Ελλάδα

FAO: Το νότιο τμήμα της Αφρικής απειλείται από έλλειψη σιτηρών


Το νότιο τμήμα της Αφρικής απειλείται από ελλείψεις σιτηρών λόγω της σοβαρής ξηρασίας που οφείλεται κυρίως στο κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, προειδοποίησε σήμερα ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

«Το έλλειμμα της αναμενόμενης παραγωγής, κυρίως καλαμποκιού, προβλέπεται να εντείνει την επισιτιστική ανασφάλεια, να ανεβάσει τις τιμές και να αυξήσει τις ανάγκες για εισαγωγές» στην περιοχή, προειδοποιεί ο FAO σε ανακοίνωσή του.

Το καλαμπόκι αντιστοιχεί σε σχεδόν το 20% της πρόσληψης θερμίδων στις χώρες της ζώνης του νοτίου τμήματος της αφρικανικής ηπείρου.

Ως εκ τούτου η οξεία επισιτιστική ανασφάλεια που έπληξε 16 εκατομμύρια ανθρώπους στην περιοχή τους τρεις πρώτους μήνες της χρονιάς ενδέχεται να επιδεινωθεί περαιτέρω, συνεχίζει ο FAO.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, οι χώρες που συνήθως εξάγουν σιτηρά, όπως η Νότια Αφρική ή η Ζάμπια, δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση και οι ελλείψεις σε σιτηρά ενδέχεται επίσης να επηρεάσουν την Ανγκόλα, τη Μοζαμβίκη, τη Ναμίμπια και τη Νότια Αφρική.

Τους τελευταίους μήνες, το Μαλάουι, η Ζάμπια και η Ζιμπάμπουε έχουν η μια μετά την άλλη κηρύξει κατάσταση εθνικής καταστροφής.

Οι κακές προβλέψεις για τις συγκομιδές συνδέονται με «γενικευμένο και σημαντικό έλλειμμα βροχοπτώσεων τον Φεβρουάριο, το οποίο επιδεινώθηκε από τις θερμοκρασίες ρεκόρ», επισημαίνει ο FAO.

Το επαναλαμβανόμενο καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο επέστρεψε στα μέσα του 2023, προκαλώντας αύξηση στις θερμοκρασίες παγκοσμίως και μπορεί να διαρκέσει ως τον Μάιο.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του διεθνούς δικτύου επιστημόνων World Weather Attribution, που αξιολογεί τη σχέση ανάμεσα σε ακραία καιρικά φαινόμενα και την κλιματική απορρύθμιση, η ξηρασία στο νότιο τμήμα της Αφρικής οφείλεται περισσότερο στο Ελ Νίνιο απ’ ό,τι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα