Αγορές

«Αιμορραγία» στις αγορές, χάθηκαν φέτος 15 τρισ. δολ.


Η χειρότερη χρονιά από το 1901 (!) ήταν το 2018 για τις διεθνείς αγορές, καθώς σχεδόν όλες οι κατηγορίες επενδύσεων έφεραν ζημιές, σύμφωνα με υπολογισμούς της Deutsche Bank, που επικαλείται το "Bloomberg".

Στα χρηματιστήρια, οι απώλειες ήταν μεγάλες μετά τις 28 Ιανουαρίου, όταν καταγράφηκαν οι υψηλότερες τιμές του έτους. Η αξία των εισηγμένων μετοχών όλων των αγορών έφθασε τα 87,289 τρισ. δολ., αλλά έκτοτε έχει μειωθεί κατά 14,9 τρισ. δολ., δηλαδή σε ποσοστό 17%.

Οι αιτίες που έφεραν το ξεπούλημα στα χρηματιστήρια, σημειώνουν οι σχολιαστές του πρακτορείου, είναι πολλές: γεωπολιτικοί κίνδυνοι, ενδεχόμενο ξεσπάσματος εμπορικού πολέμου, φόβοι ότι η επιβράδυνση των οικονομιών θα εξελιχθεί σε νέα ύφεση.

Οι τιμές των μετοχών είναι χαμηλές, αλλά το αν θα δούμε το 2019 χρηματιστηριακή ανάκαμψη θα εξαρτηθεί από το αν η παγκόσμια οικονομία θα αποδειχθεί ανθεκτική στις πιέσεις, ή αν θα επιστρέψει σε ύφεση.

Οι οικονομικοί αναλυτές, σημειώνει το "Bloobmerg" εκτιμούν ότι οι πιθανότητες για μια ύφεση μέσα στο 2019 είναι της τάξεως του 15% στις ΗΠΑ και 18% στην ευρωζώνη. Ακόμη και στην οικονομία της Μ. Βρετανίας, που δοκιμάζεται από το Brexit, οι πιθανότητες είναι μόνο 20%, ενώ για την Ιαπωνία ανεβαίνουν στο 30%.

Όμως, η αγορά ομολόγων δεν φαίνεται να συμφωνεί με αυτές τις αισιόδοξες εκτιμήσεις. Οι αποδόσεις των αμερικανικών τίτλων κοντινής διάρκειας συνεχώς αυξάνονται, ακολουθώντας τις αυξήσεις επιτοκίων από την Fed, ενώ στις μακρινές περιόδους οι αποδόσεις έπεσαν. Αυτή η αντεστραμμένη καμπύλη των αμερικανικών επιτοκίων, συχνά ερμηνεύεται σαν μια ένδειξη επερχόμενης ύφεσης, σημειώνουν οι αναλυτές του "Bloomberg".

Το 2019, όλοι θα περιμένουν τις κινήσεις της Fed. Αν η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα συνεχίσει να εξομαλύνει την πολιτική της, δηλαδή να μην αντικαθιστά τα ομόλογα που λήγουν από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να αυξάνει τα επιτόκια, θα πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα: είναι η παγκόσμια οικονομία πραγματικά έτοιμη να συνεχίσει την πορεία της χωρίς υποστήριξη από τις κεντρικές τράπεζες, ή θα πέσει σε νέα ύφεση, προκαλώντας σοβαρούς κραδασμούς στις αγορές;

Διαβάστε επίσης