Οικονομία

Στίγκλιτς – Μυτιληναίος: Οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία


Τις εκτιμήσεις τους για τους κινδύνους και τις πηγές ανησυχίας που αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία, εξέφρασε ο Νομπελίτσας καθηγητής Τζόζεφ Στίγκλιτς και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα. 

Αμφότεροι αναφέρθηκαν εκτενώς στην κρίση στη Μέση Ανατολή, στον αντίκτυπο που έχει στην παγκόσμια οικονομία αλλά και στις επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ.

Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς που έλαβε το Νόμπελ Οικονομίας το 2001, επισήμανε για την Ελλάδα ότι παρόλο που διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανάπτυξης στην Ευρώπη, το ερώτημα είναι πόσο καλά προετοιμασμένη είναι για τα επόμενα βήματα.

Στο πεδίο αυτό, εξέφρασε πέντε ανησυχίες. Πρώτον, σημείωσε, σύμφωνα με την Economist Intelligence Unit (EIU), ανησυχία προκαλεί η βαθμολογία της Ελλάδας στο πεδίο της ελευθερίας του Τύπου, καθώς «δεν μπορείς να έχεις ζώσα δημοκρατία χωρίς ενεργά και δραστήρια ΜΜΕ». 

Δεύτερον, η Ελλάδα δεν έχει ακόμα πετύχει την απαιτούμενη δομική αναδιάρθρωση: «η ανάπτυξή σας είναι δυσανάλογα μεγάλη λόγω του τουρισμού, αλλά ο τουρισμός είναι πολύ ευάλωτος ως τομέας. Ζείτε σε πολύ επικίνδυνο μέρος κόσμου και με την κλιματική αλλαγή, τα καλοκαίρια γίνονται ολοένα θερμότερα και οι πυρκαγιές περισσότερες κι αυτό επηρεάζει τον τουρισμό» τόνισε. 

Τρίτον, ένα ερώτημα είναι αν η Ελλάδα αξιοποιεί επαρκώς τον πλούτο της σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την «κληρονομιά» της σε αέρα και ήλιο, ώστε να διαφοροποιήσει την ενεργειακή της τροφοδοσία, σε μια περίοδο που ο καιρός είναι μεν ευμετάβλητος, αλλά ακόμα πιο αναξιόπιστοι είναι δικτάτορες όπως ο Πούτιν. «Πιο πολύ βασίζομαι στον καιρό παρά στον Πούτιν και τις πετρομοναρχίες του Κόλπου στη Σαουδική Αραβία» είπε χαρακτηριστικά. 

Η τέταρτη πρόκληση για την Ελλάδα -και όχι μόνο- είναι κατά τον κ.Στίγκλιτς το να συμβαδίζει με την τεχνολογία και η πέμπτη, η εξάλειψη του χρέους της, κάτι που «θα απαιτήσει πρωτογενή πλεονάσματα για καιρό -και μαζί ισχυρή ανάπτυξη».

Διεθνές παράδειγμα η Ελλάδα

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος από την πλευρά επισήμανε ότι από το 2008 η Ελλάδα αντιμετώπισε πολλαπλές κρίσεις, εντούτοις κατόρθωσε να ανταποκριθεί αποτελεσματικά, να γίνει ανθεκτική, να υπερκεράσει τις προκλήσεις και να εξελιχθεί σε διεθνές παράδειγμα. Σήμερα, επισήμανε, η Ελλάδα βιώνει ανάπτυξη, έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα και προσελκύει επενδύσεις, όπως η νέα της Fairfax, νότια της Αθήνας, ύψους 300 εκατ. ευρώ.

«Αν θα έπρεπε όμως να μιλήσουμε για την περαιτέρω εξέλιξη, θα έλεγα ότι πέραν της ναυτιλίας, η οποία μεσουρανεί στην παγκόσμια αγορά, και του τουρισμού, η βιομηχανική παραγωγή χωλαίνει όπως και η ψηφιακή εξέλιξη» σημείωσε.

Επίσης πρόσθεσε ότι το 2022, σε μια μικρή οικονομία όπως η ελληνική, ο φόρος που εκλήθησαν να πληρώσουν οι ενεργειακές εταιρείες ανήλθε σε 1 δισ. ευρώ, «πολλά χρήματα για την Ελλάδα», που πήγαν στην επιδότηση των χαμηλών εισοδημάτων, κάτι που υπό μια κοινωνική έννοια «δούλεψε», αλλά μένει να φανεί πόσο θα κρατήσει η θετική του επιρροή.

Όσον αφορά την ενεργειακή κρίση, επισήμανε ότι η επίπτωσή της ήταν πολύ χειρότερη στην Ευρώπη από ό,τι στις ΗΠΑ (οι οποίες έχουν τα σχιστολιθικά πετρώματα) ή την Ασία (όπου χρησιμοποιήθηκε περισσότερο ο άνθρακας, χωρίς την απειλή των υψηλών οικονομικών ποινών που ισχύουν για την Ευρώπη και τις εταιρείες της).

Σχετικά με την κρίση στο Ισραήλ επισήμανε ότι η Ευρώπη δεν εμφανίζεται τόσο αποφασιστική όσο ο υπόλοιπος κόσμος, ενώ ο κάθε Ευρωπαίος ηγέτης μιλάει για τον εαυτό του και τη χώρα του χωρίς να υπάρχει ενιαίο μέτωπο. Είπε πως, όπως έχει εξελιχθεί, η Ευρώπη έχει γίνει δυσλειτουργική, με αποκλίνοντα συμφέροντα στις διάφορες περιοχές της.


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ετικέτες Mytilineos