Αγορές

Επιτυχές τεστ αντοχών στο χρηματιστήριο - Διατηρείται η αβεβαιότητα


"Δείγμα γραφής θετικό" έδωσε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά, ανακάμπτοντας στο δεύτερο ήμισυ της συνεδρίασης και αφήνοντας προσδοκίες για τη συνέχεια. Ενθαρρυντική ένδειξη η ανοδική αντίδραση που εκδηλώθηκε ενδοσυνεδριακά, όταν ο ΓΔ προσέγγισε την κρίσιμη στήριξη στις 887 μονάδες.

Η ανοδική αντίδραση εκδηλώθηκε την ώρα που η ταχεία διολίσθηση μετοχών και δεικτών δημιουργούσε την εντύπωση ότι η αγορά παίρνει πλέον το δρόμο της διόρθωσης και ότι η πτώση θα συνεχισθεί.

Θετική η επίδραση από τις ευρωπαϊκές αγορές, που ανέκαμπταν θεαματικά ανακτώντας μεγάλο μέρος των απωλειών που προκάλεσε η χθεσινή ξαφνική "καταιγίδα".

Η ιδιαίτερα αρνητική εικόνα που εμφάνιζε την ίδια ώρα το ελληνικό χρηματιστήριο, ενίσχυσε την εκτίμηση  ότι το πρόβλημα δεν είναι οι  αποφάσεις της Fed για τη ρευστότητα και τα επιτόκια, ούτε η επαπειλούμενη αναταραχή λόγω AUKUS, ούτε η αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές. Είναι  ενδογενές και συναρτάται με το γενικότερο κλίμα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, που αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα από τους διαχειριστές κεφαλαίων, παρά το μπαράζ ευνοϊκών εκθέσεων και αισιόδοξων προβλέψεων διεθνών οίκων.

Η επιφυλακτικότητα αποτυπώνεται στην "απραξία", στις επιλεκτικές  σπασμωδικές κινήσεις και στη γενικότερη στάση αναμονής, που κρατά χαμηλά τον ημερήσιο τζίρο, δυσχεραίνοντας το ξεκαθάρισμα του τοπίου και  τη διαμόρφωση βραχυχρόνιας τάσης. Ο συνολικός τζίρος ήταν σήμερα 51 εκατ. ευρώ. Εγιναν επίσης προσυμφωνημένες μεταβιβάσεις πακέτων αξίας 27,4 εκατ. ευρώ.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με άλμα των βασικών δεικτών, που παρέμειναν περίπου μισή ώρα σε υψηλά ημέρας. Ακολούθησε επιταχυνόμενη διολίσθηση, που ανεκόπη στις 14:00. Στη συνέχεια οι δείκτες πήραν ανοδική κατεύθυνση, καλύπτοντας σταδιακά τις απώλειες.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε από τις 898,25% μονάδες (+0,69%) μέχρι τις 887,56 (-0,51%). Τερμάτισε στις 894,33 με κέρδη 0,25%.

Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κέρδισε 0,23%, κλείνοντας στις 2.160,65 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό ημέρας +1,57%, γύρισε στο -0,46% και ανακάμπτοντας έκλεισε με άνοδο 0,70%.  έχει ανακάμψει σε +0,15%. Ξεχώρισαν Πειραιώς +2,6% και Attica Bank (+2,2%), που ανέκαμψε μετά από πολλές μέρες απωλειών. Ακολούθησε η Εθνική με +2%. Αμετάβλητη η Εurobank,οριακά στο κόκκινο η Alpha (-0,1%).

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips η εικόνα άλλαξε άρδην τις τελευταίες ώρες, με την ανοδική αντίδραση. Η Coca-Cola ενισχύθηκε κατά 2,4%, βοηθώντας τους δύο βασικούς δείκτες να κλείσουν με θετικό πρόσημο. Ακολούθησαν Jumbo και Aegean +1,8%,  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +1,1%, ΕΛΠΕ και ΟΛΠ +0,7%, Σαράντης +0,6%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν: ΔΕΗ -3%,  Βιοχάλκο -1,6%, Lamda -1,4%, Μυτιληναίος -1,2%, ΕΥΔΑΠ -1%.

Στα mid caps ξεχώρισαν Profile +3,3%, Autohellas +3,2%, Cenergy +1,3%, Ικτίνος και Πλαστικά Θράκης +1%. Στον αντίποδα Ιντρακάτ -2%, BriQ -1,9%, Intracom -1,1%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης