Διεθνή

Ευρωζώνη: Συρρικνώθηκε η οικονομική δραστηριότητα και τον Ιανουάριο


Η οικονομική δραστηριότητα του ιδιωτικού στην ευρωζώνη συρρικνώθηκε και πάλι αυτό τον μήνα, αν και με βραδύτερο ρυθμό από τον Δεκέμβριο, καθώς η βελτίωση στις προοπτικές της μεταποίησης αντισταθμίστηκε εν μέρει από την απότομη κάμψη στον τομέα των υπηρεσιών, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της εταιρείας S&P Global.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών HCOB (PMI), που καταρτίζεται από την S&P Global και θεωρείται καλός δείκτης για την πορεία των επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα και του τομέα παροχής υπηρεσιών, ανήλθε στις 47,9 μονάδες αυτό τον μήνα από τις 47,6 τον Δεκέμβριο, οριακά χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων σε έρευνα του Reuters για 48,0 μονάδες. Πρόκειται για τον όγδοο μήνα που η τιμή διαμορφώνεται κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

«Τα σημερινά στοιχεία επιβεβαιώνουν την άποψή μας ότι η οικονομική αδυναμία στην ευρωζώνη θα διαρκέσει περισσότερο απ’ ό,τι αναμένει η πλειονότητα των οικονομολόγων και η ΕΚΤ», ανέφερε ο Κριστόφ Βέιλ της Commerzbank.

Ο δείκτης PMI που καλύπτει τον τομέα υπηρεσιών υποχώρησε σε χαμηλό τριμήνου, στις 48,4 μονάδες από τις 48,8 του Δεκεμβρίου, διαψεύδοντας τις προσδοκίες των οικονομολόγων για άνοδο στις 49,0. Ωστόσο η αισιοδοξία για τον χρόνο που διανύουμε βελτιώθηκε και ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών σημείωσε άλμα στις 59,8 από τις 58,3 μονάδες.

Η μεταποιητική δραστηριότητα, που ο PMI υποδηλώνει ότι συρρικνώνεται από τον Ιούλιο του 2022, υποχώρησε και πάλι αυτό τον μήνα –αν και με βραδύτερο ρυθμό. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 46,6 από τις 44,4 μονάδες, υψηλότερα από τις προβλέψεις των οικονομολόγων που ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 44,8 μονάδες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα