Αγορές

"Εσπασε τα κοντέρ" η Alpha στο χρηματιστήριο!


Το 9% της Alpha Bank άλλαξε σήμερα χέρια στο χρηματιστήριο και η μετοχή της "έσπασε τα κοντέρ", με συναλλαγές 222,8 εκατ. τεμαχίων συνολικής αξίας 252,4 εκατ. ευρώ! Διαψεύσθηκαν οι φόβοι ότι η εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της ΑΜΚ θα προκαλούσε έντονες πιέσεις και απώλειες.

Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης οι βεβιασμένες ρευστοποιήσεις οδήγησαν τη μετοχή στο -3,1%. Ομως η ισχυρή και ο τεράστιος όγκος συναλλαγών έδωσαν την απάντηση σε όσους προβληματίζονταν με την "τύχη" της μετοχής, η οποία έκλεισε τελικάμε κέρδη 1,2%.

Η ενδοσυνεδριακή ανάκαμψη της Alpha, η άνοδος της  Εθνικής (+3,2%) και τα κέρδη άλλων τριών δεικτοβαρών μετοχών (Coca-Cola, ΔΕΗ, Βιοχάλκο) βοήθησαν την αγορά να αποφύγει μιά μεγαλύτερη διόρθωση, που θα έφερνε τους βασικούς δείκτες σε περιοχές κρίσιμων στηρίξεων, επιδεινώνοντας το κλίμα.

Αυτές οι 5 μετοχές αντιστάθμισαν κατά μεγάλο μέρος την επίδραση στους δείκτες από τις σημαντικές απώλειες πολλών blue chips και από την  μεγάλη (λόγω αποκοπής μερίσματος) βουτιά του ΟΠΑΠ (-6,2%).

Προβληματίζει η συνολική εικόνα στο ταμπλό,που επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι η αγορά δεν έχει αποκτήσει ακόμη τάση  και δυναμική.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχεια εκφράζουν αναλυτές και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ, εκτιμώντας ότι η  η μεταβλητότητα θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο στις επόμενες συνεδριάσεις.

Σημαντική παράμετρος διαμόρφωσης κλίματος στην αγορά θα παραμείνουν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, που συνιστούν πραγματικό πρόβλημα για την οικονομία και για πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους.

Μετοχές και δείκτες

Από το ξεκίνημα της συνεδρίασης όλοι οι δείκτες κινήθηκαν στο κόκκινο, με μικρές διακυμάνσεις. Ασθενής ανοδική αντίδραση εκδηλώθηκε μετά τις 13:00.

Ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε στις 869,72 μονάδες με απώλειες 0,47%, έχοντας σημειώσει χαμηλό ημέρας -0,79% στις 866,97

 Ο FTASE25 έχασε 0,83% κλείνοντας στις 2.097,44 μονάδες.

 Ο τραπεζικός δείκτης πήγε από -1,71% μέχρι +0,84% και τερμάτισε με κέρδη 0,78%.  Εθνική +3,2%, Alpha +1,2%, Ελλάδος +0,8%. Αμετάβλητη η Eurobank. Στο κόκκινο Πειραιώς -2,1%, Attica Bank -1,9%,

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Coca-Cola +1,9%, ΔΕΗ +1,2%, Βιοχάλκo +1%, ΕλβαρΧαλκόρ +0,6%.

Στο κόκκινο με τις μεγαλύτερες απώλειες ΟΠΑΠ -6,1% (έχασε 0,78 ευρώ, ενώ απέκοψε μέρισμα 0,45 ευρώ), Aegean -3,5%, ΕΧΑΕ -2,6%, Jumbo -2,3%, ΟΤΕ και Ελλάκτωρ -2,1%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης