Επιχειρήσεις

Φαβορί για τη ΛΑΡΚΟ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- Οι 2+1 προσφορές και το μυστήριο της AD Holdings


Μία ακόμη “επιτυχία” στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων ετοιμάζεται να πανηγυρίσει η κυβέρνηση, καθώς η διαδικασία πώλησης της ΛΑΡΚΟ μπαίνει στην τελική φάση και μπορεί να ολοκληρωθεί γρήγορα, με την ανάδειξη πλειοδότη επενδυτή μέσα στις αμέσως προσεχείς εβδομάδες.

Το μεγάλο μεταλλευτικό και βιομηχανικό συγκρότημα παραγωγής σιδηρονικελίου – ένα από τα ελάχιστα στην Ευρώπη-  θα περιέλθει πιθανότατα σε κοινοπρακτικό επιχειρηματικό σχήμα, στο οποίο μετέχουν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η εδρεύουσα στο Λιχτενστάιν AD Holding, που έχει δημιουργήσει έναν “πέπλο μυστηρίου” ως προς τα συμφέροντα που εκπροσωπεί.

Η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -AD Holding είναι ο μοναδικός υποψήφιος επενδυτής που κατέθεσε προσφορές και στους δύο διαγωνισμούς  για τα δύο εκποιούμενα “κομμάτια” της ΛΑΡΚΟ. Ενας άλλος διεκδικητής, η ιρλανδική CMΙ (Commodity & Mining Insight) κατέθεσε προσφορά μόνον στον διαγωνισμό για τα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ στην Καστοριά και την Εύβοια.

Οι δύο διαγωνισμοί

Σύμφωνα όμως με τους τεθέντες όρους, εάν είναι διαφορετικοί οι πλειοδότες-επενδυτές στους δύο διαγωνισμούς, θα κληθούν να καταθέσουν ενιαίο τίμημα για όλο το συγκρότημα της ΛΑΡΚΟ, ώστε να αναδειχθεί ένας ανάδοχος.  Αυτό καθιστά εκ προοιμίου φαβορί την κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

 Επισημαίνεται ότι η ΛΑΡΚΟ βγήκε προς πώληση “τεμαχισμένη” και διενεργήθηκαν δύο διαγωνισμοί:

  • Ο πρώτος από το ΤΑΙΠΕΔ, για το μεταλλευτικό και μεταλλουργικό συγκρότημα της Λάρυμνας και το μεταλλείο Λουτσίου. Σ αυτόν κατέθεσε προσφορά μόνον η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -AD Holding
  • Ο δεύτερος από τον ειδικό εκκαθαριστή, για τα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ στην Καστοριά και στην Εύβοια – συμπεριλαμβανομένου του μηχανολογικού εξοπλισμού τους.  Εκεί, εκτός  από την κοινοπραξία κατέθεσε προσφορά και η ιρλανδική CMΙ.

Η “ταυτότητα” της  AD Holdings

Για τον όμιλο  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που κατέχει ήδη ηγετική θέση στους τομείς κατασκευών, διαχείρισης-εκμετάλλευσης οδικών αξόνων και παραγωγής-διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, η απόκτηση της ΛΑΡΚΟ θα είναι το πρώτο μεγάλο βήμα επέκτασης σε νέο πεδίο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Το εγχείρημα θα γίνει σε συνεργασία με έναν διεθνή όμιλο που διαθέτει μεγάλη εμπειρία  στις εξορύξεις και στην εμπορία μεταλλευμάτων. Η AD Holdings είναι εταιρεία συμμετοχών με πολλές θυγατρικές και συνδεδεμένες εταιρείας που δραστηριοποιούνται στη διακίνηση-εμπορία βασικών μετάλλων, ορυκτών, πετρελαίου, φυσικού αερίου κλπ.  Διαθέτει γραφεία σε Λιχτενστάιν, Ελβετία, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδά, Νότια Αφρική και Κίνα.

Συνδέεται ίσως και με ισχυρά ελληνικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Στο Διοικητικό της Συμβούλιο συμμετέχει ο Ανδρέας Δασκαλάκης, γιός του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη, που έχει διατελέσει πρόεδρος και ανώτατο στέλεχος της ΛΑΡΚΟ.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η οικογένεια Δασκαλάκη έχει  σημαντική μετοχική συμμετοχή στην AD Holdings και σε μιά συνδεδεμένη εταιρεία, την Arrow Resources, όπου ο Ανδρέας Δασκαλάκης κατέχει τη θέση του CEO.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα