Επιχειρήσεις

Φεύγει από το ΧΑ και η αρτοβιομηχανία "Καραμολέγκος"- Ο μεγαλομέτοχος παίρνει όλες τις μετοχές


"Φτωχαίνει" συνεχώς το χρηματιστηριακό ταμπλό και οι επενδυτικές επιλογές περιορίζονται, καθώς οι μεγαλομέτοχοι-ιδιοκτήτες δυναμικών επιχειρήσεων με προοπτικές αξιοποιούν την ευκαιρία των χαμηλών αποτιμήσεων, συγκεντρώνουν τις μετοχές και αποσύρουν τις εταιρείες τους από την αγορά.

Τον δρόμο της εξόδου από το ΧΑ παίρνει τώρα η αρτοβιομηχανία "Καραμολέγκος", που βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, επιτυγχάνοντας υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης εργασιών, με αυξανόμενες πωλήσεις και κερδοφορία.

 Η οικογένεια Καραμολέγκου που ελέγχει την εισηγμένη εταιρεία, έχει συγκεντρώσει το 93,46% των μετοχών της και κατέθεσε χθες δημόσια πρόταση για την εξαγορά των υπόλοιπων μετοχών (6,54%) που βρίσκονται σε διασπορά στο επενδυτικό κοινό. Προσφέρει τίμημα 3,22 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο είναι:

  • Περίπου 12% κάτω από την υψηλότερη τιμή έτους που σημείωσε η μετοχή τον περασμένο Ιούλιο (3,60 ευρώ)
  • Μόλις 0,4% υψηλότερο από τη μέση τιμή της μετοχής κατά το προηγούμενο 12μηνο

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της δημόσιας πρότασης - και ανεξάρτητα από την έκβαση της, δεδομένου ότι κατέχουν ήδη το απαιτούμενο ποσοστό, οι ιδιοκτήτες θα καταθέσουν αίτηση διαγραφής της εταιρείας και θα αποσύρουν τις μετοχές της από το χρηματιστήριο. Για τους μικρομετόχους δεν απομένει επιλογή - είναι υποχρεωμένοι να πουλήσουν τις μετοχές τους στην τιμή που προσφέρει ο μεγαλομέτοχος-ιδιοκτήτης.

Οικογενειακή υπόθεση

Οπως ανακοινώθηκε, η δημόσια πρόταση εξαγοράς των μετοχών σε διασπορά (622.829 μετοχές που αντιπροσώπευαν ποσοστό 6,54%), κατατέθηκε από την εταιρεία χόλντινγκ «ΕΜ. ΚΑΡ. Μονοπρόσωπη ΑΕ», η οποία ανήκει 100% στον  επικεφαλής της εισηγμένης αρτοβιομηχανίας Μανώλη Καραμολέγκο.

 Μαζί της ενεργούν συντονισμένα η επίσης ελεγχόμενη από τον Μ. Καραμολέγκο εταιρεία «Holdway Ltd» και δύο μέλη της οικογένειάς του που κατέχουν μετοχές της εισηγμένης εταιρείας:Η σύζυγός του Ολυμπία Σάρρου και ο γιός του Ηλίας Καραμολέγκος.

 Σημειώνεται ότι ο βασικός μέτοχος Μανώλης Καραμολέγκος αγόρασε πρόσφατα (στις 20 Οκτωβρίου) από την αδελφή του Μαρία Καραμολέγκου  1.920.700 μετοχές (20,2% της εταιρείας), με τίμημα 2,50 ευρώ ανά μετοχή.  Συγκέντρωσε έτσι το απαιτούμενο ποσοστό για να μπορεί να βάλει την εταιρεία από το χρηματιστήριο.

Για την δημόσια πρόταση ενημερώθηκε χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στην οποία κατατέθηκε και το προβλεπόμενο σχέδιο πληροφοριακού δελτίου, όπου περιλαμβάνεται και Εκθεση Αποτίμησης της εταιρείας.

Αυξανόμενες πωλήσεις και κερδοφορία

Οι οικονομικές επιδόσεις της αρτοβιομηχανίας "Καραμολέγκος" δικαιολογούν το ενδιαφέρον του μεγαλομετόχους της για τη συγκέντρωση όλων των μετοχών και την απόσυρσή της από το ΧΑ:

  • Στο 9μηνο του τελευταίου έτους οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 9,9% και ανήλθαν σε  63,3 εκατ. ευρώ. Οι ενοποιημένες πωλήσεις (συμπεριλαμβανομένης και της θυγατρικής στη Ρουμανία) ανήλθαν σε 78,5 εκατ. ευρώ
  • Στο ίδιο διάστημα τα καθαρά κέρδη πρό φόρων ήταν 2,7 εκατ. ευρώ (+35,2% σε ετήσια βάση)

Η εταιρεία ολοκλήρωσε πρόσφατα την εγκατάσταση νέας γραμμής παραγωγής στο εργοστάσιο της στο Κορωπί, όπου δημιούργησε επίσης κέντρο διανομής των προϊόντων της. Ακολουθώντας επιθετική εμπορική πολιτική υποστηριζόμενη από συνεχή διαφημιστική καμπάνια, αναμένει φέτος περαιτέρω σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα