Χρηστικά

Ευκολότερη η αγορά αφορολόγητης πρώτης κατοικίας!


Με νυχτερινή τροπολογία αυξάνεται το εμβαδόν τυχόν υπάρχουσας κατοικίας, που θεωρείται ότι καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες του αγοραστή

Αυξάνονται τα όρια απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης, για την αγορά πρώτης κατοικίας, με διάταξη που περιέχεται στην μακροσκελή τροπολογία που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών.

Εκτός από τις διατάξεις για τις ρυθμίσεις των χρεών προς την εφορία και την αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το πακέτο των τροπολογιών περιέχει και μια ευνοϊκή διάταξη, για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.

Στόχος είναι να ενισχυθεί η αγορά των ακινήτων, που έχει παγώσει λόγω της αβεβαιότητας που έχει ενσπείρει ο κορονοϊός κια παρουσιάζει και το παράδοξο φαινόμενο, οι τιμές των ακινήτων να είναι υψηλά αλλά να μην υπάρχουν αγοραστές.

Ειδικότερα, προκειμένου να ενταχθεί κανείς στους δικαιούχους απόκτησης 1ης κατοικίας με εξαίρεση από τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων, θα πρέπει ο αγοραστής ή η σύζυγός του ή τα ανήλικα παιδιά του να μην κατέχουν κατοικία εμβαδού 70 τ.μ., προσαυξανόμενο κατά 20 τ.μ. για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα του και 25 τ.μ. για το τρίτο και τα επόμενα τέκνα.

Εφόσον το υφιστάμενο σπίτι είναι εμβαδού, μέχρι τα συγκεκριμένα όρια, ο αγοραστής απαλλάσσεται από τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων, ενώ αν είναι μεγαλύτερο επιβαρύνεται κανονικά με τον ΦΜΑ.

Με την τροπολογία τα όρια αυτά αυξάνονται, σε ότι αφορά στα παιδιά και διαμορφώνονται σε 70 τ.μ., για τον άγαμο ή το ζευγάρι προσαυξανόμενα κατά 25 τ.μ. για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα του και 30 τ.μ. για το τρίτο και τα επόμενα τέκνα.

Έτσι, με την ψήφιση της τροπολογίας, μια τριμελής οικογένεια μπορεί να αποκτήσει αφορολόγητη πρώτη κατοικία, αν έχει ήδη σπίτι το οποίο είναι μέχρι 95 τ.μ. αντί για 90 τ.μ. που ισχύει σήμερα.

Αντίστοιχα μια τετραμελής οικογένεια μπορεί σήμερα να αποκτήσει αφορολόγητη πρώτη κατοικία, αν διαθέτει ήδη σπίτι εμβαδού μέχρι 110 τ.μ. και με την ψήφιση της τροπολογίας, θα έχει την απαλλαγή, ακόμη και αν έχει ήδη σπίτι έως 120 τ.μ.

Επίσης, το όριο της απαλλαγής για την πενταμελή οικογένεια αυξάνεται από τα 135 τ.μ. σε 150 τ.μ.

Τα ίδια όρια ισχύουν και για την αγορά οικοπέδων, επί των οποίων μπορούν να ανεγερθεί πρώτη κατοικία.

Οι απαλλαγές

Πλέον οι προϋποθέσεις για την απαλλαγή από τον ΦΜΑ για την αγορά πρώτης κατοικίας είναι οι ακόλουθες:

 • Ο αγοραστής ή η σύζυγός του ή τα ανήλικα παιδιά του να μην έχουν δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε άλλη οικία ή διαμέρισμα που πληροί τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειάς του ή δικαίωμα πλήρους κυριότητας επί οικοπέδου οικοδομήσιμου ή επί ιδανικού μεριδίου οικοπέδου, στο οποίο αντιστοιχεί εμβαδόν κτίσματος που πληροί τις στεγαστικές του ανάγκες και βρίσκονται σε δημοτικό διαμέρισμα με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων. 
 • Θεωρείται ότι καλύπτονται οι στεγαστικές ανάγκες του αγοραστή και της οικογένειάς του, αν το συνολικό εμβαδόν της καθαρής επιφάνειας (της επιφάνειας χωρίς τους κοινόχρηστους χώρους, όταν υφίσταται σύσταση οριζόντιων ιδιοκτησιών) κατοικιών που υφίστανται ή υπάρχει η δυνατότητα βάσει των πολεοδομικών διατάξεων να αναγερθούν είναι: 70 τ.μ., προσαυξανόμενα κατά 25 τ.μ. για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα του και 30 τ.μ. για το τρίτο και τα επόμενα τέκνα. Κατ’ εξαίρεση, οι στεγαστικές ανάγκες του αγοραστή με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% αυξάνονται από 70 τ.μ. σε 90 τ.μ..
 • Το αγοραζόμενο οικόπεδο ή το γήπεδο στο οποίο βρίσκεται η αγοραζόμενη οικία ή το διαμέρισμα να είναι οικοδομήσιμο κατά τον χρόνο της αγοράς και εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου δήμου ή κοινότητας ή μέσα στα όρια οικισμού χωρίς εγκεκριμένο σχέδιο και μεταξύ αγοραστή και πωλητή να μην υπάρχει συγγένεια εξ αίματος ή εξ αγχιστείας πρώτου βαθμού.
 • Η απαλλαγή παρέχεται με τον όρο ότι το ακίνητο θα παραμείνει στην κυριότητα του αγοραστή για τουλάχιστον μία πενταετία.

Δεν αλλάζει η αξία

Ωστόσο, δεν θίγονται τα όρια της αξίας της αγοραζόμενης κατοικίας, προκειμένου να εφαρμοστεί η απαλλαγή από τον ΦΜΑ, τα οποία είναι:

 • Από άγαμο μέχρι του ποσού των 200.000 ευρώ.
 • Από άγαμο που παρουσιάζει αναπηρία τουλάχιστον 67% από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία μέχρι ποσού αξίας 250.000 ευρώ
 • Από έγγαμο μέχρι ποσού αξίας 250.000 ευρώ, ενώ από έγγαμο που παρουσιάζει αναπηρία, τουλάχιστον, 67% από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία μέχρι ποσού αξίας 275.000 ευρώ.
 • Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα αυτού και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του.

Για αγορά οικοπέδου:

 • Από άγαμο μέχρι ποσού αξίας 50.000 ευρώ.
 • Από έγγαμο μέχρι ποσού αξίας 100.000 ευρώ.
 • Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ, για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα αυτού και κατά 15.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του.
 • Αν η αξία του ακινήτου υπερβαίνει τα παραπάνω αφορολόγητα όρια, η απαλλαγή χορηγείται μέχρι του αντίστοιχου αφορολόγητου ποσού και για την επιπλέον αξία οφείλεται Φ.Μ.Α..
 • Σε περίπτωση αγοράς κατοικίας, στο ποσό της απαλλαγής περιλαμβάνεται και η αξία μιας θέσης στάθμευσης και ενός αποθηκευτικού χώρου (είτε είναι ξεχωριστές οριζόντιες ιδιοκτησίες είτε παρακολουθήματα της μεταβιβαζόμενης ιδιοκτησίας), για επιφάνεια εκάστου έως είκοσι (20) τ.μ., εφόσον βρίσκονται στο ίδιο ακίνητο και αποκτώνται ταυτόχρονα με το ίδιο συμβόλαιο αγοράς.

Η διευκόλυνση της αγοράς αφορολόγητης πρώτης κατοικίας, θα ισχύσει άμεσα, με την ψήφιση της σχετικής διάταξης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα