Τράπεζες

Έχασε η Εθνική στο ΣτΕ, ανασαίνουν οι συνταξιούχοι


Ο μαραθώνιος για το ΛΕΠΕΤΕ συνεχίζεται στα δικαστήρια και στα υπουργικά γραφεία: Οι επόμενες κινήσεις.

«Ανάσα» στους 16.000 συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας δίνει η απόρριψη από το Συμβούλιο της Επικρατείας της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων της τράπεζας κατά της εφαρμογής της υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του νόμου Πετρόπουλου. Με αυτή την απορριπτική απόφαση ανοίγει ο δρόμος για να συνεχίσουν να πληρώνονται επικουρικές συντάξεις από το ΕΤΕΑΠ, αλλά το θέμα δεν κλείνει οριστικά, αφού στις 2 Δεκεμβρίου θα συζητηθεί η κύρια προσφυγή της τράπεζας.

Η Εθνική αντιδρά στο νόμο που ψηφίσθηκε στο «παρά πέντε» της διάλυσης της Βουλής για τις εκλογές, με τον οποίο υποχρεώνεται να πληρώνει 50 εκατ. ευρώ το χρόνο για μια πενταετία για τις επικουρικές συντάξεις, ενώ αργότερα το ποσό της ετήσιας επιβάρυνσης θα προσδιορισθεί εκ νέου, με βάση αναλογιστική μελέτη.

Στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, η Εθνική ζητούσε να μην εφαρμοσθεί η υπουργική απόφαση μέχρι την οριστική απόφαση από το ΣτΕ για την προσφυγή της, δηλαδή επεδίωκε να «παγώσει» όλες τις καταβολές στους συνταξιούχους για αρκετούς μήνες.

Η τράπεζα υποστηρίζει ότι η νομοθετική ρύθμιση έρχεται σε αντίθεση με θεμελιώδεις συνταγματικές διατάξεις, είναι μονομερής και παραβιάζει τις αρχές της οικονομικής ελευθερίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τράπεζα ισχυριζόταν ότι η εφαρμογή του νόμου θα προκαλέσει πολύ μεγάλη οικονομική επιβάρυνση, καθώς ο σχηματισμός πρόβλεψης για τις μελλοντικές πληρωμές θα μειώσει κατά 70 μονάδες βάσης το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.

Στο επιχειρησιακό της σχέδιο, η τράπεζα είχε υπολογίσει πληρωμές 35 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση για τις συντάξεις, αλλά αυτές θα γίνονταν με τρόπο που δεν θα υποχρέωνε την τράπεζα να σχηματίσει πρόβλεψη για το σύνολο της μελλοντικής επιβάρυνσης και να μειωθεί η κεφαλαιακή της επάρκεια.

Πάντως, ενώ η τράπεζα ισχυριζόταν ότι η εφαρμογή του νόμου θα μειώσει από 15,70% σε 15% το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και θα θέσει σε κίνδυνο την εφαρμογή του επιχειρησιακού της σχεδίου, χθες ο διευθύνων σύμβουλος, Παύλος Μυλωνάς, παρουσίασε στη γενική συνέλευση των μετόχων μια πολύ πιο αισιόδοξη εικόνα για την κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας, δηλώνοντας:

  • «Όσον αφορά στα κεφάλαια, είμαι  αισιόδοξος ότι επαρκούν για να εφαρμοστεί, αν όχι και να επιταχυνθεί, το πλάνο μείωσης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Συγκεκριμένα, σήμερα, μετά την επιτυχή έκδοση του ομολόγου χαμηλής εξασφάλισης των €400 εκατ., ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας υπερβαίνει το 17%, δημιουργώντας ένα σημαντικό πλεόνασμα σε σχέση με τις εποπτικές απαιτήσεις. Και να μην ξεχάσουμε ότι ξεκινάμε τη διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής – η οποία συνεχίζει να βελτιώνει την οργανική της κερδοφορία –, από την οποία προσβλέπουμε σε σημαντική περαιτέρω βελτίωση των εποπτικών μας κεφαλαίων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι την αυξημένη κεφαλαιακή επάρκεια της Εθνικής, η οποία ουσιαστικά εξαλείφει τους κινδύνους για την τράπεζα από το ΛΕΠΕΤΕ, επισήμανε και στο δικό του σημείωμα αντίκρουσης των θέσεων της Εθνικής για λογαριασμό συνταξιούχων ο δικηγόρος Γιάννης Κυριακόπουλος, ο οποίος σήκωσε και το μεγαλύτερο φορτίο στην «αναχαίτιση» των επιχειρημάτων της τράπεζας ενώπιον του ΣτΕ.

Πάντως, το σίριαλ με τις συντάξεις της Εθνικής έχει ακόμη πολλά επεισόδια σε δικαστικές αίθουσες, αλλά και σε υπουργικά γραφεία και, πιθανόν, στη Βουλή. Πέραν της συζήτησης της προσφυγής της Εθνικής κατά του νόμου Πετρόπουλου, που θα γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου με την απόφαση να αναμένεται στις αρχές του επόμενου έτους, εξακολουθούν να παραμένουν σε εκκρεμότητα δίκες στον Άρειο Πάγο, για τις αγωγές που έχουν καταθέσει συνταξιούχοι, ζητώντας να καλύπτει η τράπεζα πλήρως τις παροχές που προέβλεπε ο κανονισμός του Λογαριασμού Επικούρησης.

Όμως, πριν προλάβουν να «μιλήσουν» οι δικαστές, το πιθανότερο είναι ότι θα γίνει άλλη μια νομοθετική προσπάθεια ρύθμισης του θέματος, καθώς ο Παύλος Μυλωνάς προανήγγειλε χθες, στη γενική συνέλευση των μετόχων, ότι η διοίκηση της τράπεζας σκοπεύει να αναλάβει πρωτοβουλία για «διόρθωση» του νόμου Πετρόπουλου, υπονοώντας νέα νομοθετική ρύθμιση με μικρότερες επιβαρύνσεις για την τράπεζα.

«Θέλω να αναφερθώ», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, «στην πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία που ψηφίστηκε ώρες πριν την παύση εργασιών της προηγούμενης Βουλής, με τον υποτιθέμενο σκοπό να λύσει το θέμα της επικουρικής σύνταξης των συνταξιούχων της ΕΤΕ. Χωρίς τη συναίνεση της ΕΤΕ, που μέχρι εκείνη τη στιγμή βρισκόταν σε εποικοδομητικό διάλογο για μια εύλογη και κοινωνικά δίκαιη λύση, νομοθετήθηκε  ένας νόμος που δεν ευσταθεί, ούτε στη λογική ούτε στη νομική του υπόσταση».

Και πρόσθεσε, προαναγγέλλοντας πρωτοβουλία της ΕΤΕ για αλλαγή του νόμου: «Είμαι σίγουρος ότι αυτά τα λάθη θα διορθωθούν. Συνεχίζουμε ως διοίκηση της ΕΤΕ, και εγώ δεσμεύομαι προσωπικά, να στηρίζουμε μια εύλογη και υπεύθυνη λύση».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις