Ασφαλιστική Αγορά

Εθνική Ασφαλιστική: Θα ζητήσει αποζημίωση η Gongbao;


Ενοχλημένη εμφανίζεται η Gongbao για το ναυάγιο στην υπόθεση της Εθνικής Ασφαλιστικής κατηγορώντας ευθέως την διοίκηση της ΕΤΕ για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, χαρακτηρίζοντας αβάσιμους τους λόγους της εν λόγω απόρριψης. Παραθέτοντας την δική της οπτική στην υπόθεση, που έμοιαζε εδώ και καιρό "ναρκοθετημένή" και με αντικειμενικές δυσκολίες να φτάσει ως τέλους - όπως έχουν επισημάνει παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς - τονίζει πως στήριξε αδιάλειπτα το εν λόγω project υπό το πρίσμα των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Κίνας. Σημειώνει δε, πως για πρώτη φορά υπήρχε για πρώτη φορά στήριξη από ένα Κινέζικο όμιλο εμπορικών τραπεζών για έργο στην Ελλάδα, την ICBC

Παράλληλα, με βαρείς χαρακτηρισμούς αποδίδει ευθύνες στην διοίκηση της τράπεζας υπό τον κ. Μυλωνά στηλιτεύοντας την στάση της στην περίπτωση της EXIN εν συγκρίσει με αυτή της Gongbao, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινηθεί δικαστικώς.

Αναλυτικά:

"Στις 16 Οκτωβρίου 2018, λάβαμε μια επιστολή (η «Επιστολή») από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος («ΕΤΕ»), σύμφωνα με την οποία, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕ («ΔΣ της ΕΤΕ») συνεδρίασε την προηγούμενη ημέρα. Στην εν λόγω συνεδρίαση, το ΔΣ της ΕΤΕ αποφάσισε μονομερώς να σταματήσει κάθε συζήτηση με την Gongbao Financial Holdings Limited σχετικά με τη διαδικασία πώλησης της Ανωνύμης Ελληνικής Εταιρείας Γενικών Ασφαλίσεων «Η ΕΘΝΙΚΗ» («Εθνική Ασφαλιστική»).

Θεωρούμε ότι η απόφαση και λόγοι λήψης της είναι αβάσιμοι. Η διαδικασία λήψης της απόφασης, κατά τη διάρκεια μιας φαινομενικά αυτοσχέδιας συνεδρίασης, για αιφνίδια και απότομη καταγγελία των συζητήσεων με τη Gongbao είναι ανεύθυνη, αλλά έχει και απώτερο σκοπό. Πρόκειται για ένα ακόμη διαβόητο σκάνδαλο έπειτα από την υπόθεση EXIN στις ΗΠΑ, με τον κο Μυλωνά να είναι υπαίτιος και στις δύο περιπτώσεις. Πρόκειται για μια μαύρη μέρα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, σε πλήρη αντίθεση με την υπόθεση EXIN στις ΗΠΑ, η ΕΤΕ χρειάστηκε μόλις 31 ημέρες για να αποδεχτεί την εξωπραγματική προσφορά της EXIN και να εκτελέσει τα έγγραφα της συναλλαγής, παρά το γεγονός ότι η EXIN ουσιαστικά δεν διέθετε τα κεφάλαια για την εκτέλεση της συναλλαγής τη στιγμή εκείνη. Ως εκ θαύματος, η ΕΤΕ περίμενε υπομονετικά για εννέα μήνες προτού διαφανεί η αδυναμία της EXIN να αντλήσει τα απαραίτητα κεφάλαια. Η EXIN αποσύρθηκε χωρίς συνέπειες και η ΕΤΕ αποδέχτηκε το γεγονός αυτό χωρίς να λάβει οιαδήποτε αποζημίωση.

Τα τελευταία δύο έτη, παρά την αποτυχία της ΕΧΙΝ και την απόσυρση της Fosun την τελευταία στιγμή, υποστηρίξαμε αδιάλειπτα την ΕΤΕ και την Εθνική Ασφαλιστική και συνεχίσαμε να συμμετέχουμε στη διαδικασία πώλησης ως ο μοναδικός υποψήφιος μέχρι τέλους, καθώς θεωρήσαμε το εν λόγω έργο ως ακρογωνιαίο λίθο της σχέσης που αναπτύσσεται μεταξύ Ελλάδος και Κίνας. Στη σχέση αυτή, είχαμε την συνεχή στήριξη της ICBC. Είναι η πρώτη φορά που ένας Κινέζικος όμιλος εμπορικών τραπεζών υποστήριξε έργο στην Ελλάδα.

Ως αποτέλεσμα, καταλογίζονται ευθύνες στον κο Μυλωνά και στην ΕΤΕ για τη συμπεριφορά τους, την απόφαση τους επί του ζητήματος και την περιφρόνηση της αξιοσέβαστης προσφοράς της Gongbao για 350 εκατ. ευρώ μετρητοίς, μαζί με τραπεζικό δάνειο έως 450 εκατ. ευρώ που θα αναλάμβανε η ICBC, ένας από τους μεγαλύτερους και ισχυρότερους τραπεζικούς ομίλους παγκοσμίως.

Διατηρούμε το δικαίωμα να κινηθούμε δικαστικώς".

B. Κ

Διαβάστε επίσης