Οικονομία

Τα δίνουν όλα στους επενδυτές για να ¨ξεφορτωθούν" τη ΛΑΡΚΟ


Ειδικό καθεστώς ομαδικών απολύσεων και προσαρμογής στην περιβαλλοντική νομοθεσία για να πουληθεί η βιομηχανία νικελίου

Να εξασφαλίσει προσφορά για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ μέσα στο καλοκαίρι επιδιώκει η κυβέρνηση, προχωρώντας σε ειδικές ρυθμίσεις που δίνουν πλήρη κάλυψη στον ενδιαφερόμενο επενδυτή για όλα τα κρίσιμα θέματα, από την προσαρμογή στην περιβαλλοντική νομοθεσία ως τη διαχείριση του προσωπικού.

Η απροθυμία των αρχικά έξι ενδιαφερόμενων σχημάτων για τη ΛΑΡΚΟ να υποβάλουν προσφορά, καθώς ήδη τα πέντε θεωρείται ότι έχουν αποσυρθεί από τη διαδικασία του διπλού διαγωνισμού και το σχήμα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ άφησε να περάσει άπρακτη η τελευταία προθεσμία για υποβολή προσφοράς (5 Ιουνίου), οδηγούν την κυβέρνηση στην παράκαμψη της νομοθεσίας για τις ομαδικές απολύσεις και στη δημιουργία ειδικού καθεστώτος για την απομάκρυνση των 1.060 εργαζομένων της υπό ειδική διαχείριση βιομηχανίας νικελίου.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση είχε παρακάμψει προς χάριν της διευκόλυνσης των επενδυτών και την περιβαλλοντική νομοθεσία, καθώς αποδέχθηκε ένα καθεστώς προσαρμογής για τη «νέα» ΛΑΡΚΟ μοναδικό στον ελληνικό χώρο. Δεδομένου ότι θα απαιτηθούν πολύ μεγάλες επενδύσεις για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στη Λάρυμνα και την προσαρμογή τους στην περιβαλλοντική νομοθεσία, η κυβέρνηση έκανε δεκτό να ολοκληρωθεί η προσαρμογή σταδιακά, σε βάθος πέντε ετών.

 

Προλαβαίνουν τα δικαστήρια

Μετά την παρέμβαση αυτή, το μόνο που απέμενε για να ανοίξει ο δρόμος για την υποβολή της πιθανότατα μίας προσφοράς, από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και AD Holdings, ήταν η ολοκλήρωση της διαδικασίας απόλυσης των 1.060 εργαζομένων της πρώην ΛΑΡΚΟ. Όμως, με την εφαρμογή της γενικής νομοθεσίας για τις ομαδικές απολύσεις, το Πρωτοδικείο της Αθήνας όπου πρόκειται να συζητηθεί την ερχόμενη Πέμπτη αίτηση ασφαλιστικών μέτρων από τα σωματεία εργαζομένων, υπήρχε το ενδεχόμενο να εκδοθεί απόφαση θα οδηγούσε σε περαιτέρω καθυστέρηση των απολύσεων. Σημειώνεται ότι ήδη έχουν εκδοθεί προσωρινές διαταγές που είχαν μπλοκάρει τη διαδικασία.

Έτσι, η κυβέρνηση διαμορφώνει ένα ειδικό θεσμικό πλαίσιο για τις απολύσεις στη ΛΑΡΚΟ, με τροπολογία που κατατέθηκε την Παρασκευή και αναμένεται να τεθεί σήμερα σε ψηφοφορία, ώστε να έχει εγκριθεί από τη Βουλή πριν την προγραμματισμένη συνεδρίαση του δικαστηρίου.

Η τροπολογία προβλέπει ότι ο ειδικός διαχειριστής της ΛΑΡΚΟ δύναται να προβεί σε καταγγελία του συνόλου των συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας των εργαζομένων στην εταιρεία. Για την έγκυρη λύση των συμβάσεων εργασίας ο ειδικός διαχειριστής, προβαίνει σε προσδιορισμό του ύψους των οφειλόμενων αποζημιώσεων.

Προσωρινές προσλήψεις και προγράμματα για απολυμένους

Μετά την έγκυρη λύση των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων, ο ειδικός διαχειριστής δύναται να επιλέγει το κατά περίπτωση αναγκαίο προσωπικό, για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τους πέντε (5) μήνες από την καταγγελία του συνόλου των συμβάσεων εργασίας και να προβαίνει στη σύναψη συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, μηνιαίας ή διμηνιαίας διάρκειας.

Μέχρι το τέλος του έτους, κάθε σχετική δαπάνη της εταιρείας με σκοπό την καταγγελία των συμβάσεων εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της δαπάνης για τις αποζημιώσεις, επιχορηγείται από το ελληνικό Δημόσιο.

Το υπουργείο Εργασίας καταρτίζει, κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης πρόβλεψης, ειδικές δράσεις/ειδικά  προγράμματα απασχόλησης, συγχρηματοδοτούμενα ή από εθνικούς πόρους, σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, για τους απολυθέντες  ηλικίας άνω των 55 ετών, έως τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων για τη λήψη πλήρους σύνταξης γήρατος, και για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τα επτά (7) έτη, καθώς και άλλες ειδικές δράσεις/ειδικά προγράμματα για κατηγορίες απολυμένων, ή και λοιπές κατηγορίες απασχολουμένων με συμβάσεις ανεξαρτήτων υπηρεσιών ή έργου, ιδίως ευάλωτων, οι οποίοι δεν εντάσσονται στην ανωτέρω κατηγορία και τα οποία δύνανται να χρηματοδοτηθούν και από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει λάβει ανεπίσημα διαβεβαιώσεις ότι, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας απολύσεων, θα υποβληθεί προσφορά από το σχήμα των ενδιαφερόμενων αγοραστών και για τους δύο διαγωνισμούς που βρίσκονται παράλληλα σε εξέλιξη.

Ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ αφορά τη μίσθωση του δημόσιου μεταλλείου Λάρυμνας, που περιλαμβάνει τα σχετικά σχετικά μεταλλευτικά δικαιώματα, το μεταλλευτικό εργοστάσιο και τα ακίνητα, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό του. Αφορά, επίσης, τη μίσθωση του δημόσιου μεταλλείου στο Λούτσι, το οποίο περιλαμβάνει τα σχετικά μεταλλευτικά δικαιώματα με τα ακίνητα και τις εγκαταστάσεις του, τα οποία ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο.

Στον διαγωνισμό από τον ειδικό διαχειριστή περιλαμβάνονται τα μεταλλεία της πρώην ΛΑΡΚΟ στην Εύβοια, την Καστοριά και τη Φθιώτιδα, καθώς και αγροτεμάχια στην περιοχή Λάρυμνας και στην Εύβοια, όπως και κινητός και λοιπός εξοπλισμός στη Λάρυμνα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ετικέτες ΛΑΡΚΟ