Ασφαλιστική Αγορά

Εθνική: Σε ένα χρόνο και… βλέπουμε η πώληση της Ασφαλιστικής


Τη βελτίωση των συνθηκών στις αγορές θα αναμείνει η Εθνική Τράπεζα, προκειμένου να προχωρήσει στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και των θυγατρικών που της έχουν απομείνει στα Βαλκάνια.
Θα μπορέσει να κινηθεί με άνεση χρόνο, εξασφαλίζοντας τη συναίνεση της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ (DG Comp) για παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης του προγράμματος αναδιάρθρωσης του ομίλου. Και  θα μπορεί να ελπίζει ότι ώσπου να λήξει κι αυτή η παράταση, κάτι μπορεί να αλλάξει πάλι, ώστε να μην υποχρεωθεί να πουλήσει το «πετράδι του στέμματος» - της Ασφαλιστική, που είναι η πιο κερδοφόρα θυγατρική της.

Η τράπεζα υπέβαλε ήδη επίσημο αίτημα στην DG Comp, ζητώντας να παραταθεί κατά ένας έτος η  η προθεσμία που λήγει  στο τέλος του τρέχοντος έτους. Το αίτημα αναμένεται ότι θα γίνει  τελικά δεκτό, με τις συνήθεις «γκρίνιες» και κάποιους «αστερίσκους» που θα θέσουν οι Βρυξέλλες, ώστε να μπορούν να ασκούν πιέεσεις.

Ετσι δεν να αναγκασθεί να πουλήσει «όσο-όσο» την Εθνική Ασφαλιστική και τις εναπομείνασες θυγατρικές της στα Βαλκάνια και στην Κύπρο.
Το σχέδιο που είχε υιοθετηθεί υπό την πίεση των δανειστών και συνόδευε τις ανακεφαλαιοποιήσεις, υποχρεώνει την Εθνική να πουλήσει μέχρι τα τέλη του 2018 τις θυγατρικές της σε Βαλκάνια-Τουρκία- Κύπρο, καθώς και το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Μέχρι στιγμής έχει υλοποιηθεί μεγάλο μέρος αυτού του σχεδιασμού, με την πώληση της τουρκικής Finansbank και των θυγατρικών σε Βουλγαρία, Σερβία, Αλβανία. Όμως οι συνθήκες που επικρατούν στις αγορές καθιστούν δυσχερή την ολοκλήρωσή του μέσα στην τελευταία προθεσμία που έχει ορισθεί μετά από παρατάσεις.

Πρώτα η θυγατρική στη Ρουμανία

Η διοίκηση της τράπεζας διαπιστώνει ότι είναι δύσκολο να πουληθούν με συμφέροντες όρους και με ικανοποιητικό τίμημα οι θυγατρικές  στη Ρουμανία και στα Σκόπια. Ακόμη πιο δύσκολο είναι να βρεθεί αξιόπιστος αγοραστής για την Εθνική Ασφαλιστική, ο οποίος θα είναι και στρατηγικός εταίρος της τράπεζας.

Η παράταση δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα, καθώς η Εθνική υπερκαλύπτει όλους τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας – και δεν είναι καν αναγκαίο να πουλήσει αυτές τις συμμετοχές.

Εκτός από 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, το σχέδιο την υποχρεώνει να πουλήσει τη θυγατρική της Banca Romaneasca στη Ρουμανία, το 35% που κατέχει στη Stopanska Banka των Σκοπίων και τη θυγατρική τράπεζα στην Κύπρο.

Σύντομα θα ξεκινήσει μια δεύτερη προσπάθεια πώλησης της Banca Romaneasca,  για την οποία έχουν εμφανισθεί υποψήφιοι αγοραστές. Ακολουθήσουν τον Μάρτιο –Απρίλιο κινήσεις για ρευστοποίηση της συμμετοχής στην σκοπιανή τράπεζα, με πρωταρχικό στόχο την επίτευξη ικανοποιητικού τιμήματος.

Περισσότερο δύσκολο εγχείρημα θα είναι η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, την οποία η διοίκηση της Εθνικής θα προτιμούσε να αποφύγει, καθώς η θυγατρική αυτή είναι το πιο κερδοφόρο κομμάτι του ομίλου και της εξασφαλίζει ισχυρή παρουσία στο bancassurance και στον ασφαλιστικό τομέα γενικότερα.

Διαβάστε επίσης