Αγορές

Επιστροφή στην αγορά ομολόγων, "ζεστές" οι ξένες τράπεζες!


Μέσα στο α' τρίμηνο τα νέα 10ετή, μεγάλη αποκλιμάκωση αποδόσεων στη δευτερογενή αγορά

Θέμα ημερών είναι πλέον η δημοσίευση του προγράμματος δανεισμού του 2019 από τον ΟΔΔΗΧ, που ήδη διαπίστωσε από τις επαφές του με την ομάδα των primary dealers ότι είναι αρκετά “ζεστοί” για το σενάριο εξόδου στην αγορά με 10ετή ομόλογα αναφοράς μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Μιλώντας στο risk-net, ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Δημήτρης Τσάκωνας, αφού περιέγραψε τις αλλεπάλληλες ασκήσεις διαχείρισης χρέους, που κατέληξαν σε μια υπολογιζόμενη μείωση του χρέους κατά 50% του ΑΕΠ το 2060, τόνισε ότι όσα έχουν ήδη γίνει “είναι απλώς το πρώτο βήμα για το μέλλον. Τώρα, χρειάζεται να σχεδιάσουμε προσεκτικά τα επόμενα βήματα, ειδικά όσον αφορά την πρόσβαση στις αγορές. Αυτός είναι ένας από τους κυριότερους στόχους μας”.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η ιταλική κρίση, που εκτροχίασε τον προγραμματισμό εξόδου στην αγορά αμέσως μετά τη λήξη του μνημονίου, εκτιμάται από τις μεγάλες ξένες τράπεζες ότι, αργά ή γρήγορα, θα διευθετηθεί με ένα συμβιβασμό Ρώμης – Βρυξελλών.

Η Ελλάδα ήταν ως τώρα η μόνη χώρα της ευρωζώνης που “κόλλησε το μικρόβιο” της Ιταλίας, αλλά ήδη φαίνεται από τη σημαντική πτώση των αποδόσεων τόσο των ιταλικών, όσο και των ελληνικών τίτλων ότι “τα χειρότερα είναι πίσω”, όπως λένε χαρακτηριστικά τραπεζικά στελέχη.

Σήμερα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έχει πέσει αρκετά κάτω και από το 4,20% (στο 4,18%), ενώ μόλις πρόσφατα, στις 20 Νοεμβρίου, είχε εκτιναχθεί στο 4,687%.

Οι διαθέσεις των ισχυρών ξένων τραπεζών, που θα συγκροτήσουν κοινοπρακτικά σχήματα για τις εκδόσεις του 2019 είναι θετικές, καθώς οι όροι εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους, μετά τα τελευταία μέτρα ελάφρυνσης, δεν θυμίζουν χώρα χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης, αλλά χώρα με “τριπλό Α”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του ο κ. Τσάκωνας.

Επιπλέον, η θετική έκβαση του πρώτου μεταμνημονιακού ελέγχου, η συμφωνία με τους Ευρωπαίους πιστωτές για τον προϋπολογισμό του 2019, η σταθερή στόχευση σε υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα και η επιβεβαίωση των προβλέψεων για την οικονομική ανάπτυξη συμβάλλουν στην εδραίωση της πεποίθησης των ξένων τραπεζιτών ότι η Ελλάδα ξεπερνά την κακοδαιμονία του παρελθόντος.

Εξάλλου, το γεγονός ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες για την εφαρμογή σχεδίων υποστήριξης των τραπεζών στην προσπάθειά τους για ταχύρρυθμη εξυγίανση των ισολογισμών απομακρύνουν ένα από τους τελευταίους κινδύνους για τη μακροοικονομική σταθερότητα.

Με αυτά τα δεδομένα, το πρόγραμμα δανεισμού του 2019, που θα στοχεύει στην άντληση 7 δισ. ευρώ για την κάλυψη των χρεολυσίων του έτους, φαίνεται “ελαφρύ” στους ξένους τραπεζίτες και διευκολύνεται η προσπάθεια επιστροφής στην αγορά με σχετικά χαμηλά επιτόκια, καθώς εκτιμάται ότι θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον από hedge funds, που αναζητούν υψηλές αποδόσεις (η χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση της Ελλάδας δεν επιτρέπει, προς το παρόν, την αγορά ομολόγων από μεγάλα, συντηρητικά χαρτοφυλάκια).

Ενδεικτικό του ανανεωμένου ενδιαφέροντος για τα ελληνικά ομόλογα είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίζεται πολύ “ζεστή” για την έκδοση των 10ετών και μεγάλη αμερικανική τράπεζα, η οποία απείχε τα τελευταία χρόνια από την πρωτογενή αγορά των ελληνικών τίτλων.

Με αυτά τα δεδομένα, η έξοδος στην αγορά μέσα στο πρώτο τρίμηνο θεωρείται σχεδόν βέβαιη και η επανατοποθέτηση της Ελλάδας στο διεθνή επενδυτικό χάρτη αναμένεται ότι θα συμβάλει στην ενίσχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και για το Χρηματιστήριο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα