«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας αναδείχθηκε ακόμα περισσότερο η ανάγκη να ανασυσταθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας», επισήμανε ο Τάκης Βιδάλης, δρ. Νομικής και επιστημονικός συνεργάτης της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, με θέμα: «Βιοηθική και ατομική ευθύνη στην αντιμετώπιση του κορονοϊού».
Το ΕΣΥ, ακόμα και με τις ελλείψεις που παρουσιάστηκαν, αντιμετώπισε την πανδημία με επιτυχία και κράτησε τα πράγματα υπό έλεγχο, γεγονός που υπογραμμίζει τον πρωτεύοντα ρόλο που παίζει το δημόσιο σύστημα υγείας στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, τόνισε ο κ. Βιδάλης.
Από την άλλη, η Ελλάδα έχει πολύ χαμηλό ποσοστό αποθεραπειών ασθενών από κορονοϊό στα νοσοκομεία, παρόμοιο με των ΗΠΑ, σε σύγκριση με άλλες χώρες. Για παράδειγμα, η Ισπανία και η Ιταλία, που επλήγησαν πολύ από το νέο κορονοϊό, έχουν μεγαλύτερο ποσοστό θεραπευμένων ασθενών, ανέφερε ο κ. Βιδάλης.
Το παραπάνω οφείλεται στο γεγονός, ότι στα νοσοκομεία εισάγονται μόνο τα σοβαρά περιστατικά, καθότι δεν υπάρχουν στη χώρα μας δομές, που μπορούν να καλύψουν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Η πρόσβαση στην πρωτοβάθμια υγεία, όμως, πρέπει να διασφαλιστεί και για τα άτομα που παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα. «Ενδεχομένως να τίθενται ζητήματα ευθύνης και κάποιων ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, ενώ είχαν ήπια συμπτώματα. Πρέπει λοιπόν να δούμε και ποιος είναι ο ρόλος των πρωτοκόλλων, έτσι ώστε να μην καταλήξουμε στο να στερούνται αυτοί οι άνθρωποι του δικαιώματός τους πρόσβασης σε ιατρική φροντίδα», είπε ο κ. Βιδάλης.
«Διστάζουμε να πάρουμε κόσμο στο νοσοκομείο, αποτρέπουμε τον κόσμο από το να πλησιάσει, γιατί δεν μπορούμε να το υποστηρίξουμε αυτό», ανέφερε.
Επίσης, διαπιστώθηκε μείωση των επισκέψεων στις δομές υγείας, ασθενών με άλλα νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, καρκίνος κλπ. Για το λόγο τούτο, είπε ότι η Πολιτεία πρέπει να υιοθετήσει εναλλακτικό ή έκτακτο σχέδιο πρόσβασης στη δημόσια υγεία, εφόσον υπάρχει ανάγκη.
Ατομική ευθύνη και Πολιτεία
Τα ατομικά δικαιώματα αποτελούν βασικό στοιχείο μιας δημοκρατικής κοινωνίας και πρέπει να διατηρούνται ανεξάρτητα από τις συνθήκες, ακόμα και στις πιο δύσκολες. Πρέπει όμως να συμβαδίζουν με μια αλληλέγγυα κοινότητα, και αυτό είναι θέμα τις Πολιτείας να το διασφαλίσει, είπε ο κ. Βιδάλης και τόνισε: «Η Βουλή, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι οργανισμοί πρέπει να ενεργοποιηθούν με θετικά μέτρα, ενθαρρύνοντας πρωτοβουλίες που προωθούν την κοινωνική ευθύνη».
«Αν το κράτος επενδύει στο ΕΣΥ, για παράδειγμα, ο πολίτης αισθάνεται πιο σίγουρος να συμμορφωθεί στα έκτακτα μέτρα, γιατί έχει στήριξη, δεν εξαρτώνται όλα από εκείνον και μόνο», υποστήριξε.
Η Πολιτεία οφείλει, επίσης, να στηρίζει τις ευάλωτες ομάδες, όπως πρόσφυγες, ρομά, φυλακισμένους και να μεριμνά για όσους ζουν μακριά από δομές υγείας.
Αντίστοιχα, το κράτος πρέπει να πληροφορεί το κοινό για οτιδήποτε έχει να κάνει με την πορεία της ασθένειας. Σε αυτό το σημείο ο κ. Βιδάλης εξήγησε, ότι κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό, από τη μια είχαμε τα ιατρικά δεδομένα και από την άλλη την επιβολή των ποινών. Το βάρος έπρεπε, κυρίως, να πέσει στο πρώτο μέρος, καθότι τα δυο δεν είναι ισόβαρα μεταξύ τους.
Η δημόσια υγεία αφορά την ελευθερία όλων μας, δηλαδή και των άλλων, τόσο της οικογένειάς μας όσο και των αγνώστων, εξήγησε ο κ. Βιδάλης. Ο ρόλος του κράτους πρέπει να είναι παιδαγωγικός, να ενθαρρύνει την ατομική ευθύνη, ώστε οι πολίτες οι ίδιοι να καταλαβαίνουν τι σημαίνει αυτό για την υγεία τους. «Οι κυρώσεις πρέπει να είναι το τελευταίο καταφύγιο», σημείωσε.
Κατά τη συνεδρίαση, η πρόεδρος της Εθνική Επιτροπής Βιοηθικής, Ελένη Ρεθυμιωτάκη και αναπληρώτρια καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, ενημέρωσε για τις συστάσεις της Επιτροπής σχετικά με την ατομική ευθύνη και το δημόσιο σύστημα υγείας. Η ευθύνη, η αλληλεγγύη, η ισότητα, η δικαιοσύνη, η διαφάνεια και η λογοδοσία αποτελούν τις βασικές αρχές, σύμφωνα με την επιτροπή.
Παράλληλα, παρουσίασε μια σειρά από θέματα που προέκυψαν λόγω πανδημίας, για τα οποία έχει συσταθεί ειδική ομάδα, τα οποία αφορούν: Στη βιασύνη της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων κλινικών δοκιμών φαρμάκων και εμβολίων, ενώ οι δοκιμές δεν έχουν φτάσει στα τελικά στάδια. Στις διαγνωστικές εξετάσεις (τεστ), αν γίνονται, πότε και στη δίκαιη κατανομή του υγειονομικού υλικού. Στην ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και τι γίνεται με τους ανθρώπους που είναι άρρωστοι, που έρχονται από το εξωτερικό κλπ. Επίσης, κατά πόσο μπορούν να αναθέτονται τα προσωπικά δεδομένα σε ιδιώτες παρόχους και ποια είναι τα εχέγγυα.
Τα παραπάνω θέματα θα συζητηθούν και σε επόμενες συνεδριάσεις, ανέφερε η πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων, Σοφία Βούλτεψη, καθώς αναμένεται και η ευρύτερη και πιο διευρυμένη έκθεση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής.
ΑΠΕ-ΜΠΕ