Οικονομία

Φαρμάκι τα τρόφιμα!


Νέες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων προμηνύουν οι χονδρικές τιμές των εισαγόμενων προϊόντων, καθώς επιμένουν να αυξάνονται κάθε μήνα κατά 15%

Νέες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων προμηνύουν οι χονδρικές τιμές των εισαγόμενων προϊόντων, καθώς επιμένουν να αυξάνονται κάθε μήνα κατά 15%, σκορπώντας απογοήτευση στα νοικοκυριά.

Μάλιστα, στο τελευταίο δωδεκάμηνο οι χονδρικές τιμές των τροφίμων και των υπολοίπων εισαγόμενων αγαθών έχουν καταγράψει μέση αύξηση πάνω από 21%, κάτι που αποτυπώνεται και στα ράφια των καταστημάτων, ενώ τα "καλάθια" του υπουργού Ανάπτυξης, ουδεμία επίδραση έχουν στην ανάσχεση της ακρίβειας. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι τιμές των εισαγόμενων τροφίμων, τελικών προϊόντων και πρώτων υλών, τον Φεβρουάριο κατέγραψαν νέα αύξηση κατά 14,5% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2022.

Σημειώνεται πως ο συγκεκριμένος δείκτης καταγράφει αυξήσεις της τάξης των 15-16% σταθερά κατά την τελευταία τριετία με αποτέλεσμα οι τιμές τους στα ράφια σε σύγκριση με την προ κρίσης περίοδο να έχουν εκτοξευτεί στα ύψη.

Με δεδομένο, δε, ότι οι χονδρικές τιμές των εισαγόμενων τροφίμων και άλλων ειδών όπως επίσης και οι τιμές χονδρικής των εγχώριων αγαθών, βγαίνουν στο «ράφι» με καθυστέρηση εβδομάδων ή μηνών ανάλογα με την κατηγορία των προϊόντων και αν αυτά είναι ταχυκίνητα «φρέσκα» ή διαρκή, σημαίνει ότι η ακρίβεια στα ράφια των σούπερ μάρκετ έχει μέλλον.

Οι τιμές των τροφίμων έχουν ως βασική πηγή ανατίμησης, το αυξημένο κόστος των λιπασμάτων και των ενεργειακών αγαθών, όπως, πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος, που έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, που «τροφοδοτεί» τις ανατιμήσεις των τελικών αγαθών.

Παράλληλα επηρεάζονται από τη διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας από τον κορωνοϊό  και μετά με τον Ρωσο - Ουκρανικό πόλεμο.

Επισημαίνεται ότι οι τιμές των λιπασμάτων και άλλων αγροτικών εφοδίων αυξάνονται με ρυθμό άνω του 20% την τελευταία τριετία, με συνέπεια να αυξάνονται οι τομές πώλησης των συγκεκριμένων αγαθών και να φτάνουν στον καταναλωτή σε πρωτοφανείς τιμές.

Ο δείκτης εισαγωγών μειώθηκε!

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία τον Φεβρουάριο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη Φεβρουαρίου 2022, παρουσίασε μείωση 5,6% έναντι αύξησης 27,2% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2022 με το 2021. Η μείωση αποδίδεται στις μειώσεις των τιμών των πετρελαιοειδών, ενώ οπι τιμές όλων των άλλων αγαθών αυξήθηκαν.

Τον Φεβρουάριο 2023, σε σύγκριση με τον δείκτη Ιανουαρίου 2023, παρουσίασε μείωση 3,4% έναντι αύξησης 2,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2022.

Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2022 - Φεβρουαρίου 2023, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2021 - Φεβρουαρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 21,7% έναντι αύξησης 25,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Οι κυριότερες μεταβολές των τιμών των εισαγόμενων αγαθών είναι οι ακόλουθες:

 • Άντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου -22,4%
 • Παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου -9,5%
 • Κατασκευή μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού π.δ.κ.α. 1,4%
 • Παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων 2,1%
 • Κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων 2,2%
 • Κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού 4,8%
 • Κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες 5,8%
 • Παραγωγή άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων 8,3%
 • Χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων προϊόντων 9,3%
 • Βιομηχανία τροφίμων 14,5%
 • Εξόρυξη άνθρακα και λιγνίτη 134,3%
 • Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού 147,8%.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα