Άμυνα & Διπλωματία

"Φλερτάρει" με θερμό επεισόδιο η Τουρκία


Παράθυρο για τη δημιουργία προϋποθέσεων θερμού επεισοδίου μέχρι το τέλος του έτους αναζητά η Τουρκία, με το διεθνές περιβάλλον να ευνοεί μια τέτοια κατάσταση.

Οι γερμανικές εκλογές που ανέδειξαν νέο πολιτικό σκηνικό στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ, από τη Γαλλία από την 1η Ιανουαρίου, το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφυγε από την Ουάσιγκτον με "μικρότερο καλάθι" από αυτό που ανέμενε, η αγορά των φρεγατών FDI από την Ελλάδα και η έλευση των μαχητικών Rafale το 2022 καθώς και το τέλος της τουριστικής περιόδου, διαμορφώνουν ένα τοπίο που η Άγκυρα ευνοείται να επιχειρήσει να κλιμακώσει σε Αιγαίο και Κύπρο.

Ήδη η Τουρκία εκδίδει παράνομες NAVTEX για δύο πλοία για έρευνα στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Μεγίστης (Καστελόριζο) και Κρήτης, ενώ και οι παρενοχλήσεις στο γαλλικό ερευνητικό για τον αγωγό Eastmed ανοιχτά της Σητείας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας δείχνει ότι δεν πρόκειται να σταματήσει.

Βέβαια ανάλογο κλίμα έχει ανακοινώσει και δια στόματος υπουργών ότι θα συνεχίσει εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, και αναμένεται να φανεί αν θα μείνει μόνο στην αποστολή ερευνητικών ή και γεωτρυπάνων.

Στο Αιγαίο

Στο Αιγαίο η Άγκυρα πιθανότητα θα επιχειρήσει "επικοινωνιακό" επεισόδιο, είτε με εμπλοκή (εμβακούμπηση) πλοίων, είτε με εκμετάλευση περιστατικού έρευνας και διάσωσης μεταναστών ή πλοίου που κινδυνεύει με βύθιση ή επεισοδίου αλιευτικών που τελευταία εμφανίζονται και αυτά ως "μακρύ χέρι" του τουρκικού κράτους.

Η Αθήνα εξετάζει προσεκτικά τις τουρκικές κινήσεις, ωστόσο μετά τη σημερινή συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν, και τι θα "πάρει" ο Τούρκος πρόεδρος -αν και από το Κρεμλίνο ανακοίνωση ότι δε θα υπογραφεί συμφωνία- θα φανεί πως θα κινηθεί η Τουρκία.

Επίσης η Άγκυρα φαίνεται μουδιασμένη και από τη χθεσινή υπογραφή της ελληνο-γαλλικής συμφωνίας σε επίπεδο άμυνας.

Η Τουρκία σε αυτή τη φάση που επιχειρεί να "μεγαλώσει" γεωπολιτικά και παίξει πιο σημαντικό ρόλο στο διεθνές σύστημα, βλέπει να μην υπολογίζεται από τον αγγλοσαξωνικό άξονα που δημιουργείται κατά της Κίνας, ενώ και σε πιο τοπικό επίπεδο, εκτός των καλών σχέσεων με Κατάρ, Πακιστάν και Αζερμπαϊτζάν, φαίνεται να εγκλωβίζεται στα ανατολίτικα παζάρια της.

Η Τουρκία που κυρίως ποντάρει στη στρατιωτική διπλωματία και μέσω του ΝΑΤΟ, επιχειρεί να δημιουργήσει τις δικές συμφωνίες με χώρες όπως η Ουκρανία και άλλες πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, αλλά εκείο τρόπος που θα κινηθεί θα επιρρεάσει και τη ρωσική επιρροή.

Επίσης με χώρες υπερδυνάμεις όπως η Κίνα και η Ινδία πρέπει να βάλει πολύ νερό στο κρασί της στο θέμα των Ουιγούρων με την πρώτη και στη σχέση της με το Πακιστάν με τη δεύτερη.

Μοναδική διέξοδος είναι να επιχειρήσει κάποιο περιστατικό στο Αιγαίο ή την Κύπρο, αν και ο ελληνικός στόλος βρίσκεται στις θέσεις του στο Αρχιπέλαγος και παροκολουθεί τις κινήσεις των Τούρκων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα