Τράπεζες

Εθελουσία έξοδος και αναγκαστικές άδειες μετ' αποδοχών στην Εθνική


Σε μία ακόμη κίνηση δραστικής μείωσης του προσωπικού της προχωρά η Εθνική Τράπεζα, θέτοντας σε εφαρμογή νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, με στόχο την αποχώρηση 800-1.000 εργαζομένων.

Με την υλοποίηση του προγράμματος ο συνολικός αριθμός υπαλλήλων της τράπεζας στην Ελλάδα θα περιορισθεί σε 7.200, από 9.200 που ήταν  προ διετίας και 15.000(!) το 2009, όταν ξεκίνησε η μεγάλη οικονομική κρίση που οδήγησε σε συρρίκνωση των τραπεζικών δικτύων. Αυτό σημαίνει ότι σε μιά δεκαετία η Εθνική μειώνει το προσωπικό της στην Ελλάδα κατά 52%!

Αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δημιουργούν η ψηφιοποίηση, η ανάπτυξη των ηλεκτρονικών εξ αποστάσεως συναλλαγών και οι εργασιακές συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία, η τράπεζα επιδιώκει να μειώσει περαιτέρω τις μισθολογικές και λειτουργικές δαπάνες της, για να ενισχύσει την κερδοφορία της.

Το πρόγραμμα αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, ή το επόμενο διήμερο. Θα απευθύνεται σε υπαλλήλους με πολυετή εργασιακή θητεία στην τράπεζα και θα περιλαμβάνει εναλλακτικά:

  1. Αποζημίωση έως 150.000 ευρώ ως κίνητρο οικειοθελούς αποχώρησης
  2. Αναγκαστική άδεια μετ' αποδοχών, διετούς έως πενταετούς διάρκειας.

Το ποσό της αποζημίωσης και η χρονική διάρκεια της άδειας μετ' αποδοχών διαμορφώνονται σε συνάρτηση με  τις τωρινές αποδοχές, τα χρόνια εργασίας, και τα εναπομένοντα χρόνια μέχρι τη συνταξιοδότηση ή τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Η μείωση του προσωπικού εναρμονίζεται με την εξέλιξη των εργασιών της τράπεζας, τον εξορθολογισμό  εσωτερικών λειτουργιών της και το σχεδιασμό για αναδιάρθρωση του δικτύου της.
Επισημαίνεται ότι το 92% των συναλλαγών της τράπεζας γίνονται πλέον ηλεκτρονικά εξ αποστάσεως και μόνο το 8% διεκπεραιώνονται στα γκισέ καταστημάτων της.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα