Αγορές

Επί ξυρού ακμής το χρηματιστήριο


Σε ασταθές  έδαφος παραμένει η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, εν μέσω αβεβαιότητας και ανησυχιών που προκαλούν οι εξελίξεις στα μέτωπα της πανδημίας και της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης.Προς το παρόν φαίνεται να βρίσκει επίπεδα ισορροπίας σε χαμηλότερα επίπεδα, μετά τις απώλειες που κατέγραψε αυτή την εβδομάδα.

 Οι βασικοί δείκτες έκλεισαν σήμερα με οριακές μεταβολές και μεικτά πρόσημα, μετά από έντονες διακυμάνσεις και εναλλαγές κατεύθυνσης. Συνέχιση της μεταβλητότητας προβλέπουν οι αναλυτές, επισημαίνοντας ότι το ρίσκο βραχυχρόνιων κινήσεων παραμένει υψηλό και ότι όλα τα ενδεχόμενα για την περαιτέρω πορεία είναι ανοιχτά.

Ευμετάβλητο σκηνικό και στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια που επηρεάζουν εμμέσως το ΧΑ. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνται σήμερα ανοδικά, όπως και οι δείκτες της Wall Street, που αποκομίζουν μικρότερα κέρδη. Ανοδο 1,35% σημειώνει αυτή την ώρα ο DAX στη Φρανκφούρτη, στο +1,80% ο γαλλικός CAC40, κατά 1,60% ενισχύεται ο βρετανικός FT-100, ενώ ο Dow Jones  ενισχύεται κατά 0,65%.

 Χαμηλός τζίρος

Στο ΧΑ τροχοπέδη αποδεικνύονται οι φόβοι πρόσκαιρης "ανάφλεξης"  με την Τουρκία. Το αυξανόμενο γεωπολιτικό ρίσκο καθιστά επιφυλακτικούς τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων, που εμφανίζονται απρόθυμοι να επωμισθούν πρόσθετο ρίσκο και παραμένουν αδρανείς. Φυσιολογικό επακόλουθο η υποτονική συναλλακτική κίνηση και ο χαμηλός τζίρος (36,6 εκατ. ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση)

Η στάση των ξένων funds θα είναι καθοριστική για την πορεία της αγοράς τις επόμενες μέρες. Θα εξαρτηθεί κυρίως από το κλίμα που θα διαμορφωθεί στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια, και από τις εξελίξεις στα μέτωπα της ελληνοτουρκικής κρίσης και της πανδημίας.

Μετοχές και δείκτες

Προς το παρόν ενθαρρυντική ένδειξη αποτελεί η παραμονή του ΓΔ πάνω από την κρίσιμη βραχυχρόνια στήριξη στις 620 μονάδες, μετά την καθοδική διάσπαση της υψηλότερης στήριξης στις 630. Αντίθετα, σκεπτικισμό προκαλεί η αυξημένη προσφορά που εκδηλώθηκε την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, πιέζοντας χαμηλότερα μετοχές και δείκτες.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε σήμερα υψηλό +0,81% στις 624,29 μονάδες και τερμάτισε στις 620,18 με κέρδη 0,15%. Οριακή μεταβολή (0,07%) σημείωσε ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.461,76 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πραγματοποίησε άλμα +2,44% και στη συνέχεια διολίσθησε, κλείνοντας σε χαμηλό ημέρας, με οριακές απώλειες 0,03%. Με θετικό πρόσημο η Alpha (+0,6%) και η Τρ. Ελλάδος (+0,5%). Στο κόκκινο Πειραιώς -1,6%, Attica -0,1%. Αμετάβλητες η Εθνική  και η Eurobank.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips συνεχίστηκε η κούρσα ανάκαμψης της Ελλάκτωρ (+7,1%). Ακολούθησαν Τιτάν και ΑΔΜΗΕ +2,5%, Φουρλής και ΕΥΔΑΠ +1,4%,  ΔΕΗ και Coca-Cola +1,2%.

Στον αντίποδα Motor Oil -2,4%, Jumbo -2,3%, ΟΤΕ -1,7%, ΕΛΠΕ -0,9%, ΕΧΑΕ -0,7%.

Στα mid caps πρώτη η Profile  με +5%. Αβαξ +2,9%, Intracom και Autohellas +2%, Cenergy +1,7%. Με τις μεγαλύτερες απώλειες ΟΛΘ -2,2%, Κρι-Κρι και Ευρωπαϊκή Πίστη -1,2%

Διαβάστε επίσης