Επιχειρήσεις

Ευ. Μυτιληναίος και Ευρωπαίοι βιομήχανοι στην Κομισιόν για τα ενεργειακά


Θα κοστίσει λιγότερο στην Ευρωπαϊκή Ενωση να στηρίξει τη βαριά βιομηχανία για να μην κλείσουν εργοστάσια και χαθούν θέσεις εργασίας, παρά να επιδοτεί την ανεργία που θα δημιουργηθεί. Σημαντική παράμετρος σε μιά τέτοια προσπάθεια θα είναι οι πολιτικές μείωσης του ενεργειακού κόστους.

Την άποψη αυτή εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της βαριάς ευρωπαϊκής βιομηχανίας σε χθεσινή συνάντηση με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ursula von der Leyen και τον αντιπρόεδρο Maros Sefcovic.

Στη συνάντηση συμμετείχε από ελληνικής πλευράς ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ως πρόεδρος της Eurometaux (Ενωσης Ευρωπαϊκών Μεταλλουργικών Βιομηχανιών). Συμμετείχαν επίσης υψηλόβαθμα στελέχη της Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. καθώς και οι Geert Van Poelvoorde της χαλυβουργίας ArcelorMittal, Paul Voss της European Aluminium, Luis Cabra του ενεργειακού ισπανικού γκρουπ Repsol, Jon Morrish του ομίλου τσιμεντοβιομηχανιών Heidelberger κλπ

Στη συνάντηση τέθηκε επί τάπητος το μέλλον της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, μαζί με όλα τα προβλήματα που δημιουργούν στην ανταγωνιστικότητά της  οι υψηλές τιμές ενέργειας, η έλλειψη δικτύων, η πολυνομία και το ρυθμιστικό πλαίσιο και το Green Pool - η ελληνική πρόταση για τη μείωση του ενεργειακού κόστους μέσω διμερών συμβολαίων.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen εξέφρασε την άποψη ότι στον τομέα της ενέργειας η Ευρώπη έχει επιστρέψει στην κανονικότητα. Ομως όλοι οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας διαφώνησαν κατηγορηματικά, τονίζοντας ότι οι τιμές είναι σχεδόν τρεις φορές πάνω σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα.

Τονίστηκε η ανάγκη για περισσότερα δίκτυα στην Ευρώπη για να έχουμε περισσότερη πράσινη ενέργειας και έγινε πολλή συζήτηση για το ποιος θα το κάνει, τι θα πληρώσει.

Επισημάνθηκε ότι το κόστος παραγωγής από ΑΠΕ είναι λυμένο, αλλά το πρόβλημα έλλειψης δικτύων υφίσταται. Το κόστος για τα δίκτυα και την υποδομή τους είναι πολλαπλάσιο από αυτό των ΑΠΕ και θα πάρει και πολύ χρόνο η κατασκευή τους. Μάλιστα, η ΕΕ παραδέχτηκε ότι δεν έχουμε άμεσα λύσεις και ότι αυτό είναι πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί κατά προτεραιότητα.

Ο Ευάγγελος Mυτιληναίος ανέδειξε το θέμα του Green Pool. Aφού τόνισε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Βιομηχανία, επεσήμανε ως λύση το Green Pool και την άμεση ανάγκη υιοθέτησής του. Την άποψη του υποστήριξαν πολλοί από τους συμμετέχοντες. Η κ. ντερ Λάιεν διαβεβαίωσε ότι το θέμα είναι στο τραπέζι και εξετάζεται

.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα