Οικονομία

Νέες ρυθμίσεις οφειλών στη Βουλή και κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης


Τι προβλέπεται για τα χρέη του κορονοϊού, αλλά και για όσους έχασαν νωρίτερα τη ρύθμισή τους

Την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις οφειλών της εποχής κορονοϊού περιλαμβάνει νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ειδικότερα:

  • Για την εισφορά αλληλεγγύης προβλέπεται η κατάργηση για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2020 και θα δηλωθούν το 2021 από ελεύθερο επάγγελμα, ενοίκια, μερίσματα, αγροτική δραστηριότητα. Άμεση ελάφρυνση θα έχουν οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, καθώς η κατάργηση της εισφοράς θα επηρεάσει τη μισθοδοσία τους από την 1η Ιανουαρίου 2021. Η κατάργηση της εισφοράς δεν θα έχει εφαρμογή σε μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και συνταξιούχους, παρά μόνο εάν και στο βαθμό που αποκτούν εισόδημα από άλλη πηγή, για το οποίο θα εφαρμοσθεί η κατάργηση της εισφοράς
  • Για τις οφειλές στην εφορία που δημιουργήθηκαν την περίοδο της καραντίνας, προβλέπεται σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων. Ειδικότερα, για τα χρέη που έχουν «παγώσει» λόγω της κρίσης του κορονοϊού προβλέπεται η επέκταση της αναστολής εξόφλησης ως και τον Απρίλιο του 2021. Όσοι φορολογούμενοι, φυσικά και νομικά πρόσωπα, έχουν οφειλές στην εφορία, οι οποίες δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2020,  μπορούν να τις ρυθμίσουν για εξόφληση από τον Μάιο του 2021, σε 12 δόσεις άτοκα ή σε 24 δόσεις, με επιτόκιο 2,5%. Για τους φορολογούμενους που έχασαν κάποια ρύθμιση την περίοδο Μαρτίου - Σεπτεμβρίου και έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία προβλέπεται ότι θα μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τη ρύθμιση από τον Οκτώβριο του 2020. Οι δόσεις οι οποίες δεν πληρώθηκαν θα προστίθενται στο τέλος της περιόδου ρύθμισης.
  • Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι ανοίγει «παράθυρο» νέας ρύθμισης και για όσους είχαν προβλήματα στις πληρωμές και από την περίοδο από την 1η Νοεμβρίου 2019 και μετά, δηλαδή πριν την εμφάνιση της πανδημίας. Για αυτές τις περιπτώσεις προβλέπεται δυνατότητα νέας διευθέτησης, με βάση την πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.
  • Για τα δάνεια με εγγύηση Δημοσίου, που έχουν δημιουργήσει μείζον θέμα το τελευταίο διάστημα λόγω πιέσεων για πλήρη εξόφληση σε όσους έχουν καθυστερημένες οφειλές, προβλέπεται ότι όσες οφειλές στην εφορία προέκυψαν από καταπτώσεις εγγυήσεων σε δάνεια τα οποία χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, θα είναι δυνατόν να ρυθμιστούν σε 120 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, ο οποία μπορεί να φθάνει και το 100%.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις