Αγορές

Γυρίζουν στο κόκκινο τα χρηματιστήρια- Ανεβαίνουν πετρέλαιο και αέριο


 Εντονη μεταβλητότητα επικρατεί στις αγορές, που βιάστηκαν χθες να προεξοφλήσουν θετική έκβαση των συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς, η αβεβαιότητα επανέρχεται και το βραχυχρόνιο ρίσκο αυξάνεται, αναγκάζοντας τους διαχειριστές κεφαλαίων να παραμένουν “με το δάχτυλο στη σκανδάλη”.  

Τα χρηματιστήρια που ξεκίνησαν σήμερα με κεκτημένη ταχύτητα από το χθεσινό μινι ράλι, παίρνουν πάλι καθοδική κατεύθυνση, ανακάμπτουν οι τιμές του πετρελαίου (+7,5%) και του φυσικού αερίου (+10%), ενώ τα ευρωπαϊκά ομόλογα προσελκύουν πάλι κεφάλαια και οι τιμές τους ενισχύονται (οι αποδόσεις υποχωρούν κατά 4 με 5 μονάδες βάσης).

Στο ΧΑ ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με άνοδο  0,78% στις 878,82 μονάδες  και γήγορα άρχισε να διολισθαίνει, υποχωρώντας μέχρι -1,18% στις 861,68 μονάδες. Τώρα χάνει περίπου 0,70% στις 866 μονάδες.
Περίπου 1,10% χάνει ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος έχει κινηθεί σε μεγάλο εύρος διακύμανσης, από +1,92% μέχρι -2,30%.

 Επιτόκια και κερδοφορία

Αρνητική εικόνα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου πάντως οι απώλειες περιορίζονται τα τελευταία λεπτά. Πτώση της τάξεως του 0,75% σημειώνει αυτή την ώρα ο DAX στη Φρανκφούρτη, ενώ ο CAC-40 και ο FTSE-100 έχουν επιστρέψει στα επίπεδα χθεσινού κλεισίματος.

Πέραν τον εξελίξεων στο μέτωπο της Ουκρανίας, νέο στοιχείο για τις αγορές είναι η – πρώτη μετά από 5 χρόνια – αύξηση αμερικανικών επιτοκίων, την οποία εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει σύντομα ανάλογη κίνηση της ΕΚΤ.

Στο ΧΑ αντικείμενο ενδιαφέροντος και οδηγό επενδυτικών επιλογών αποτελούν επίσης οι οικονομικές επιδόσεις της χρήσης 2021 που ανακοινώνουν τράπεζες και μεγάλες εισηγμένες εταιρείες.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι καθοριστική παράμετρος  για την πορεία της ελληνικής αγοράς – όπως και των διεθνών  - θα είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας. Οπως επισημαίνουν, οι πιθανότητες άμεσης διευθέτησης του προβλήματος είναι μηδαμινές. Ομως η εκεχειρία και οι συνομιλίες θα δώσουν τη δυνατότητα στις αγορές να “ανασάνουν”, βοηθώντας

 Μετοχές και δείκτες

Οσον αφορά τις βραχυχρόνιες προοπτικές του ΧΑ αναλυτές επισημαίνουν ότι οι τεχνικοί δείκτες έχουν βελτιωθεί. Οι 857 μονάδες που αποτελούσαν μέχρι χθες ισχυρή αντίσταση, μπορεί να καταστούν ισχυρή στήριξη, αν ο ΓΔ παραμείνει σήμερα-αύριο υψηλότερα.

Προς το παρόν ο Γενικός Δείκτης “πελαγοδρομεί” μεταξύ 862-866 μονάδων, χωρίς σαφή κατεύθυνση, με έντονη συναλλακτική κίνηση και μεγάλο τζίρο (40 εκατ. ευρώ σε δυόμιση ώρες).

Με αρνητικό πρόσημο 2 στις 3 μετοχές. “Στην πρέσα” βρίσκονται οι μετοχές του ομίλου Βιοχάλκο – μητρικής και θυγατρικών

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ανοδικά κινούνταιοι Σαράντης +1,7%, ΟΤΕ +1,2%, ΕΛΠΕ και Τιτάν +0,7%. Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν Βιοχάλκο -4,1%, ΕλβάλΧαλκόρ -3,8%, Quest -3,2%, Εθνική και Πειραιώς,  -2,2%, Ελλάκτωρ -2%, Coca-Cola -1,7%, Alpha Bank, ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ -1,6%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -1,4%.

 Στη μεσαία και τις μικρότερες  κεφαλαιοποιήσεις  σημαντική άνοδο με μεγάλο όγκο συναλλαγών σημειώνουν οι Attica Bank +3,4%, Premia +3%, Μουζάκης +2,8%, MIG +2,1%,
 Στον αντίποδα Cenergy -5,3%, Ξυλεμπορία και Ευρωσύμβουλοι -3,7%, Καμπάς/Reds και Τζιρακιάν – 2,8%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα