Χρηστικά

Πληρωμή χρεών στον ΕΦΚΑ από τις καταθέσεις!


Αυξάνονται τα όρια των οφειλών των ασφαλισμένων που επιτρέπουν τη συνταξιοδότηση με παρακράτηση σύνταξης, ενώ εισάγονται και περιουσιακά κριτήρια

Την αποπληρωμή χρεών προς τον ΕΦΚΑ από τις τραπεζικές καταθέσεις, για τους  ασφαλισμένους που θέλουν να βγουν σε σύνταξη αλλά έχουν οφειλές, προβλέπει η νέα ρύθμιση που δρομολογεί το υπουργείο Εργασίας.

Συγχρόνως, αυξάνονται τα όρια των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ, που θα επιτρέπουν στον ασφαλισμένο να λάβει σύνταξη εφόσον φυσικά τα αποπληρώσει ή τα εντάξει σε ρύθμιση με παρακράτηση των συντάξιμων αποδοχών.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, στους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ, που θέλουν να βγουν σε σύνταξη αλλά έχουν και χρέη προς τον Οργανισμό, θα γίνεται άρση του τραπεζικού απορρήτου, θα ανοίγουν οι λογαριασμοί τους και εάν έχουν επαρκές υπόλοιπο καταθέσεων θα αποπληρώνουν υποχρεωτικά τις οφειλές τους.

Ειδικότερα, σήμερα, το όριο οφειλής προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία των 20.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, αναμένεται να αυξηθεί στα 30.000 ευρώ.

Το αντίστοιχο όριο για τους αγρότες είναι σήμερα 6.000 ευρώ και πρόκειται να αυξηθεί έως τα 8.000 ευρώ.

Όμως, το «δώρο» της αύξησης των ορίων των χρεών για τους υποψήφιους συνταξιούχους, θα συνοδευτεί με αυστηρές προϋποθέσεις και δικλείδες ασφαλείας, καθώς οι ρυθμίσεις θα συνδεθούν με κριτήρια τραπεζικών καταθέσεων, καθώς και αξίας της περιουσίας του δικαιούχου.

Άρση απορρήτου καταθέσεων

Σε ότι αφορά στις καταθέσεις, θα προβλέπεται η άρση του τραπεζικού απορρήτου. Δηλαδή ο ΕΦΚΑ θα αποκτά πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς του οφειλέτη ώστε να διαπιστώνει το ύψος των καταθέσεών του.

Εφόσον στους λογαριασμούς του έχει επαρκές υπόλοιπο που καλύπτει το σύνολο της οφειλής ή μέρος αυτής, τότε θα παρακρατείται το ποσό και αν υπάρχει υπόλοιπο χρέους θα παρακρατείται από τη σύνταξη.

Πληροφορίες αναφέρουν, πως η ρύθμιση θα προβλέπει ότι, από το ποσό των καταθέσεων θα εξοφλείται ένα μέρος της οφειλής (π.χ. 50%) και όχι το σύνολο αν οι καταθέσεις είναι μικρομεσαίες και το σύνολο των οφειλής εάν το άθροισμα του υπολοίπου των καταθέσεων είναι διπλάσιο της οφειλής.

Παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίας έχει χρέος προς τον ΕΦΚΑ ύψους 20.000 ευρώ αλλά έχει καταθέσεις 40.000 ευρώ. Με τη νέα ρύθμιση θα υποχρεωθεί να πληρώσει από τις καταθέσεις του το ποσό των χρεών του προς τον ΕΦΚΑ.

Αν το υπόλοιπο των καταθέσεων είναι χαμηλότερο της οφειλής, θα προβλέπεται η παρακράτηση ενός μέρους και όχι του συνόλου των καταθέσεων.

Σε κάθε περίπτωση το εύρος της κατάσχεσης των τραπεζικών λογαριασμών θα καθοριστεί με το νομοσχέδιο και θα προβλέπει και ένα όριο ακατάσχετο.

Σύνταξη ναι αλλά όχι… σύνταξη

Στα όρια των χρεών θα προστεθεί και ένα επιπλέον, που θα αφορά στους ασφαλισμένους με μεγαλύτερες οφειλές.

Συγκεκριμένα, όσοι έχουν χρέη από 30.000 έως και 50.000 ευρώ, η ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας θα προβλέπει, ότι θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, αλλά με τις ακόλουθες εναλλακτικές προϋποθέσεις:

  1. Εξόφληση του ποσού άνω των 30.000 ευρώ και ένταξη του ποσού κάτω των 30.000 ευρώ σε ρύθμιση με παρακράτηση της σύνταξης.
  2. Έκδοση της σύνταξης, αλλά με παρακράτηση του συνόλου των συντάξιμων αποδοχών, μέχρι η οφειλή να πέσει κάτω από το ποσό των 30.000 ευρώ.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα