Αγορές

Επιστρέφει το χαμηλό βαρομετρικό στις αγορές


Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις τους στα ενεργειακά και στην παγκόσμια οικονομία, συνεχίζουν να ρίχνουν βαριά σκιά στις αγορές, που επιστρέφουν σε καθοδική τροχιά μετά το εφήμερο χθεσινό μινι-ράλι. Πρόσθετο αρνητικό στοιχείο η πρώτη μετά από 5 χρόνια αύξηση επιτοκίων στις ΗΠΑ, με την οποία ανοίγει ένας κύκλος γενικευμένης ανόδου του κόστους χρήματος.

Οι αγορές  βιάστηκαν χθες να προεξοφλήσουν θετική έκβαση των συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Ομως τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς, η αβεβαιότητα επανέρχεται και το βραχυχρόνιο ρίσκο αυξάνεται, αναγκάζοντας τους διαχειριστές κεφαλαίων να παραμένουν “με το δάχτυλο στη σκανδάλη”.  

Τα χρηματιστήρια που ξεκίνησαν σήμερα με κεκτημένη ταχύτητα από το χθεσινό μινι ράλι, παίρνουν πάλι καθοδική κατεύθυνση, ανακάμπτουν οι τιμές του πετρελαίου (+8,3%) και του φυσικού αερίου (+10%), ενώ τα ευρωπαϊκά ομόλογα προσελκύουν πάλι κεφάλαια και οι τιμές τους ενισχύονται (οι αποδόσεις υποχωρούν κατά 4 με 5 μονάδες βάσης).

Στο ΧΑ ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με άνοδο  0,78% στις 878,82 μονάδες  και γήγορα άρχισε να διολισθαίνει, υποχωρώντας μέχρι -1,91% στις 861,68 μονάδες. Τερμάτισε με απώλειες 1,11% στις 862,3 μονάδες.
Στο -3,41% βυθίστηκε ο τραπεζικός δείκτης,έχοντας κινηθεί σε μεγάλο εύρος διακύμανσης, από +1,92% μέχρι -4,22%.

 Επιτόκια και κερδοφορία

Αρνητική εικόνα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ μικρές απώλειες καταγράφουν οι δείκτες της Wall Street την πρώτη ώρα συναλλαγών.περιορίζονται τα τελευταία λεπτά. Ισχυρότερες πιέσεις δέχεται η γερμανική αγορά και ο DAX στη Φρανκφούρτη χάνει 1,05%. Απώλειες 0,50% στο Παρίσι, ενισχύεται κατά 0,45% ο βρεατανικός FTSE-100. Κατά 0,20% με 0,30% υποχωρούν οι αμερικανικοί δείκτες.

Στο ΧΑ αντικείμενο ενδιαφέροντος και οδηγό επενδυτικών επιλογών αποτελούν επίσης οι οικονομικές επιδόσεις της χρήσης 2021 που ανακοινώνουν τράπεζες και μεγάλες εισηγμένες εταιρείες.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι καθοριστική παράμετρος  για την πορεία της ελληνικής αγοράς – όπως και των διεθνών  - θα είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας. Οπως επισημαίνουν, οι πιθανότητες άμεσης διευθέτησης του προβλήματος είναι μηδαμινές. Ομως η εκεχειρία και οι συνομιλίες θα δώσουν τη δυνατότητα στις αγορές να “ανασάνουν”, βοηθώντας

 Οι προοπτικές στο ΧΑ

Οσον αφορά τις βραχυχρόνιες προοπτικές του ΧΑ αναλυτές επισημαίνουν ότι οι τεχνικοί δείκτες έχουν βελτιωθεί. Οι 857 μονάδες που αποτελούσαν μέχρι χθες ισχυρή αντίσταση, μπορεί να καταστούν ισχυρή στήριξη, αν ο ΓΔ παραμείνει σήμερα-αύριο υψηλότερα. Η μεταβλητότητα μπορεί να αυξηθεί αύριο με το κλείσιμο των Παραγώγων.

Αισιόδοξες προβλέψεις διατυπώνουν διεθνείς οίκοι. Η JPMorgan βλέπει μεγάλα περιθώρια ανόδου στο ΧΑ, ενώ η Citi ανεβάζει τον πήχυ των προβλέψεων για τα φετινά ανα μετοχή κέρδη των εισηγμένων εταιρειών και για τις μερισματικές αποδόσεις.

 Μετοχές και δείκτες

Προς το παρόν ο Γενικός Δείκτης “πελαγοδρομεί” μεταξύ 862-866 μονάδων, χωρίς σαφή κατεύθυνση, με έντονη συναλλακτική κίνηση και μεγάλο τζίρο (95,4 εκατ. ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, συν 15,2 εκατ. ευρώ σε μεταβιβάσεις πακέτων).

Αναλυτές εκτιμούν ότι ότι αν  συνεχισθεί η διολίσθηση, μπορεί να βρεί στήριξη στις 857 και στην περιοχή των 850-845 μονάδων. Ανοδικά, μπορεί να "σκοντάξει στις 873-880.

 Κατεύθυνση θα συνεχίσουν να δίνουν οι τραπεζικές μετοχές. Σήμερα με θετικό πρόσημο έκλεισε μόνο η Attica Bank (+2,6%). Στο κόκκινο Alpha -5,7%, Εθνική -4,8%, Πειραιώς -2,1%, Ελλάδος -1,7%, Eurobank -0,8%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ΟΤΕ +3,8%, Σαράντης +2,2%, Τιτάν +1,8%, ΕΛΠΕ, ΟΛΠ και Jumbo +0,5%. 

Aρνητικά πρωταγωνίστησαν οι μετοχές του ομίλου Βιοχάλκο – μητρικής και θυγατρικών. Tις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν ΕλβάλΧαλκόρ -4,9% και Βιοχάλκο -4,8%. Ακολούθησαν ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -3%, Aegean και Ελλάκτωρ -2,7%, Coca-Cola -2%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος και  Motor Oil -1,7%, ΕΥΔΑΠ -1,4%.

 Στη μεσαία και τις μικρότερες  κεφαλαιοποιήσεις  σημαντική άνοδο με μεγάλο όγκο συναλλαγών σημείωσαν οι Premia +3%, AudioVisual (AVE) +2,2%, Μουζάκης +1%.
 Στον αντίποδα η Cenergy του ομίλου Βιοχάλκο έχασε 7,3%, Πλαστικά Θράκης -4,7%, Frigoglass -4,3%, Intrakat και Ευρωσύμβουλοι -3,7%, Intralot -3,6%, Intracom και Φουρλής -3%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα