πρώτη συμμετοχή του Σαράντου Γεώργιου Ζερβουλάκου στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Ο ίδιος περιγράφει τον τρόπο που προσεγγίζει το κείμενο του Χρήστου Οικονόμου, τοποθετώντας στο επίκεντρο το βασικό ερώτημα που θέτει:

«Η τραγικοκωμική υπόθεση ενός ξεπεσμένου θρυλικού ήρωα που αποφασίζει να ζήσει αποκομμένος από την πολιτεία, επιθυμώντας βαθιά να φύγει από τη ζωή, χωρίς να βρίσκει, ωστόσο, την τόλμη να κάνει το τελευταίο βήμα. Η παράσταση εξελίσσεται επί σκηνής, ακολουθώντας την τραγωδία του Σοφοκλή αλλά και διαφοροποιούμενη -στη γλώσσα και τη φόρμα- από αυτήν, χτίζοντας την πλοκή γύρω από ένα επίκαιρο αλλά και διαχρονικό πολιτικό ζήτημα: Εάν και σε ποιο βαθμό κάθε μορφή οργανωμένης κοινωνίας ορίζει την αρχή, το νόημα της ζωής και το τέλος μίας ανθρώπινης ύπαρξης».

Τη μουσική σύνθεση και τον σχεδιασμό ήχου υπογράφει η Agatha, τα σκηνικά και τα κοστούμια η Τίνα Τζόκα, τους φωτισμούς ο Νίκος Βλασόπουλος και την ηχοληψία ο Ηλίας Φλάμμος.

Παίζουν: Φένια Αποστόλου, Γιώργος Κατσής, Λευτέρης Πολυχρόνης, Γαλήνη Χατζηπασχάλη.

Φωτογραφία: @Ilias_Tsepas

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις