Ασφαλιστική Αγορά

Εθνική Ασφαλιστική: Τα κέρδη δείχνουν ξεπούλημα στη CVC


Την άποψη ότι η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής έγινε με σκανδαλωδώς χαμηλό τίμημα και με όρους πραγματικού "ξεπουλήματος", επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα 'α τριμήνου που παρουσίασε η εταιρεία:

  • Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 44,1 εκατ ευρώ, έναντι μόλις 2,7 εκατ. που είχε εμφανίσει πέρυσι, όταν το fund CVC υπέβαλε πρόταση εξαγοράς με τίμημα  περίπου 60% χαμηλότερο από τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας
  • Η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων αυξήθηκε κατά 6,3% και ανήλθε σε 185,4 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, το τίμημα των 355 εκατ. ευρώ που πλήρωσε η CVC - και αποδέχθηκε η Εθνική Τράπεζα με τη συναίνεση του ΤΧΣ και της κυβέρνησης -  αντιστοιχεί περίπου στο τριπλάσιο της αναμενόμενης ετήσιας κερδοφορίας της Ασφαλιστικής (Ρ/Ε 3). 

Ο λόγος τιμήματος προς κέρδη (Ρ/Ε) προσεγγίζει το 4, αν η Εθνική Τράπεζα εισπράξει τελικά τα επιπλέον 120 εκατ. ευρώ που προβλέπεται να καταβάλει ο αγοραστής, εάν η τράπεζα επιτύχει προκαθορισμένους υψηλούς στόχους στστην πώληση τραπεζασφαλιστικών προϊόντων για λογαριασμό της πρήην θυγατρικής της.

 Η ασφαλιστική παραγωγή και οι επενδύσεις

Οπως ανακοίνωσε η Εθνική Ασφαλιστική, τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα του Κλάδου Ζωής ανήλθαν το α’ τρίμηνο σε 145,8 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 9,3%, αντικατοπτρίζοντας την δυναμική όλων ανεξαιρέτως των Δικτύων της Εταιρίας, Στους Κλάδους Γενικών Ασφαλίσεων, τα μικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα ανήλθαν σε 39,6 εκατ. παρουσιάζοντας κάμψη 3,4%.

Η εταιρεία έγραψε ζημίες αποτίμησης από το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο ομολόγων. Τις αντιστάθμισε εν μέρει από τα μετά φόρων κέρδη, με αποτέλεσμα το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων κατά την 31.03.2021 να ανέλθει σε 1,205 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά €18,2 εκ. σε σχέση με την 31.12.2020

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις