Ελλάδα

Επέκταση της Αιγιαλίτιδας προανήγγειλαν Τσίπρας -Κοτζιάς


Κοτζιάς: Φεύγω ευχαριστημένος. Τσίπρας: Ιστορική η σημερινή ημέρα για την εξωτερική μας πολιτική

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου η παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Εξωτερικών όπου Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Κοτζιάς -επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες των τελευταίων ωρών- έριξαν τους τόνους της πρόσφατης κυβερνητικής κρίσης που πυροδότησε η παραίτηση του τέως ΥΠΕΞ και επέλεξαν να προβούν σε αμοιβαίες φιλοφρονήσεις με αιχμή τη συμφωνία για το Σκοπιανό αλλά και στο θετικό απολογισμό της θητείας του Ν. Κοτζιά στο υπουργείο.

Οι δύο άντρες απάντησαν στις πρόσφατες αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί μυστικών κονδυλίων ενώ προανήγγειλαν την επέκταση της αιγιαλίτιδας στα 12 μίλια.

Συγκεκριμένα το πρωί, ο πρωθυπουργός ορκίστηκε ως ΥΠΕΞ ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, στο Προεδρικό Μέγαρο, με πολιτικό όρκο. Ο πρωθυπουργός εν συνεχεία μετέβη στο υπουργείο Εξωτερικών για την τελετή παράδοσης-παραλαβής. Εκεί τον υποδέχθηκε ο Νίκος Κοτζιάς και οι δύο άνδρες αγκαλιάστηκαν και φιλήθηκαν.

Προσερχόμενος στο ΥΠΕΞ πριν την τελετή ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε χαμογελαστός πως είναι ο πιο ευτυχής παραιτηθείς υπουργός Εξωτερικών.

Στις δηλώσεις του ο τέως ΥΠΕΞ, εμφανώς συγκινημένος,  αφού είπε ότι θα επιστρέψει πάλι στο πανεπιστήμιο, ευχαρίστησε «τον πρωθυπουργό για την τιμή» σημειώνοντας ότι «οι άνθρωποι δεν πρέπει να μετριούνται με το μπόι των άλλων».

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ο τέως ΥΠΕΞ  τόνισε ότι κατά τη θητεία του η κυβέρνηση έκανε μια δημοκρατικά ενεργητική εξωτερική πολιτική: «Κάτω από την ηγεσία σας η χώρα βγήκε από το βούρκο που βρέθηκε. Σήμερα μας ακούν και θέλουν τη γνώμη μας και είμαι ευτυχής για τα συγχαρητήρια που έλαβα. Απελευθέρωσα τον εαυτό μου από τα βάρη» πρόσθεσε.

Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του για τα συγχαρητήρια που δέχθηκε από τους ομολόγους του αναφορικά με την πολιτική που άσκησε. Επίσης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία των Πρεσπών: "Μπορέσαμε και κάναμε ένα βήμα στο Μακεδονικό" τόνισε και αφού χαρακτήρισε καταπληκτική την ομάδα του με την οποία δούλεψαν μαζί σημείωσε: Ζούμε την ίδια παραδοξολογία: Να φεύγω και να είμαι ευτυχής!

Αναφορικά με τα απόρρητα κονδύλια, όπως είπε, έγινε νόμος και περνούν από έλεγχο από ανώτατους διπλωμάτες και από εκεί πάνε απευθείας στη Βουλή. Κάποιοι εκεί νομίζουν ότι μπορούν να τα δίνουν στη δημοσιότητα ή να δίνουν στραβά στοιχεία, αλλά για να δοθεί οποιοδήποτε ποσό πρέπει να έχει την βεβαίωση της Βουλής ότι έχει εγκριθεί, ξεκαθάρισε.

Τοποθετούμενος απέναντι σε δημοσιεύματα για την χρήση των κονδυλίων τόνισε ότι «οι αθλιότητες των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας υπάρχει έλλειψη σοβαρότητας. Αν αυτά που λένε ήταν αληθινά ήταν σαν να λένε σε τρίτες χώρες μην συνεργάζεστε για τους Ελληνες γιατί θα σας θέσουν σε κινδύνους. Είναι άθλιοι αυτοί που το κάνουν».

«Είμαι πολύ περήφανος που με τη δική σας καθοδήγηση κύριε πρωθυπουργέ στείλαμε 93 υποθέσεις διαφθοράς στον εισαγγελέα», επισήμανε, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε: «Φεύγω έχοντας κάνει το μεγάλο βήμα του "Μακεδονικού" με την υποστηρίξη σας κύριε πρωθυπουργέ, φεύγω ευχαριστημένος».

Για το Κυπριακό είπε πως για πρώτη φορά βγήκαμε από διαπραγματεύσεις χωρίς blame game σε βάρος μας. Πρόσθεσε ότι έχουμε κάνει σοβαρά βήματα για την ΑΟΖ

«Θέλω να πω ένα τελευταίο πράγμα που μου δώσατε τη χαρά και την άδεια να το προαναγγείλλω: ότι η εξωτερική μας πολιτική κλείνει και υλοποιεί την επέκταση της κυριαρχίας της χώρας από τότε που πήραμε τα Δωδεκάνησα».

Συγκεκριμένα ο κ. Κοτζιάς προανήγγειλε την επέκταση της Αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 μίλια σημειώνοντας ότι τα σχετικά προεδρικά διατάγματα είναι έτοιμα.
 
Ο κ. Κοτζιάς ανακοίνωσε την επέκταση της Αιγιαλίτιδας ζώνης από τα Διαπόντια μέχρι τα Αντικύθηρα, και περιέγραψε τα βήματα που όπως είπε έχουν ολοκληρωθεί - να κλείσουν οι κόλποι, να φτιαχτούν οι γραμμές βάσης και με βάση αυτό να γίνει η επέκταση στα 12 μίλια.

Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης σημαίνει ότι για οποιαδήποτε δραστηριότητα θα πρέπει να ζητείται άδεια από τη χώρα και να καταβάλλεται το σχετικό αντίτιμο.

Ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε ευτυχής που φεύγει έχοντας κάνει βήματα στο Σκοπιανό αλλά και στην αιγιαλίτιδα ζώνη. «Παρά τα όποια λάθη φεύγω ευχαριστημένος», τόνισε.

Θερμά λόγια Τσίπρα για τον Κοτζιά

Ο Νίκος Κοτζιάς ήταν πολύτιμος συνεργάτης υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών και τον ευχαρίστησε για όσα  όσα προσέφερε για τον ελληνισμό και τη δημιουργία ενός νέου δόγματος στην εξωτερική πολιτική.

«Το 2015 παραλάβαμε μία χώρα όχι μόνο με οικονομικά προβλήματα, απαξιωμένη στις αγορές και στους δανειστές, παρία στη διεθνή οικονομική σκηνή, αλλά και μια χώρα με υποβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Σήμερα το κύρος και η γεωπολιτική δυναμική της χώρας έχει αναβαθμιστεί. Αποτελεί ηγετική δύναμη στα Βαλκάνια και πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και ταυτόχρονα επεκτείνεται» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών έκανε λόγο για μεγάλη επιτυχία, σημειώνοντας πως είναι πολύ δύσκολο σε καιρό ειρήνης μία χώρα να αλλάζει το συνταγματικό της όνομα. Όπως είπε σήμερα υλοποιείται με αποφασιστικότητα μία εθνική γραμμή, που καθορίστηκε από το 2008 στο Βουκουρέστι.

«Σήμερα είναι ιστορική, συμβολική ημέρα για την εξωτερική μας πολιτική» μετά την χθεσινοβραδινή ψηφοφορία στην ΠΓΔΜ, τόνισε.

«Διατηρήσαμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία καθιστώντας σαφές ότι δεν θα δεχθούμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Θέλω να τον ευχαριστήσω με την καρδιά μου για αυτά που έδωσε για την Ελλάδα και την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και αναφέρθηκε σε μια σειρά από «κατορθώματα» της εξωτερικής πολιτικής. Μεταξύ αυτών σημείωσε ότι στο Κυπριακό η χώρα πήρε από πάνω της τη «ρετσινιά» ότι ευθύνεται για το ότι δεν υπάρχει λύση.

Σε ότι αφορά την πΓΔΜ είπε ότι σήμερα όλοι κατανοούν πόσο δύσκολο είναι για μια χώρα σε καιρό ειρήνης να αλλάξει το Σύνταγμά της και πόσο σημαντική επιτυχία είναι αυτό για την εξωτερική μας πολιτική.

Αποδεικνύεται ότι η εθνική γραμμή που έχει σχεδιαστεί από το 2008 γίνεται πράξη καθώς ανοίγει ο δρόμος για αλλαγή της συνταγματικής αλλαγής στη γειτονική χώρα ανοίγει και ο δρόμος για την ένταξή τους σε διεθνείς οργανισμούς. Αυτό θα γίνει «τότε και μόνο τότε», ξεκαθάρισε.

Σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά στάθηκε στο ότι διατηρήθηκαν ανοικτοί δίαυλοι αλλά και στο ότι έγινε σαφές ότι δεν θα ανεχτεί η Ελλάδα αμφισβητήσεις της εθνικής κυριαρχίας.

 Αναφερόμενος στις αιτιάσεις περί μυστικών κονδυλίων ο πρωθυπουργός είπε:«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πλήξει το κύρος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του δήλωσε ότι από την εποχή που ήταν στην αντιπολίτευση είχε αναδείξει το γεγονός ότι η διαδικασία ήταν εκτός πλαισίου ελέγχου. «Δημιουργήσαμε ένα πλαίσιο διαφάνειας και θεσμικής θωράκισης για τα μυστικά κονδύλια. Δεν υπάρχει πια η αλόγιστη χρήση κονδυλίων σε μαύρες σακούλες που είχαμε καταγγείλει» είπε ενώ εκτίμησε ότι ένα από τα επιτεύγματα της κυβέρνησης είναι ότι μειώθηκαν ως απόλυτος αριθμός (πέντε-έξι φορές μικρότερος) αλλά και ότι δημιουργήθηκε ένα πλαίσιο θεσμικής θωράκισης. Δεν υπάρχει διανομή χωρίς υπογραφή.

Τα ειδικά κονδύλια είναι αναγκαία αλλά όχι χωρίς θεσμικό πλαίσιο ελέγχου, δήλωσε και εκτίμησε ότι οι κινήσεις της αντιπολίτευσης το τελευταίο διάστημα στοχεύει να πλήξει αυτή τη διαδικασία διαφάνειας. «Όταν κρέμονται στα μανταλάκια άθλια πρωτοσέλιδα με ψευδή στοιχεία που θέλουν να πλήξουν την κυβέρνηση πλήττουν την χώρα. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πλήξει το κύρος της χώρας».

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έρθει για να τον ενημερώσει «ευρώ προς ευρώ» πως γίνεται η διαχείριση των κονδυλίων για να στηριχθεί η εξωτερική πολιτική.

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι προσβλέπει στη συνεργασία του απερχόμενου ΥΠΕΞ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 13:00, ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης