Αγορές

“Φαγώθηκαν” τα κέρδη στο χρηματιστήριο


Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζουν οι αγορές και το βραχυχρόνιο ρίσκο παραμένει υψηλό, καθιστώντας επιφυλακτικούς τους επενδυτές. Ευμετάβλητο σκηνικό στα χρηματιστήρια, πιέσεις στα ευρωπαϊκά ομόλογα, έντονες διακυμάνσεις στα commodities, ενδοσυνεδριακή μεταστροφή κλίματος στο ΧΑ, που έκλεισε στα χαμηλά ημέρας.

Οπως “ο πνιγμένος απ΄τα μαλλιά του πιάνεται”, οι αγορές αρπάζονται τώρα από τα πρώτα στοιχεία για επανεκκίνηση-αναθέρμανση της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα. Την ώρα που η πανδημία κορυφώνεται σε Ευρώπη-ΗΠΑ, εστιάζουν στις μόνες θετικές  ενδείξεις, προκειμένου να αντλήσουν δύναμη και υπομονή – και να γράψουν βέβαια βραχυχρόνια κέρδη-βάλσαμο.

Η είδηση-καταλύτης αφορά τον δείκτη μεταποιητικής δραστηριότητας, ο οποίος ανέβηκε στις 52 μονάδες τον Μάρτιο, από το ιστορικό χαμηλό των 35,7 που είχε σημειώσει τον Φεβρουάριο. 

Το στοιχείο αυτό έδωσε αρχικά μεγάλη ώθηση στα χρηματιστήρια  και στις τιμές του πετρελαίου. Αποδεικνύεται όμως ανεπαρκής καταλύτης για να συντηρήσει την ανάκαμψη. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες που σημείωναν το πρωι άνοδο της τάξεως του 2%, έχασαν τα κέρδη τους και”κοκκίνισαν”, περιμένοντας σινιάλα από τη Wall Street, όπου ο Dow Jones ξεκίνησε με απώλειες 1,2% και τώρα έχει περάσει σε θετικό πρόσημο.

Τονωτικές παρεμβάσεις

Ολική ανατροπή στο ΧΑ, όπου οι τραπεζικές μετοχές “απογειώθηκαν” το πρωί, και ο κλαδικός τους δείκτης πήγε +8,36%, δίνοντας ανοδική κατεύθυνση στην αγορά.

Τα κέρδη “ροκανίστηκαν” τις τελευταίες ώρες και ο Γενικός Δείκτης που κέρδιζε μέχρι 4,27%, κατέληξε στο κόκκινο, γράφοντας οριακές απώλειες -0,07% στις 558,3 μονάδες.
Με άνοδο 0,52% τερμάτισε ο FTASE25  στις 1.355,92 μονάδες.

Από το +8,36% ο τραπεζικός δείκτης γύρισε προς στιγμήν στο κόκκινο, έχοντας χάσει όλα τα κέρδη. Με αγοραστικές παρεμβάσεις στο κλείσιμο και στήριξη από ισχυρά χαρτοφυλάκια, έκλεισε +1,65%.

Πρώτη η Πειραιώς με +9,5%. Ακολούθησε με +5% η Εθνική, που πήγε μέχρι +12,5%. Alpha +3,8%,  Attica +0,5%, Ελλάδος +0,3%. Στο κόκκινο μόνον η Eurobank (-5%), η οποία  έχει “γράψει” +45% από τα χαμηλά της 17ης Μαρτίου.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips  ανέκαμψε  η Coca-Cola (+6,6%) μετά από πολλές μέρες μεγάλων απωλειών.  Ακολούθησαν ΕΛΠΕ +3,5%, ΔΕΗ +2,7%, Lamda +2,2%.
Στο κόκκινο ΕΧΑΕ -7,4%, Φουρλής -5,5%, Jumbo -3%, Motor Oil -2,6%,  ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Μυτιληναίος -2,4%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα