Οικονομία

Επιτόκιο 0,92% στην επανέκδοση 10ετών ομολόγων, με προσφορές 26 δισ.


Το μεγάλο αγοραστικό-επενδυτικό ενδιαφέρον, που εκδηλώθηκε με προσφορές 26 δισ. ευρώ, οδήγησε αρκετά χαμηλότερα από τις προβλέψεις το επιτόκιο στη σημερινή επανέκδοση 10ετών ομολόγων.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η απόδοση των νέων τίτλων διαμορφώθηκε σε 0,92%, έναντι αρχικής πρόβλεψης για 0,95%-1%. Αν και θεωρείται ιδιαίτερα ικανοποιητική υπό τις δεδομένες συνθήκες, η επίδοση αυτή απέχει αρκετά από το 0,807% που είχε σημειωθεί στην προηγούμενη έκδοση 10ετών κρατικών χρεογράφων στις 27 Ιανουαρίου.

Επισημαίνεται ότι η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου στη δευτερογενή αγορά ήταν χθες περίπου 0,87% και σήμερα υποχωρεί κοντά στο 0,84%.

Οι συνολικές προσφορές ήταν περίπου 13πλάσιες από το μίνιμουμ ζητούμενο ποσό και η έκδοση ολοκληρώθηκε μέσα σε λίγες ώρες.

Ο ΟΔΔΗΧ αξιοποίησε την ευνοϊκή συγκυρία για να αντλήσει περί τα 2,5 δισ. με χαμηλό κόστος, αν και έχει ήδη καλύψει το φετινό πρόγραμμα δανεισμού. Με το ποσό αυτό το Δημόσιο θα ενισχύσει περαιτέρω τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα του, που υπερβαίνουν τα 33 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης