Αγορές

Χρηματιστήριο: Αγκομαχώντας στην ανηφόρα


Ασθενής ανοδική αντίδραση εκδηλώνεται στα χρηματιστήρια, μετά τις μεγάλες απώλειες που κατέγραψαν χθες υπό το βάρος των ανησυχιών για την εξέλιξη της πανδημίας και τις επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία και τις επιχειρήσεις. Με θετικό πρόσημο κινούνται οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες. Στο ΧΑ τόνο και κατεύθυνση δίνουν οι τραπεζικές μετοχές, ενώ ο ΓΔ κερδίζει περίπου 0,65%

Ανοδο 0,55% σημειώνει αυτή την ώρα ο DAX στη Φρανκφούρτη, στο +1,10% ο γαλλικός CAC40, κατά 0,80% ενισχύεται ο βρετανικός FT-100

Η συνεδρίαση στο ΧΑ ξεκίνησε με σημαντικά κέρδη, τα οποία σταδιακά περιορίστηκαν στη συνέχεια. Η ανοδική αντίδραση αναζωπυρώνεται το τελευταίο ημίωρο, με τον τραπεζικό δείκτη να κινείται σε υψηλά ημέρας.

Αναλυτές και χρηματιστηριακοί παράγοντες εκφράζουν συγκρατημένη απαισιοδοξία για την περαιτέρω βραχυχρόνια πορεία του ΧΑ, επισημαίνοντας ότι πέραν της αρνητικής διεθνούς συγκυρίας και των "παρενεργειών" της πανδημίας, έχει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από την κλιμακούμενη ένταση στα ελληνοτουρκικά, που αυξάνει το ρίσκο.

Ο φόβος πρόσκαιρης "ανάφλεξης" στην περιοχή καθιστά επιφυλακτικούς τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων, που εμφανίζονται απρόθυμοι να επωμισθούν πρόσθετο ρίσκο και παραμένουν αδρανείς. Φυσιολογικό επακόλουθο η υποτονική συναλλακτική κίνηση και ο χαμηλός τζίρος (13 εκατ. ευρώ σε τρεις ώρες συνεδρίασης)

Η στάση των ξένων funds θα είναι καθοριστική για την πορεία της αγοράς τις επόμενες μέρες. Θα εξαρτηθεί κυρίως από το κλίμα που θα διαμορφωθεί στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια, και από τις εξελίξεις στα μέτωπα της ελληνοτουρκικής κρίσης και της πανδημίας.

Μετοχές και δείκτες

Προς το παρόν ενθαρρυντική ένδειξη αποτελεί η παραμονή του ΓΔ πάνω από την κρίσιμη βραχυχρόνια στήριξη στις 620 μονάδες, μετά την καθοδική διάσπαση της υψηλότερης στήριξης στις 630.

Ο Γενικός Δείκτης έχει σημειώσει υψηλό +0,81% στις 624,29 μονάδες και τώρα βρίσκεται στις 624 με κέρδη 0,77%.

Ο τραπεζικός δείκτης πραγματοποιεί άλμα +2,37%. Προηγείται η Εθνική με +3,6%. Eurobank και Πειραιώς +2,2%, Alpha +1,9%, Attica +1,6%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips συνεχίζει την κούρσα ανάκαμψης η Ελλάκτωρ, Ακολουθούν Coca-Cola +1,8%, ΑΔΜΗΕ και ΕΥΔΑΠ +1,1%, Φουρλής και Σαράντης +1%. Στον αντίποδα ΕΛΠΕ -1,1%, ΕΧΑΕ -0,7%, ΟΤΕ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -0,5%.

Στα mid caps προηγούνται δύο μετοχές του ομίλου Κόκκαλη: Intracom +2,7%, Ιντρακάτ +2,5%. Συνεχίζει ανοδικά ο Αβαξ (+2,3%). Στο κόκκινο Intercontinental -1,7%, ΟΛΘ -1,3%, Πλαίσιο -1,2%.

Διαβάστε επίσης