Αγορές

Εύθραυστες ισορροπίες στο χρηματιστήριο


 Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η χρηματιστηριακή αγορά, μετά από έξι ημέρες ανόδου που έφερε τους βασικούς δείκτες στα υψηλά πενταετίας, αποφέροντας μεγάλες αποδόσεις σε επενδυτές και βραχυχρόνιους traders.  Το δέλεαρ  των ρευστοποιήσεων προς κατοχύρωση κερδών είναι πλέον ισχυρό. Παράλληλα όμως παραμένουν ισχυρές οι προσδοκίες για έναν νέο κύκλο ανόδου. Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τη συνέχεια.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία, επισημαίνοντας ότι οι βασικοί δείκτες βρίσκονται πλέον σε περιοχές κρίσιμων αντιστάσεων, όπου η προσφορά θα αυξηθεί και οι πιέσεις μπορεί να ενταθούν.

Αρνητικοί καταλύτες που να δικαιολογούν μεγάλη πτώση δεν υπάρχουν. Απουσιάζουν όμως και οι παράγοντες που θα συνέβαλαν στην περαιτέρω τόνωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος και της συναλλακτικής κίνησης – απαραίτητη προϋπόθεση για να αποκτήσει η αγορά διατηρήσιμη ανοδική δυναμική.
Στο επίκεντρο της προσοχής οι εξελίξεις περί τα ελληνοτουρκικά και οι συζητήσεις με τους δανειστές, όπου κυριαρχούν τα θέματα των τραπεζών - κρατικές εγγυήσεις για το σχέδιο «Ηρακλής», ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, νέο πτωχευτικό που θα ισχύσει από την 1η Μαΐου.

Μετοχές και δείκτες

Η σημερινή συνεδρίαση είναι μέχρι στιγμής «αντίγραφο» της χθεσινής: Ξεκίνησε με πτωτικές τάσεις, αλλά οι απώλειες καλύφθηκαν γρήγορα και η ενδοσυνεδριακή ανάκαμψη συνεχίζεται.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε -0,71% στις 936,19 μονάδες και τώρα βρίσκεται στις 942 με απώλειες 0,10%.
Οριακή (+0,04%) και η μεταβολή του FTASE25, που κινείται στις 2.352,7 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης βυθίστηκε αρχικά στο -1,34%. Τα’ωρα έχει υπερκαλύψει τις απώλειες και διατηρεί οριακά θετικό πρόσημο (+0,05%). Από -3,3% η Eurobank έχει γυρίσει σε +0,2%. Πρώτη η Τρ. Ελλάδος με +0,8%. Alpha +0,2%,  αμετάβλητη η Πειραιώς  Εθνική -0,5%, Attica -15.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips  ελάχιστες μετοχές κινούνται με κέρδη. ΕΥΔΑΠ +1,2%, Motor Oil +0,9%, Lamda  και Φουρλής +0,5%.
 Με τις μεγαλύτερες απώλειες  Ελλάκτωρ (-1,4% μετά από μεγάλη άνοδο το προηγούμενο τριήμερο), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Σαράντης και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -1,3%, Βιοχάλκο ΟΤΕ και ΕΛΠΕ -0,6%.

Διαβάστε επίσης