Αγορές

Επανήλθε το χαμηλό βαρομετρικό στο ΧΑ, νέα βουτιά των τραπεζικών μετοχών


Η όξυνση του πολιτικού κλίματος και η προοπτική μιάς πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης που θα έχει παρενέργειες στα δημοσιονομικά και στην οικονομία,  γίνονται καταλύτες διαμόρφωσης αρνητικού κλίματος στο χρηματιστήριο. Τα επενδυτικά funds παραμένουν θεατές, οι βραχυχρόνιοι παίκτες αποκτούν πάλι πρωτοβουλία κινήσεων και η αγορά οδηγείται σε διόρθωση.

Στα χαμηλά ημέρας έκλεισαν σήμερα οι βασικοί δείκτες του ΧΑ, την ώρα που τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανέκαμπταν και κάλυπταν ενδοσυνεδριακές απώλειες, ακολουθώντας τη Wall Street (Dow Jones +1,2%). Νωρίτερα στις ευρωπαϊκές αγορές επικρατούσε έντονη μεταβλητότητα, εν αναμονή νέας αύξησης επιτοκίων από την Fed κι ενώ φαινόταν ότι το σίριαλ του Brexit θα έχει κι άλλα «επεισόδια».

Στο ΧΑ, όπως επισημαίνουν χρηματιστηριακοί παράγοντες, αντικείμενο προβληματισμού παραμένουν  τα θέματα των τραπεζών, οι φόβοι «παρενεργειών» στα δημοσιονομικά λόγω του εκλογικού κύκλου και οι δημοσιονομικές επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν από δικαστικές αποφάσεις για τη συνταγματικότητα περικοπών σε μισθούς και συντάξεις. Μεγαλύτερη είναι η επίδραση από την περιρρέουσα πολιτική αβεβαιότητα και από τις πληθαίνουσες ενδείξεις ότι οι κάλπες έρχονται πιο κοντά.

 Οι εκτιμήσεις της Fitch και η στάση των funds

Μάλλον αρνητική επίδραση στην αγορά είχε σήμερα και η έκθεση-ανάλυση της Fitch  για τις ελληνικές τράπεζες, η οποία περιλαμβάνει εκτιμήσεις «μια στο καρφί και μια στο πέταλο»: Οτι οι προοπτικές τους  βελτιώνονται  και το 2019 θα είναι καλύτερη χρονιά για  τους ισολογισμούς τους , ενώ ταυτόχρονα τονίζεται ότι «υπάρχουν σημαντικοί περιορισμοί στο outlook τους, λόγω της εξαιρετικά αδύναμης ποιότητας των assets τους και την υψηλή επιβάρυνση από προβληματικά περιουσιακά στοιχεία».

Καθοριστική  στη συνέχεια θα είναι η στάση των funds που συνδυάζουν κινήσεις στα Παράγωγα και στη spot αγορά, ενόψει και του τριπλού κλεισίματος των Παραγώγων την Παρασκευή. Σήμερα έδωσαν πτωτική κατεύθυνση στην αγορά, με ρευστοποιήσεις που εκδηλώθηκαν στο τελευταίο δίωρο της συνεδρίασης.

Η συνεδρίαση

Αρχικά οι δείκτες κινήθηκαν με εναλλαγές προσήμων, ξεκινώντας από αρνητικό έδαφος, λόγω κεκτημένης ταχύτητας και ανεκτέλεστων εντολών από χθες. Σταδιακά οι απώλειες περιορίστηκαν. Η πρόσκαιρη ανοδική αντίδραση βασίστηκε σε επιλεκτικές αγορές ισχυρών χαρτοφυλακίων που «σκούπισαν» την προσφορά σε χαμηλές τιμές.
Όμως, μετά τις 12:00 τον τόνο έδωσαν οι εσπευσμένες ρευστοποιήσεις, με επίκεντρο τα τραπεζικά χαρτιά. Μετοχές και δείκτες πιέσθηκαν χαμηλότερα και η μοναδική ασθενής αντίδραση εκδηλώθηκε στις δημοπρασίες.
Ιδιαίτερα αρνητική η τελική εικόνα, ενισχύει την εκτίμηση ότι το ΧΑ έχει μπεί σε φάση διόρθωσης και μπορεί να δοκιμάσει χαμηλότερα επίπεδα στο επόμενο διήμερο, ώσπου να κλείσουν τα Παράγωγα.

Μετοχές και δείκτες

Ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε στις 625,31 μονάδες, υποχωρώντας κατά 1,06%.  Απώλειες 1,20% υπέστη ο FTASE25  της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 1.644,12 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης «βούτηξε» στο -3,45%, ενώ λίγο πριν από το κλείσιμο σημείωσε χαμηλό -4,77%.  Alpha -4,6%, Εθνική -3,7%, Πειραιώς -2,3%, Eurobank -1,6%. Με θετικό πρόσημο μόνον η Attica Bank (+0,3%).

 Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips μόνον 5 μετοχές έκλεισαν με κέρδη: Motor Oil +4,1%, Μυτιληναίος +2,1%,  ΕΛΠΕ και Jumbo +1,9%, Aegean +1,6%.

Με τις μεγαλύτερες απώλειες ΟΠΑΠ και ΟΤΕ -3,4%, ΔΕΗ και ΕΧΑΕ -2,7%,  Φουρλής και ΟΛΠ -1,8%.

Διαβάστε επίσης