Πολιτική

Έρχεται στην Αθήνα η Μέρκελ τον Ιανουάριο και προκαλεί αμηχανία στη Ν.Δ. λόγω Σκοπιανού


Πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση για τη συμφωνία των Πρεσπών και μήνυμα στήριξης στην ελληνική οικονομία μετά την έξοδο από τα μνημόνια

Διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κατά πάσα πιθανότητα στις 10 - 11 Ιανουαρίου, μια επίσκεψη που προκαλεί τουλάχιστον αμηχανία στη Νέα Δημοκρατία, αφού βασικό μενού στην ατζέντα θα είναι το Σκοπιανό.

Κατά την επίσκεψή της η Γερμανίδα καγκελάριος πρόκειται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Βασικός στόχος είναι να δοθεί, σύμφωνα με πηγές στο Βερολίνο, ένα θετικό μήνυμα μετά την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο και να παράσχει με δηλώσεις της, στήριξη στην ελληνική οικονομία.

Παράλληλα επιδιώκεται να κλείσουν οι πληγές που άφησαν οι έντονες διαμάχες στη διάρκεια των μνημονίων, με τις σχέσεις των δύο χωρών να είναι ιδιαίτερα τεταμένες, μέχρι και το καλοκαίρι του 2015. Κατόπιν ομαλοποιήθηκαν σε σημαντικό βαθμό και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έχουν μια ιδιαίτερα καλή σχέση, αφήνοντας στην άκρη τους διαξιφισμούς του παρελθόντος.

Το αγκάθι του Σκοπιανού για τη ΝΔ

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής», που αποκαλύπτει την επίσκεψη,  η επιλογή της ημερομηνίας για την επίσκεψη της Μέρκελ δεν είναι τυχαία, καθώς λίγες ημέρες αργότερα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, με την κυβέρνηση Ζάεφ να έχει ολοκληρώσει την προβλεπόμενη συνταγματική αναθεώρηση, η συμφωνία των Πρεσπών θα πάρει τον δρόμο για την ελληνική Βουλή.

Στο πλαίσιο αυτό, η επίσκεψη στην Αθήνα της καγκελαρίου, προκαλεί εκνευρισμό και ανησυχία στη Νέα Δημοκρατία και η συνάντησή της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τον αρχηγό της ΝΔ. Η συγκατοίκηση των δύο στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, δεν λύνει τα προβλήματα, αλλά τα περιπλέκει. 

Ο λόγος είναι η θέση του κόμματος της ΝΔ και του ιδίου προσωπικά για τη Συμφωνία των Πρεσπών, στην οποία αντιτίθενται και έχουν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι θα την καταψηφίσουν.

Η Γερμανία, όπως άλλωστε και οι ΗΠΑ, θέλουν πάση θυσία να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών και να λήξει η διένεξη για το Σκοπιανό.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρείται δεδομένο ότι η κ. Μέρκελ θα φέρει σε δύσκολη θέση τον κ. Μητσοτάκη, από τον οποίο θα ζητήσει εξηγήσεις για τη διαφωνία του με τη συμφωνία των Πρεσπών και  θα διαμηνύσει πως η Γερμανία θέλει η συμφωνία να ψηφιστεί.

Τα δύσκολα για τον αρχηγό της ΝΔ είναι να πείσει την Άγκελα Μέρκελ για τους λόγους της διαφωνίας του, με την προωθούμενη λύση στο Σκοπιανό, αλλά δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Διαβάστε επίσης