Διεθνή

Ευρωζώνη: Απέφυγε στο παρά πέντε την ύφεση το 2023


Βουτιά για τη γερμανική οικονομία – Ενθαρρυντικά στοιχεία για απασχόληση και βιομηχανική παραγωγή

Έστω και οριακά η Ευρωζώνη απέφυγε την τεχνική ύφεση στο τέλος του 2023, καθώς για δεύτερο σερί τρίμηνο δεν κατεγράφη πτώση του ΑΕΠ. Η εξέλιξη αυτή - με βάση τα στοιχεία της Εurostat- προφανώς έχει θετικό πρόσημο, ωστόσο επουδενί προκαλεί… πανηγυρισμούς. 

Τουναντίον καταδεικνύει τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία, εξαιτίας των αλλεπάλληλων αυξήσεων επιτοκίων από την ΕΚΤ αλλά και των πληθωριστικών τάσεων που χτυπούν όλο το φάσμα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat, η οικονομία της Ευρωζώνης παρέμεινε στάσιμη το τελευταίο τρίμηνο του 2023, ενώ το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο (Ιουλίου-Σεπτεμβρίου) είχε συρρικνωθεί ελαφρώς κατά 0,1%. Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat η ευρωπαϊκή οικονομία κλείνει το 2023 με ανάπτυξη 0,5%.

Σημείο «κλειδί» για την κακή πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, αποτελεί η «βύθιση» της γερμανικής, η οποία εξακολουθεί να συρρικνώνεται. Ειδικότερα, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο κατεγράφη ύφεση 0,3% μετά από 2 τρίμηνα μηδενικού ρυθμού ανάπτυξης, αλλά και σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο η εικόνα είναι αντίστοιχη. Είναι προφανές ότι η «μαύρη» εικόνα στα οικονομικά του Βερολίνου, έχει πλήξει σημαντικά την ευρωπαϊκή οικονομία.

Δεν ήταν μόνο η Γερμανία το πρόβλημα για την Ευρώπη, καθώς κι άλλες σημαντικές οικονομίες υστέρησαν και το τέταρτο τρίμηνο του 2023. Στασιμότητα παρατηρήθηκε στην γαλλική οικονομία το δ' τρίμηνο, οριακή ανάπτυξη στην Ιταλία και άνοδος 0,6% στην Ισπανία.

Ευρωζώνη

Αύξηση της απασχόλησης

Η απασχόληση αυξήθηκε στην Ευρωζώνη τόσο σε τριμηνιαίο επίπεδο όσο και ετήσια βάση. Όπως αναφέρει η Eurostat,  oαριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε κατά 0,3% στο τέλος του 2023 σε τριμηνιαία βάση. 
Σε ετήσια βάση, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,3% στην Ευρωζώνη, έπειτα από αύξηση 1,3% το τρίτο τρίμηνο.

Άνοδος 1,2% για τη βιομηχανική παραγωγή 

Ανοδο 1,2% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή τον Δεκέμβριο τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ετήσια βάση σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, Eurostat.

Σε μηνιαία βάση η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε άνοδο 2,6% σε ευρωζώνη και ΕΕ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Ανά χώρα, η πιο σημαντική μηνιαία αύξηση καταγράφηκε στην Ιρλανδία, με άνοδο 23,5%, και η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση σημειώθηκε στη Σλοβενία, με 7,1%. Ιδιες πρωτιές και σε ετήσια βάση - η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφηκε στην Ιρλανδία (+44,7%) και η μεγαλύτερη πτώση στη Σλοβενία (-10,2%).

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα