Χρηστικά

Εντυπωσιακή άνοδος των καταθέσεων – Ξεπέρασε τα 3 δισ.ευρώ η αύξηση τον Ιούνιο


Η έντονη κινητικότητα στο τουρισμό συνέβαλε τα μέγιστα στο άλμα που έγινε στις καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Aλμα πραγματοποίησαν τον Ιούνιο οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στις ελληνικές τράπεζες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιανουάριο, που υπερκέρασε τον πήχη τω 3 δισ.ευρώ. Βασικός παράγοντας που συνετέλεσε στην εντυπωσιακή άνοδο των καταθέσεων, ήταν η έντονη κινητικότητα στον τουρισμό που συνέβαλε στην εν γένει επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας.

Συνολικά, νοικοκυριά και επιχειρήσεις αύξησαν τον Ιούνιο τις καταθέσεις τους κατά 3,014 δισ. ευρώ, με τη μερίδα του λέοντος (1,643 δισ) να έχουν οι καταθέσεις μίας ημέρας των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων. Σ’ ό,τι αφορά στα νοικοκυριά, αυτά επέλεξαν τις καταθέσεις προθεσμίας, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 1,030 δισ. ευρώ, ενώ αντίθετα μειώθηκαν κατά 70 εκατ. ευρώ οι καταθέσεις μίας ημέρας.

Το συνολικό υπόλοιπο των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών ήταν αυξημένο τον Ιούνιο στα 189,3 δισ. ευρώ, με μια αύξηση που ξεπέρασε τα 5 δισ. σε σχέση με το υπόλοιπο στα τέλη Ιανουαρίου.

Όπως αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος, τον Ιούνιο καταγράφηκαν οι ακόλουθες μεταβολές στις καταθέσεις:

Καταθέσεις της εγχώριας οικονομίας στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα: H μηνιαία καθαρή ροή του συνόλου των καταθέσεων ήταν θετική κατά 2.579 εκατ. ευρώ, τον Ιούνιο του 2023, έναντι θετικής καθαρής ροής 787 εκατ. ευρώ το Μάιο του 2023.

Καταθέσεις από τη γενική κυβέρνηση: Μείωση κατά 435 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Ιούνιο του 2023, οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης, έναντι μείωσης κατά 3 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 2,6% από 2,3% τον προηγούμενο μήνα.

Καταθέσεις από τον ιδιωτικό τομέα

Αύξηση κατά 3.014 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Ιούνιο του 2023, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, έναντι αύξησης κατά 790 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 3,5% από 3,3% τον προηγούμενο μήνα.

Καταθέσεις από επιχειρήσεις

Αύξηση κατά 2.073 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Ιούνιο του 2023, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, έναντι αύξησης κατά 1.117 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, οι καταθέσεις των MXE αυξήθηκαν κατά 2.432 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 752 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκαν κατά 359 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 365 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Καταθέσεις από νοικοκυριά και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα

 Αύξηση κατά 941 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Ιούνιο του 2023, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, έναντι μείωσης κατά 327 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στο 3,8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα