Αγορές

"Φαγώθηκαν" τα μεγάλα ενδοσυνεδριακά κέρδη στο ΧΑ


Σε ανοδική τροχιά παραμένει το ΧΑ, καταγράφοντας κέρδη σε 6 από τις τελευταίες 7 συνεδριάσεις.Ομως τα συμπτώματα κόπωσης είναι πλέον ορατά, ψαλιδίζοντας τις προσδοκίες. Οι κινήσεις κατοχύρωσης βραχυχρόνιων κερδών διαμόρφωσαν την τελική εικόνα στη σημερινή συνεδρίαση, οδηγώντας τους δείκτες στα χαμηλά ημέρας.

Κατεύθυνση στην αγορά συνεχίζουν να δίνουν οι τραπεζικές μετοχές, που ήταν και σήμερα η "λοκομοτίβα" του ΧΑ, με τον κλαδικό τους δείκτη να πραγματοποιεί άλμα έως +4,60%, εν μέσω πυρετωδών συναλλαγών και μεγάλου τζίρου, που υποδηλώνουν ισχυρή παρουσία ξένων χαρτοφυλακίων.

Οιι εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο, όπου συνεχίζονται οι προσπάθειες περιστολής των κόκκινων δανείων, ενώ κυβέρνηση και τράπεζες κινούνται συντονισμένα προκειμένου να αποτραπεί νέο μεγάλο κύμα  "κοκκινισμένων" απαιτήσεων, παραμένουν στο επίκεντρο της προσοχής. Σημαντική παράμετρο διαμόρφωσης κλίματος θα αποτελέσουν τις επόμενες μέρες και οι τελικές αποφάσεις για τους όρους ΑΜΚ της Τρ. Πειραιώς.

Η αγορά ανέμενε σήμερα με ενδιαφέρον τις εκθέσεις της ΤτΕ και του ΔΝΤ για την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Αν και δεν αποκλίνουν από τα αναμενόμενα, οι εκτιμήσεις τους μπορεί να αποτελέσουν καταλύτη διαμόρφωσης κλίματος και θα έχουν σημαντική επίδραση στο ΧΑ τις επόμενες μέρες.

"Καύσιμα" στην αγορά δίνουν οι εξελίξεις στον επιχειρηματικό χώρο, όπου εντείνονται οι διεργασίες και κυοφορούνται πολλά deals, με φόντο τις προοπτικές στη μετά-κορονοϊό εποχή και τα κονδύλια του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Μετοχές και δείκτες

Οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν από το ξεκίνημα της συνεδρίασης μέχρι τις 14:30 στα υψηλά ημέρας, με διακυμάνσεις μικρού εύρους. Στη συνέχεια πήραν καθοδική κατεύθυνση και διολισθαίνοντας τερμάτισαν στα χαμηλά ημέρας, χάνοντς μεγάλο μέρος των κερδών

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι τις 885,92 μονάδες (+1,22%) και έκλεισε στις 877,04 με άνοδο μόλις 0,21%. Αναλυτές εκτιμούν ότι θα συναντήσει ισχυρή αντίσταση στην περιοχή των 893 μονάδων - αν κινηθεί ανοδικά αύριο.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κέρδισε 0,54% στις 2.117,98 μονάδες. Οριακά κέρδη 0,25% διατήρησε στο κλείσιμο ο FT40mid της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό +4,60% και τερμάτισε με κέρδη 2,01%. Στην πρώτη θέση η Alpha, που πήγε +8% και έκλεισε +5,8%,  συνεχίζοντας το μίνι ράλι που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα. Attica +3,3%, Eurobank +2%. Στον αντίποδα Πειραιώς -7,2%, Εθνική -0,7%, Ελλάδος -0,1%.

Επισημαίνεται ότι στα Παράγωγα το ΣΜΕ Ιουνίου της Πειραιώς κλείδωσε στο limit down στα 0,281 ευρώ, περίπου 35% χαμηλότερη από την τιμή της μετοχής στο ταμπλό...

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ΕΧΑΕ +3,3%, Jumbo +3%, Φουρλής +2,3%, Τιτάν +1,5%, ΟΛΠ +1,4%,  ΕΥΔΑΠ +0,9%, ΔΕΗ +0,5%. 

Στο κόκκινο Ελλάκτωρ -4,8%,  ΕΛΠΕ -2,8%, Motor Oil  -2,4%, Βιοχάλκο -1,7%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -1,6%, Σαράντης -1,5%.

Στα mid caps Αβαξ +4,4%, Intracom +4,2%, Ευρωπαϊκή Πίστη +3,8%, Ιντρακάτ +3,3%, Cenergy +1,6%, Elton +1,4%.

Με τις μεγαλύτερες απώλειες Quest -4,1%, MIG -3,5%, Κρι-Κρι -2,6%, Πλαίσιο -1,8%.

Διαβάστε επίσης