Τράπεζες

Επιμένει η Εθνική: Θα χάσει 1 δισ. από ΛΕΠΕΤΕ!


Υπόμνημα στο ΣτΕ. Στα τέλη της εβδομάδας η απόφαση

Η κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας, από την οποία θα εξαρτηθεί αν θα συνεχίσουν να πληρώνονται επικουρικές συντάξεις στους δικαιούχους του Λογαριασμού Επικούρησης της Εθνικής Τράπεζας (ΛΕΠΕΤΕ), αναμένεται πλέον στα τέλη της εβδομάδας ή, το αργότερο στις αρχές της επόμενης, μετά την κατάθεση υπομνήματος από την τράπεζα, όπου υπολογίζει για πρώτη φορά τις σωρευτικές ζημιές που θα μπορούσε να υποστεί από την καταβολή των παροχών του ΛΕΠΕΤΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να υποστηρίξει το αίτημά της για ακύρωση της υπουργικής απόφασης που την υποχρεώνει να καταβάλει ένα ετήσιο για να πληρώνονται επικουρικές συντάξεις μέσω του ΕΤΕΑΕΠ, η Εθνική επικαλείται "σοβαρό κίνδυνο για την οικονομική της κατάσταση". Υποστηρίζει μάλιστα ότι το δικό της πρόβλημα θα μπορούσε να έχει ευρύτερες επιπτώσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα - ακόμη και στη σταθερότητα της ευρωζώνης!

H Εθνική επιχείρησε να στηρίξει τους ισχυρισμούς της, καταθέτοντας τη Δευτέρα ένα σημείωμα ορκωτού ελεγκτή, όπου γίνεται για πρώτη φορά επίσημα ο υπολογισμός των πιθανών ζημιών από τις παροχές του ΛΕΠΕΤΕ σε παρούσα αξία. Ο ορκωτός υπολογίζει  την πιθανή ζημιά στο ύψος του 1 δισ. ευρώ!

Πρόκειται για μια εκτίμηση που, όπως σημειώνεται στο υπόμνημα, έχει γίνει από την ίδια την τράπεζα και θα πρέπει να επιβεβαιωθεί το 2024, όταν βάσει του νόμου Πετρόπουλου πρέπει να γίνει μελέτη από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, ώστε να υπολογισθεί και το ποσό που θα πρέπει να πληρώνεται από την τράπεζα στο ΕΤΕΑΕΠ μετά την πρώτη πενταετία.

Όπως υποστηρίζουν οι δικηγόροι των συνταξιούχων, το ποσό αυτό της ζημιάς μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο αν η τράπεζα υποχρεωθεί με απόφαση του Αρείου Πάγου να καλύπτει στο σύνολό τους τις παροχές που προβλέπονταν από τον κανονισμό του ΛΕΠΕΤΕ και όχι με βάση τις επιβαρύνσεις που θα έχει, αν πληρώνει μόνο για τις επικουρικές συντάξεις με βάση το νόμο Πετρόπουλου.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι το δικαστήριο έχει μπροστά του μόνο υπολογισμούς της ίδιας της Εθνικής Τράπεζας και όχι κάποια αναλογιστική μελέτη. Με βάση αυτούς τους υπολογισμούς καλούνται οι δικαστές να κρίνουν αν θα πρέπει να εκδώσουν θετική απόφαση ασφαλιστικών μέτρων, ώστε να σταματήσουν οι πληρωμές από την Εθνική στο ΕΤΕΑΕΠ.

Οι μέτοχοι

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουν και οι μέτοχοι της τράπεζας την παρουσίαση του θέματος από τη διοίκηση στην τακτική γενική συνέλευση στις 31 Ιουλίου.

Μέχρι τώρα, η τράπεζα δήλωνε ότι δεν υπήρχε ανάγκη σχηματισμού προβλέψεων για τις πληρωμές στους συνταξιούχους και θα πρέπει να εξηγηθεί αν και πότε θα υπάρξει ανάγκη σχηματισμού προβλέψεων και μάλιστα δυσθεώρητου ύψους, όπως φαίνεται από το υπόμνημα που κατατέθηκε στο ΣτΕ.
Χωρίς να υπολογίζονται τα 400 εκατ. ευρώ που αντλήθηκαν πρόσφατα με τίτλους κατηγορίας Tier 2, η Εθνική έχει συνολικά κεφάλαια 5 δισ. ευρώ. Ο ενδεχόμενος σχηματισμός πρόβλεψης 1 δισ. ευρώ, που θα «ροκανίσει» το ένα πέμπτο των κεφαλαίων της, αποτελεί σοβαρό ζήτημα για τους μετόχους.